Το ροζ δουλεμπόριο

Δημοσίευση: 18 Νοε 2017 17:00

«Όταν αρνήθηκα να πουλήσω το κορμί μου με πούλησαν σε άλλο πορνείο».

Αυτή είναι η συγκλονιστική μαρτυρία της Σκάιε, μίας δεκατριάχρονης Νεπαλέζας που την πούλησαν στην Ινδία συγγενείς της. Η ιστορία της Σκάιε τελειώνει καλύτερα από τις περισσότερες παρόμοιες ιστορίες.

Μαζί με την αδελφή της, η Σκάιε δραπέτευσε από το πορνείο, επέστρεψε στο σχολείο και τώρα εργάζεται για την Νεπαλεζική οργάνωση που την έσωσε: την παγκοσμίως γνωστή Shakti Samula. Αλλά αντίθετα με την Σκάιε, χιλιάδες υποφέρουν σιωπηλά, φιμωμένοι από την απειλή της βίας και τον εκβιασμό.

Άνθρωποι εργάζονται σκληρά σε χωράφια και εργοστάσια, εξωθούνται στην πορνεία και βρίσκονται παγιδευμένοι σε αλιευτικά σκάφη.

Σήμερα, όλοι πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για να βλέπουμε τα σημάδια που φανερώνουν την ύπαρξη του σύγχρονου δουλεμπόριου: Γυναίκες και κορίτσια θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης. Τρομαγμένα παιδιά που ζητιανεύουν στη γωνιά του δρόμου. Ομάδες εργατών που μένουν όλοι μαζί εκεί που δουλεύουν. Αυτές είναι οι σκληρές αποδείξεις ενός εγκλήματος που στοιχειώνει όλες τις κοινωνίες μας.

Πως έγινε αυτό στις αρχές του 21ου αιώνα; Μεγάλος αριθμός θυμάτων είναι παγιδευμένος σε έναν απεγνωσμένο κύκλο παράνομης διακίνησης μεταναστών. Τα εγκλήματα αυτά τροφοδοτούνται από την αστάθεια και την ανασφάλεια.

Οι συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Συρία και η οικονομική κρίση αλλού, έχουν προκαλέσει κύματα μετακινήσεων απελπισμένων από τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική διαμέσου της Μεσογείου. Αυτά τα άτομα πέφτουν στα χέρια διακινητών και δουλεμπόρων καθώς αναζητούν καταφύγιο. Χιλιάδες χάνουν τη ζωή τους.

Πέρυσι, η Διακήρυξη της Νέας Υόρκης αποτέλεσε ένα ισχυρό μανιφέστο ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες χρειάζονται προστασία και βοήθεια. Τα έθνη συμφώνησαν να επιστρέψουν στη Νέα Υόρκη το 2018 για να υιοθετήσουν το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη μετανάστευση. Το Σύμφωνο θα είναι η πρώτη συμφωνία των κυβερνήσεων μετά από διαπραγματεύσεις, η οποία θα καλύψει κάθε πλευρά της διεθνούς μετανάστευσης.

Η μετανάστευση είναι ένα θέμα της εποχής μας, και υπάρχει πραγματικά ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι πραγματικές αιτίες της σύγκρουσης. Ωστόσο, μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες. Για αυτό τον λόγο, τα έθνη πρέπει να εφαρμόσουν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών Κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος και τα σχετικά πρωτόκολλά του για τη διακίνηση των μεταναστών.

Έχουμε τα εργαλεία να σταματήσουμε τα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, κοινών επιχειρήσεων, ερευνών για τις πηγές χρηματοδότησης, και του τοπικού και περιφερειακού συντονισμό.

Οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται τα κενά στο διεθνές σύστημα τα οποία αφήνουν τους ανθρώπους ανυπεράσπιστους και ευάλωτους στη βία και την σκλαβιά. Η απάντησή μας πρέπει να βασίζεται στο κράτος δικαίου. Πρέπει επίσης να εργαστούμε μαζί, να αναλάβουμε από κοινού την ευθύνη και να παραδεχτούμε ότι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να σταματήσουμε τα βάσανα των ανθρώπων.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το ?Έγκλημα (UNODC) υποστηρίζει το ταμείο για τα θύματα διακίνησης, το οποίο που έχει βοηθήσει χιλιάδες θύματα να διασωθούν σε όλο τον κόσμο. Η μοναδική εκστρατείας μας «Blue Heart» υποστηρίζει το Ταμείο και είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να στείλουμε δυνατά το μήνυμα ότι όλοι πρέπει να δράσουμε αν θέλουμε οι εγκληματίες να ηττηθούν.

Αυτές οι προσπάθειες είναι ζωτικής σημασίας. Στο Μεξικό, το UNODC η εκστρατεία «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ» που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση δίνει το λόγο στα θύματα και δείχνει ότι η διακίνηση ανθρώπων δεν συμβαίνει σε ένα μακρινό μέρος, αλλά παντού γύρω μας.

Όταν υιοθετηθεί το 2018, το Παγκόσμιο Σύμφωνο θα ενισχύσει την ασφαλή, ομαλή και κανονική μετανάστευση και να καταφέρει ένα συντονισμένο χτύπημα κατά των λαθρεμπόρων και των διακινητών. Αυτή είναι μία ευκαιρία να βοηθήσουμε κάθε ανθρώπινο ον να ζήσει με αξιοπρέπεια, Ας τολμήσουμε να αρπάξουμε αυτή την ευκαιρία.

Του Γιούρι Φεντότοφ

*Ο Γιούρι Φεντότοφ είναι Εκτελεστικός Διευθυντής του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass