Εντιμότητα και υπευθυνότητα απουσιάζουν από το πολιτικό σύστημα

(Το 2018 αντιγράφει το 1989)

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2018 18:00

Αιφνίδια κεραυνός διέσχισε τον πολιτικό ορίζοντα και κατέπεσε στις κεφαλές 10 πολιτικών προσώπων, δύο τέως πρωθυπουργών και οκτώ πρώην υπουργών.

Οι τέως πρωθυπουργοί είναι οι κ.κ. Σαμαράς και Πικραμένος και οι τέως υπουργοί Βενιζέλος, Λομβέρδος, Αβραμόπουλος, Γεωργιάδης κλπ.

Πράγματι στο σκάνδαλο της αμερικάνικης φαρμακοβιομηχανίας Novartis, που έχει διεθνείς διαστάσεις, εμπλέκεται η χώρα μας. Η κυβέρνηση με την εμφανή φθορά που υπέστη από την μέχρι σήμερα καταστροφική πολιτική, με τον πανικό της που προκλήθηκε από τις εντυπωσιακές και θεαματικές συγκεντρώσεις της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών, που έστειλαν μηνύματα για το σκοπιανό πρόβλημα και για την ασκούμενη οικονομική κοινωνική πολιτική, ακόμη και με τις δημοσκοπήσεις να χαμηλώνουν τη δύναμη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και εν όψειτων επερχομένων εκλογών μεθόδευσε την σκευωρία και επινόησε τη δολοπλοκία της συμμετοχής στο φαρμακευτικό σκάνδαλο των πολιτικών αντιπάλων της. Έκαναν το λάθος να αναμείξουν στην όζουσα υπόθεση του σκανδάλου τον δικαστή κ. Πικραμένο που φέρεται ότι είναι άψογος δικαστής, είναι το καμάρι της διοικητικής δικαιοσύνης.

Ο πανικός από το μέγεθος της φθοράς της την οδήγησαν σε λανθασμένη κίνηση και σε απεγνωσμένο χειρισμό. Εγχείρημα απελπισίας είναι και για έναν άλλο λόγο. Ο μεγάλος αριθμός των πολιτικών προσώπων που διέπραξαν τις αξιόποινες πράξεις της δωροδοκίας και της απιστίας. Για τη θεμελίωση των αναφερομένων αδικημάτων χρησιμοποιήθηκαν τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες με αόριστες, αβάσιμες και αστήρικτες καταθέσεις. Κατά δήλωση υπουργού οι μάρτυρες έχουν συλληφθεί να κλέβουν οπώρας και για να ελαφρύνουν τη θέση τους ανέμειξαν τα πολιτικά πρόσωπα στο σκάνδαλο με υπόδειξη κυβερνητικών παραγόντων, όπως καταγγέλλουν οι πληττόμενοι πολιτικοί. Προσέτι οι υβριζόμενοι και συκοφαντούμενοι πολιτικοί θεωρούν, ότι η κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που χειρίζεται την υπόθεση του σκανδάλου παραβίασε την επιταγή του Συντάγματος γιατί συνέχισε τις ανακρίσεις και μετά την διαπίστωση εμπλοκής πολιτικών προσώπων επί τρίμηνον ενώ έπρεπε ευθύς μετά την διαπίστωση της εμπλοκής πολιτικών προσώπων να αποσταλεί η δικογραφία αμελλητί στη Βουλή. Οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν διδάχτηκαν από διαδραματισθέντα το 1989.

Η τότε κυβέρνηση θέλησε να εξοντώσει πολιτικά τον Ανδ. Παπανδρέου και τον ενέπλεξε στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Το Ειδικό Δικαστήριο απάλλαξε τον κατηγορούμενο. Αλλά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχασε την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας και αυτή με τη σειρά της απώλεσε την εξουσία και ο Α. Παπανδρέου στις εκλογές του 1993 ανήλθε στην εξουσία.

Είναι απαράδεκτη και πολιτικά ανέντιμη η προσπάθεια του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του να σπιλώσουν τους αντιπάλους, να τους αφανίσουν από το προσκήνιο της πολιτικής και να τους εκθέσουν στο λαό, ως ανάξιους πολιτικούς, που δωροδοκούνται και απιστούν κατά του δημοσίου. Η μεθοδευμένη επίθεση κατά της αντιπολίτευσης και ο επιδιωκόμενος αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης είναι μικροπολιτική και τακτική του Δεληγιάννη με αποτέλεσμα η πολιτική της σκανδαλολογίας να υποβαθμίζει τα πολιτικά ήθη και να αφήνει τα δισεπίλυτα προβλήματα του τόπου άλυτα και αναμένοντα στις Ελληνικές καλένδες.

Κύριε Τσίπρα αντίπαλοι και μεγάλοι εχθροί σας είναι τα προβλήματα, που ταλανίζουν τον τόπο, η χρεοκοπημένη οικονομία, η έκπτωση της ηθικής, ο πόνος και η αγωνία των δυστυχούντων ανθρώπων. Θα πρέπει να σας απασχολεί η απόγνωση και η απογοήτευση των νέων. Όμως σεις ασχολείσθε με την διατήρηση της εξουσίας δια της επανεκλογής.

Δεν έχετε υπόψη σας τον εύστοχο αφορισμό του κλαρκ που έχει ως εξής «Ένας πολιτικάντης σκέπτεται τις εκλογές, ένας πολιτικός την επόμενη γενιά». Κρίμα γιατί είσθε νέος άνθρωπος και όπως λέτε είστε εκπρόσωπος της αριστεράς, που είναι φορέας υψηλών και ευγενικών ιδεών.

Επίσης πρέπει να γνωρίζει το πολιτικό σύστημα και οι κυβερνήτες ότι στο πολιτικό σκηνικό και στα δρώμενα οι πολιτικοί δεν ασχολούνται με αμοραλιστηκές ραδιουργίες και ανέντιμες υπονομεύσεις κατά των αντιπάλων. Η πολιτική για να υπηρετεί το λαό, χρειάζεται την αρετή, τη γενναιότητα, την τόλμη, την εντιμότητα, την υπευθυνότητα, την ευαισθησία και το σεβασμό στη νομιμότητα και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η σύγχρονη πολιτική στοχεύει στη μαχητική διαπάλη των ιδεών, στον ανταγωνισμό πολιτικών στόχων, στην αγωνιστική προσπάθεια επικράτησης προοδευτικών ιδεών και στη σύγκρουση κινημάτων και δυνάμεων για την ανόρθωση του τόπου, την πρόοδο του λαού και το χαρωπό μέλλον των άτυχων και μόνιμα απογοητευμένων νέων μας.

Τερματίζοντας το κείμενο τούτο, αναφέρομαι στον φωτισμένο αποφθεγματικό λόγο του ΄Ανταμς που είναι ο ακόλουθος. «Η σύγχρονη πολιτική στην ουσία είναι η σύγκρουση δυνάμεων και όχι προσώπων».

Προσθήκη. Κύριε Τσίπρα στο στόχαστρό σας πρέπει να είναι η ανάπτυξη και προκοπή του τόπου και η εθνική ομοψυχία του λαού και όχι ο αφανισμός των αντιπάλων με ύποπτες μεθοδεύσεις για την απόλαυση των θελγήτρων και των ωφελημάτων της πανέμορφης και πολύφερνης ερωμένης, της εξουσίας.  

* Του Γιάννη Θεούλη, επίτιμου δικηγόρου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass