Η ΤΕΤΡΑΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

ΙΙ Η ήττα της λογικής

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2017 15:33

Στο προηγούμενο άρθρο προσπάθησα με τη δυνατή πληρότητα και πυκνότητα γραφής να προβάλλω τις στοιχειώδεις περιβαλλοντικές και οικονομικές παραμέτρους, καθώς και τις επιπτώσεις από την εγκατάλειψη των Υ/Η έργων και της μερικής εκτροπής (14%) του άνω ρού του Αχελώου προς τον Πηνειό.

Η οικονομική λαίλαπα που έχει ενσκήψει, δεν πρέπει να αφήνει καθηλωμένες τις συνειδήσεις των πολιτών σε καίρια ζητήματα (όπως η υπόθεση του Αχελώου), που αφορούν όλους μας. Αφορούν κυρίως τους εκλεγμένους εκπροσώπους σε ολόκληρη την πυραμίδα ευθύνης. Τα προς ματαίωση έργα στον Αχελώο δεν αποτελούν θεσσαλική, αλλά εθνική υπόθεση. Αφέθηκε όμως στην ευθύνη των ανεύθυνων. Όσο κι αν προσπάθησα στα πλαίσια του γνωστικού και γνωσιολογικού μου επιπέδου, δεν ιχνηλάτησα την ελάχιστη σοβαρότητα στα επιχειρήματα, όσων εμμονικά εναντιώνονται εδώ και δεκαετίες στην ολοκλήρωση ενός εξαίρετου και μεγάλης πνοής οικολογικού προπάντων, αλλά και με μεγάλες θετικές οικονομικές επιπτώσεις , έργου.

Τον Απρίλιο του ’16 ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ.Τσιρώνης ανακοίνωσε ότι, “εκτροπή δεν θα γίνει”. Παράλληλα – προσέξτε το αυτό – ο γενικός γραμματέας υδάτων του ομόλογου υπουργείου κάλεσε την μελετητική ομάδα, που εκπόνησε το διαχειριστικό σχέδιο των θεσσαλικών υδάτων “να μην εμφανίζεται η Θεσσαλία ως υδατικά ελλειμματική”. Μπράβο σας κύριοι. Με δυο-τρεις λέξεις του αέρα και με το ιδεοληπτικό φορτίο που κουβαλάτε ..”ξεσκίσατε” τα πορίσματα των εμπειρογνώμων της ΕΟΚ του ’94, την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις μελέτες εκατοντάδων επιστημόνων, την απόφαση του Ευρωπαίκού Δικαστηρίου, την ίδια την έμμεση παραδοχή του ΣτΕ για την ανάγκη της εκτροπής (αλλά με όρους και τα τοιαύτα), τις μελέτες των καθηγητών του ΕΜΠ, τις αποφάσεις όλων των υπεύθυνων φορέων, όπως του ΤΤΕ, ΓΕΩΤΕ κ.α. Διαγράψατε από το κεφάλι σας την αλήθεια, για να την προσαρμόσετε στο ιδεολογικό σας φορτίο. Όπως εσείς κι άλλοι συνάδελφοί σας, οπαδοί και φίλοι σας απαφοσίσατε να διαλύσετε τα πάντα, μαζί και την κοινή λογική. Προσπαθώ μάταια να προσεγγίσω τον κόσμο σας. Όμως λειτουργείτε σε άλλο σύμπαν.

Πριν κάποιους μήνες ένας άλλος επαϊων – ο κ.Σκουρλέτης – είπε, ότι το έργο της εκτροπής είναι φαραωνικό και δεν θα γίνει. Άκουσε ή είδε ποτέ ο κ.Σκουρλέτης μεγάλα ανάλογα έργα στην υδρόγειο; Γνωρίζει μήπως, ότι μονάχα μία σήραγγα Εύηνου – Μόρνου, που αντιστοιχεί στο 1/30 της δαπάνης για τα κύρια έργα ύδρευσης της Αθήνας (εκτός από τα βοηθητικά και τα εφεδρικά) έχει μήκος 29.300 μέτρων, κι ότι αυτή η σήραγγα λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια; Πετάτε κουβέντες κύριοι με άγνοια της πραγματικότητας, των αναγκών, των δαπανών που έχουν γίνει, και της σημασίας που έχει η λέξη “περιβάλλον”. Θεωρώ γελοίους τους αφορισμούς, που μοιάζουν μ’ αυτούς των Σκουριών της Χαλκιδικής. Μιας επένδυσης που κινδυνεύει ν’ αφήσει στο δρόμο πάνω από 2000 οικογένειες της Χαλκιδικής, για να ικανοποιηθεί ένα κάποιο κομματικό ακροατήριο της περιοχής, που έδωσε και μια βουλευτή στο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τον μύθο της οικολογικής καταστροφής. Αυτοί βέβαια οι αφορισμοί ακουμπάν σ’ ένα ακροατήριο, τις συνειδήσεις του οποίου σκοτείνιασαν οι ιδεοληπτικές εμμονές των ταγών του.

Ο Νίκος Μάργαρης τους αδαείς οικολόγους αποκάλεσε ‘’οικοχόνδριους”. Όρο που πρώτος ο Νίκος Δήμου χρησιμοποίησε πριν 20 χρόνια. Δεν γνωρίζουν οι παραπάνω και άλλοι κύριοι, μαζί δυστυχώς με ανώτατους δικαστές (γι’ αυτούς μίλησε στο παρελόν ο Νίκος Μάργαρης), τα ελάχιστα ακόλουθα πράγματα για τον Αχελώο:

1) Ότι στο υδατικό διαμέρισμα του Αχελώου χρησιμοποιείται σήμερα μόνο το 4% του νερού του από τους Ακαρνάνες, κι αυτό από τις λίμνες των φραγμάτων Κρεμαστών, Στράτου και Καστρακίου.

2) Ότι η εκτροπή 600εκ. κυβ. μ. στη Θεσσαλία, που κινδυνεύει να ερημοποιηθεί (βλ. προηγ. άρθρο μας) αποτελεί μονάχα το 14% των διαθέσιμων νερών του Αχελώου (βλ. μελέτη καθηγητών, Γκανούλη, Σούλιου κ.α.). Οι καθηγητές Γιώργος Σούλιος και Pierre Henrieaux είχαν οριστεί το ’93 από την τότε ΕΟΚ ως ε ι δ ι κ ο ι π ρ α γ μ α τ ο γ ν ω μ ο ν ε ς , για ν’ απαντήσουν στο ερώτημα, εάν είναι συμβατή με την περιβαλλοντολογική πολιτική της ΕΟΚ η εκτροπή στην Θεσσαλία. Το πόρισμά τους κατέληξε ως εξής: “Είναι απολύτως συμβατή η εκτροπή 600-650εκ. κυβ. μ. χωρίς κανέναν περιβαλλοντικό κίνδυνο για τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου”. Αυτή η έκθεση έγινε δεκτή από την Ευρωπαίκή Επιτροπή το 1994. Όταν λοιπόν το ’94 με ζωντανό τότε τον Θεσσαλικό υδροφορέα επιβαλλόταν η εκτροπή, χρειάζονται ή δεν χρειάζονται σήμερα τα 1100εκ. κυβ. μ. εκτροπής;

3) Η γεωργική παραγωγη της Θεσσαλίας έχει την μέση ελληνική απόδοση των 190 ευρώ το στρέμμα. Όπως έχω γράψει, είμαστε 9 φορές κάτω από τους Ολλανδούς και 6 φορές κάτω από τους Ισραηλίτες, που έκαναν χρυσοφόρα την έρημο της Ιουδαίας.

4) Καταλογίζουν στο βαμβάκι χίλια-μύρια άνθρωποι, που αγνοούν εντελώς τον χώρο. Για τη σύνταξη αυτού του κειμένου το έψαξα πολύ. Είναι μύθος ότι στο βαμβάκι καταναλίσκονται οι μεγαλύτερες ποσότητες νερού κατά στρέμμα. Ένας μύθος που βολεύει, εκείνους που ζητούν τη ματαίωση της εκτροπής, για να σταματήσει η βαμβακοκαλλέργια στη Θεσσαλία. Το βαμβάκι, κατά τους ειδικούς που μελέτησα, είναι το λιγότερο υδροβόρο από τις ποτιστικές καλλιέργειες. Η μηδική, το τριφύλλι, το καλαμπόκι και όλες οι υδροκαλλιέργιες καταναλώνουν μακράν μεγαλύτερες ποσότητες.

5) Από τα 4εκ. καλλιέργειας βαμβακιού στην Ελλάδα, μόνον 1εκ 227χιλ. στρέμματα ήταν στη Θεσσαλία το 2016 καλλιεργημένα με βαμβάκι. Εδώ και πολλά χρόνια η καλλιέργεια του συνεχώς μειώνεται λόγω των διεθνών τιμών, της μηδενικής ανταγωνιστικότητας, τις λίγες εκκοκιστικές επιχειρίσεις και το μεγάλο κόστος παραγωγής από την άντληση νιτρικών νερών σε μεγάλα βάθη. Κι όμως. Το βαμβάκι είναι το μοναδικό προϊόν με θετικό ισοζύγιο. Είναι αυτό που άλλαξε τη μορφή της ελληνικής υπαίθρου, έδωσε ψωμί σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες στην Ελλάδα και συνέβαλε στη μεγάλη βελτίωση της ζωής τους. Αυτούς τους ανθρώπους καλούν σήμερα “τα μαστόρια” της κατεδάφισης των έργων στον Αχελώο, να στραφούν ..σε ορεινές καλλιέργιες.

6) Τα δήθεν θεσσαλικά νερά από μικρά ντόπια φράγματα, βελτιώσεις των δικτύων, δημιουργία ταμιευτήριων κι άλλα τέτοια κρύβουν άγνοια της πραγματικότητας. Αθέλητη ίσως, αλλά άγνοια. Καταρχήν χρειάζονται πολλά δισεκατομμύρια ανύπαρκτα σήμερα ευρώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά και μεγάλο κόστος άντλησης νερών από τα φράγματα αυτά (έχουμε παραδείγματα στην Θεσσαλία).

7) Τα έργα στον Αχελώο σχεδιάστηκαν ως υδραυλικά με εκτροπή στη Θεσσαλία και υδροηλεκτρικά. Γι’ αυτό και η σήραγγα από Συκιά προς Πευκόφυτο είναι τελειωμένη εδώ και δεκαετίες. Κι επειδή τελευταία “έσκασε μύτη” και η τάχα μελλοντική ανάγκη της Αθήνας για ύδρευση από τον Αχελώο (είδα και ανάλογο δημοσίευμα στην Ελευθερία), χρειάζεται να ειπωθεί στους κ.κ.Σκουρλέτη κι άλλους, ότι η Αττική έχει υπερεπάρκεια νερών με πρόβλεψη πεντηκονταετίας. Έως τότε – καθώς συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις – θα έχει μειωθεί σημαντικά ο πληθυσμός της πρωτεύουσας. Δείτε λοιπόν:

8) Η Αττική έχει πηγές υδροληψίας τον Μαραθώνα, την Υλίκη, τον Μόρνο, τον Εύηνο, και εφεδρικές πηγές τους υπόγειους υδροφορείς. Οι λίμνες Μαραθώνα και Υλίκης είναι βοηθητικές πηγές. Η Υλίκη έχει ολοκληρωθεί από το ’56. Ο ταμιευτήρας του Μόρνου, που λειτουργεί από το ’81, αποτελεί κύριο υδροφορέα της πρωτεύουσας και είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός ταμιευτήρας με φράγμα από αδιαπέραστο αργιλ. πυρήνα. Ο ταμιευτήρας του Εύηνου, επίσης κύριος υδροδότης, συνδέεται με τον Μόρνο με σήραγγα 29.300μ. διαμ. 3,5μ. Λειτουργεί από το ’94. Τέλος, υπάρχει η απόλυτα εφεδρική αντλητική δυνατότητα 800χιλ. κυβ. μ. την ημέρα. Σταματείστε λοιπόν κι αυτό το παραμύθι της Αθήνας. Θα ρωτήσω όμως τους άσχετους: Αν η μικρή ποσότητα εκτροπής από τον άνω ρού του Αχελώου στην Θεσσαλία είναι φαραωνικό έργο, τότε τι είναι όλα τα παραπάνω, για τη δημιουργία των οποίων κανένας δεν σήκωσε το δάχτυλό του και δεν προέβαλλε τις εμμονές του στον ορίζοντα της γραφικής ελληνικής πραγματικότητας; Αλλά το ξέχασα. Τότε δεν υπήρχατε ε σ ε ί ς.

Αν έγραψα για την ύδρευση της Αττικής, το έκανα και για έναν ακόμα λόγο. Για να εστιάσω την προσοχή του αναγνώστη στο ότι: Από τις απόλυτα εφεδρικές και ουδέποτε χρησιμοποιηθείσες γεωτρήσεις της Αττικής προβλέπεται η άντληση 800χιλ. κυβ. μ. νερών την ημέρα, δηλαδή 282εκ. κυβ. μ. το χρόνο. Μιλάμε για εφεδρεία. Ούτε καν για βοηθητική πηγή υδροληψίας, όπως είναι ο Μαραθώνας και η Υλίκη. Τα 600εκ. κυβ. μ. τον χρόνο της περιοδικής εκτροπής του επάνω Αχελώου προς την Θεσσαλία αποτελούν απειροελάχιστη ποσότητα νερών για τους 700.000 κατοικούντες τη Θεσσαλία, αν συγκριθούν με τα μεγάλα έργα υδροδότησης του λεκανοπεδίου.

Κάποιοι “δεν έχουν τον Θεό τους”. Όπως δεν τον έχουν ούτε στις Σκουριές Χαλκιδικής, ή στα ανύπαρκτα δάση του Ελληνικού, τα εκεί τάχα νεότερα μνημεία και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Η Χώρα όμως έχει ανάγκη να επικρατήσει κάποτε η κοινή λογική και ο κοινός μας νους. Ας πάψουν κάποιοι να λειτουργούν “με τα μυαλά στα κάγκελα”, και ας βρεθούν επιτέλους εκείνοι που θα τους σταματήσουν.._

Γράφει ο Όμηρος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass