Το όραμα για την ίδρυση του «Νέου» Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 20 Απρ 2018 15:30

Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφεί για το θέμα της δημιουργίας του «Νέου» Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέσω της  συνένωσης των Α.Ε.Ι. της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Η συζήτηση μέχρι σήμερα επικεντρώνεται σε τεχνικής φύσεως θέματα, κυρίως ως προς τη δομή του νέου Ιδρύματος (Σχολές και Τμήματα) και τη χωροθέτηση αυτών στις πόλεις της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, όπου ήδη λειτουργούν Σχολές και Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Προφανώς αυτά τα ερωτήματα είναι εύλογα και σωστά, και πρέπει απαραίτητα  να διευθετηθούν, είναι όμως ήσσονος σημασίας. Ωστόσο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση, στο πλαίσιο της «γέννησης» του «νέου» Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, της αγωνίας και των οδυνών που αυτή εκ φύσεως συμπεριλαμβάνει, να μας διαφεύγει το μείζον ερώτημα. Ένα ερώτημα,  το οποίο αν και φαίνεται λίγο θεωρητικό είναι κατ’ ουσία ερώτημα ουσίας και βαθιά αναπτυξιακό.

Ποιο είναιτο όραμά μας για το  “ΝΕΟ” Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας;

Ποιοι είναι οι στόχοι, οι επιθυμίες και οι προτεραιότητες των Θεσσαλών πολιτών, από το δικό μας Πανεπιστήμιο καθώς και πώς θα επιτύχουμε την υλοποίηση αυτών;

Ως εργαζόμενος τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στο πρώην ΤΕΙ Λάρισας και νυν ΤΕΙ Θεσσαλίας, έχοντας βρεθεί κατά το διάστημα αυτό να κατέχω διάφορους ακαδημαϊκούς και διοικητικούς ρόλους, αλλά και έχοντας συνάψει ακαδημαϊκές συνεργασίες με πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, θα ήθελα να παρουσιάσω το δικό μου όραμα για το υπό δημιουργία «ΝΕΟ» Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το όραμά μου όχι μόνο ως καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας, αλλά κατά κύριο λόγο ως Θεσσαλός πολίτης. Ειδικότερα:

Το «Νέο» Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικό στη διεθνή Ακαδημαϊκή Κοινότητα και να βρεθεί στο μέλλον (τα επόμενα 10-15 χρόνια) στη λίστα τωνκαλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου (μέσα στα 500 πρώτα). Η αριστεία θα πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα, γιατί μόνο έτσι θα κρατήσουμε στον τόπο μας τα παιδιά μας, το πιο πολύτιμο κεφάλαιό μας. Μόνο έτσι τα παιδιά μας, το έμψυχο δυναμικό που διαθέτουμε θα δημιουργήσουν και θα αναπτύξουν στην δική μας πατρίδα και όχι σε άλλες ξένες.

Το «Νέο» Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα πρέπει να είναι ένα πλήρες Πανεπιστήμιο και να καλύπτει όλους τους κλάδους των επιστημών (ανθρωπιστικές επιστήμες, θετικές επιστήμες, μηχανική, κ.α.).Η περιοχή μας έχει το αναγκαίο μέγεθος για να το υποστηρίξει και έχει ανάγκη από εξειδικευμένο προσωπικό σε όλες τις επιστήμες και κλάδους.

Το «Νέο» Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα πρέπει να δώσει έμφαση στην αναπτυξιακή πολιτική της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδος και να υποστηρίξει την υπάρχουσα Στρατηγική της Έρευνας και Καινοτομίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση. Το Σχέδιο Δράσης της Περιφέρειας είναι γνωστό και δίνει έμφαση στο Αγροδιατροφικό Σύμπλεγμα, στον Κλάδο Μετάλλου και Δομικών Υλικών, στο Περιβάλλον, στην Ενέργεια, στον Δημιουργικό Τουρισμό, κ.α.Το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να είναι θερμοκοιτίδα του νέου, του καινοτόμου και να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τις Θεσσαλικές επιχειρήσεις και όχι μόνο. 

Το «Νέο» Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα πρέπει να αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο και η στρατηγική του αλλά και οι δράσεις του να απλωθούν αναλογικά σε όλες τις περιοχές της χωρικής του αρμοδιότητας. Όσο άχαρη είναι η συζήτηση π.χ.τα Τρίκαλα έχουν 1 τμήμα, η Καρδίτσα 4 κ.λπ. τόσο αναγκαία είναι να γίνει μια κατανομή με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου με κριτήρια δίκαια,  ρεαλιστικά και αναπτυξιακά π.χ. η Λάρισα είναι η καρδιά της γεωργικής παραγωγής της Ελλάδας, τα Τρίκαλα είναι η έδρα των «δημιουργικών» επιχειρήσεων.

Το «Νέο» Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα πρέπει να είναι πόλος πολιτισμού και παραγωγής ιδεών. Ο πολιτισμός είναι κωδικοποιημένος στο DNA του κάθε Έλληνα και θα πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα για το Πανεπιστήμιο που ονειρευόμαστε.

Το «Νέο» Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα πρέπει να είναι διεθνές και εξωστρεφές, ώστε να γίνει ο φορέας που θα συνδέσει την Περιφέρειά μας, με τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι ανάμεσα στα βασικά κριτήρια αριστείας ενός Πανεπιστημίου είναι ο αριθμός ξένων φοιτητών, οι διεθνείς συνεργασίες, κ.λπ. Πρέπει λοιπόν να είναι το αναγνωρίσιμο σήμα κατατεθέν του πολιτισμού μας, της οικονομίας μας, της κληρονομιάς μας, του Ιπποκράτη, του Ασκληπιού, του Αχιλλέα, του Ιάσωνα, της Θεσσαλίας μας.

Αυτό είναι το όραμά μου για το «Νέο» Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,ένα όραμα το οποίο πολλοί από εμάς τους καθηγητές του ΤΕΙ Θεσσαλίας θα υπηρετούσαμε με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό. Και το όραμα αυτό θέλουμε να γίνει πραγματικότητα. Και η απαίτηση αυτή κατευθύνεται προς όλους όσους συζητούν και διαπραγματεύονται, σε όσους φοβούνται το νέο, αλλά και σε όσους ελπίζουν για το καλύτερο.

Η δημιουργία του «Νέου Πανεπιστημίου δεν είναι μόνο αναγκαιότητα, είναι μονόδρομος για την Θεσσαλία μας, για τους νέους μας, για τους Θεσσαλούς, για εμάς τους ίδιους.

Από τον Πάνο Φιτσιλή

* Ο Πάνος Φιτσιλής είναι καθηγητής στο ΤΕΙ Θεσσαλίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass