Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2018 15:30

A.

Συμβαίνει κάθε Τρίτη να καταχωρούνται σημειώσεις μου στην «Ελευθερία» με τον υπέρτιτλο «Νεοελληνική Μυθολογία». Εκεί τοποθετήθηκε πρόσφατα ένα από τα εικονίδια του Ομήρου, όπως έχουν με ποικιλομορφία αποδοθεί σε προτομές κι ανδριάντες της κλασικής και ύστερης αρχαιότητας.

Καθώς πιστεύω πως ο Όμηρος ήταν ανύπαρκτο πρόσωπο, η παράθεση του εικονιδίου είναι συμβολική. Θα μου ήταν αδιανόητο να υπογράφω ανώνυμα κείμενα με …κλεψίτυπο υπέρτιτλο υπαρκτών προσώπων. Αυτά τα λίγα προς άρση παρεξηγήσεων. 1. Ο Όμηρος μάς είναι γνωστός ως ραψωδός της Ιλιάδας και της Οδύσσειας. 2. Στο έργο του Ρέμπραντ «Όμηρος» (1663) εικονίζεται υποθετική φιγούρα που απέχει κι αυτή από αρχαίες και ύστερες γλυπτές παραστάσεις.

Β.

Γιατί υιοθέτησα το ψευδώνυμο; 3. Ο Όμηρος - ως ένας ή περισσότεροι ραψωδοί- καταγράφει μύθους στα έπη του. Γεγονότα, τοποθεσίες και πρόσωπα που δεν έχουν ιστορικό υπόβαθρο. 2. Μύθους καταχωρώ και ο ίδιος, όπως αυτούς τους καταγράφει, τους αποδέχεται και με τους οποίους πορεύεται ένα εξαιρετικά μεγάλο κομμάτι της ελληνικής συλλογικότητας. Υπάρχει κι επάλληλος λόγος της ανωνυμίας, όπως τον έχω καταγράψει στο πρώτο μου σημείωμα εδώ και περίπου έναν χρόνο. Αισθάνομαι όμηρος μιας μυθολογικής-εικονικής πραγματικότητας, με την οποία πορεύεται ο σύγχρονος Ελληνισμός. Ως πολίτης νιώθω εντελώς αδύναμος –χωρίς να είμαι ο μόνος- να αντιπαρατεθώ και να αυτοπροσδιοριστώ εντός καταστάσεων που βιώνω. Το ίδιο συμβαίνει και με εκατομμύρια συμπατριωτών μου. Υπάρχουν κι επιβιώνουν (όχι βιώνουν) μέσα σε κινούμενη άμμο, που τους τραβά στον πυθμένα.

Το έθνος και το κράτος μας δεν πορεύονται με κανονικότητα, αρχές, μεθοδικότητα κι επίγνωση της ιστορικής πραγματικότητας. Πώς να αντιπαρατεθείς π.χ. στο 30% των Ελλήνων που πιστεύουν ότι ψεκάζονται, ή στο 75% των συμπατριωτών μας, που θαυμάζει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, πρώην πράκτορα της KGB, που επανέφερε τα σοβιετικά σύμβολα, που εκλέγεται με ..ανόθευτες εκλογές και πέτυχε... το θαύμα, να φθάσει το 2017 το ΑΕΠ της Ρωσίας εκεί που βρισκόταν αυτό της ΕΣΣΔ το 1980 (!). 4. Κιι εάν ανάλογες αντιλήψεις δεν καθορίζουν κατ’ ανάγκη την ιστορική μας πορεία, υπάρχουν κι άλλα, που οι ιδεοληψίες των τελευταίων χρόνων οδήγησαν τον τόπο στο μη παρέκει.

Ο άνθρωπος λ.χ., που εξελέγη πρωθυπουργός τον Ιαν. ’15 με την υπόσχεση πως θα έδινε 13 συντάξεις, θα εξαφάνιζε τα δάνεια της Ελλάδος και θα ανάγκαζε τους δανειστές μας να χορεύουν πεντοζάλι με τα νταούλια και τους ζουρνάδες του ίδιου, καθόρισε τις τύχες ολόκληρου έθνους. Διέλυσε ό,τι είχε απομείνει όρθιο από την καταστροφική πορεία των τελευταίων, πριν την κρίση, 7 χρόνων και κατόρθωσε να επανεκλεγεί πρωθυπουργός με 10 μειωμένες συντάξεις, άλλα δυο μνημόνια, κλειστές Τράπεζες και απώλεια 100 τουλάχιστον δις ευρώ. Οι ίδιοι άνθρωποι τον ψήφισαν την πρώτη φορά, οι ίδιοι και τη δεύτερη. Ιδού, λοιπόν, πώς μυθικές παραδοχές και ιδεοληπτικά αφηγήματα μας καθορίζουν αποφασιστικά. Είμαι έτσι και ο ίδιος όμηρος των συνθηκών, που άλλοι καθορίζουν πέραν της λογικής και ερήμην της πραγματικότητας.

Γ.

Έχει συμπληρωθεί χρόνος απ’ όταν άρχισα να αρθρογραφώ. Είχα την αίσθηση ότι η θεματολογία μου θα είχε αρχή και τέλος. Πόση άλλωστε αρλουμπολογία μπορεί να καταγραφεί. Ε, λοιπόν. Άπειρη. Ο Αϊνστάιν έγραψε κάποτε πως «Δύο πράγματα είναι άπειρα. Το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, αν και για το πρώτο δεν είμαι βέβαιος». Η Ελλάδα είναι το κατ’ εξοχήν εργοστάσιο παραγωγής ψεμάτων και μύθων από πολίτες και πολιτικούς. Ανόητων αφηγημάτων και ακραίων παραλογισμών. Διαβάστε π.χ. στο ερώτημα της Dianeosis Org., αν οι Έλληνες θεωρούν καλό πράγμα για την Ελλάδα τα μνημόνια. Το 78% των 2.500 που δημοσκοπήθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο, απάντησε πως τα μνημόνια είναι «καλό πράγμα». Την ίδια ώρα όμως οι ίδιοι άνθρωποι πιστεύουν σε ποσοστό 71% ότι τα μνημόνια είναι «εφεύρημα των Ευρωπαίων». Πλήρης ομολογία ότι είμαστε τελείως ανίκανοι μόνοι μας να κάνουμε κάτι καλό. Ωστόσο, αυτά ωχριούν μπροστά στο 79,3% των συμπατριωτών μας που πιστεύει ότι «υπάρχουν μυστικές οργανώσεις, που δρουν και κινούν τα νήματα».

Απέραντη λοιπόν η νεοελληνική μυθολογία μας.-

1. Προτομές κι ανδριάντες του Ομήρου έχουν διασωθεί από την αρχαιότητα. Αρκετές μοιάζουν με αυτές του Ησιόδου, του Πλάτωνα, του Σοφοκλή… Στον Όμηρο αποδίδονται κι άλλα έργα εκτός της Ιλιάδας και της Οδύσσειας. Το τελευταίο αυτό έπος βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του BBC CULTURE σχετικά με τα έργα που στιγμάτισαν την ιστορία της ανθρωπότητας, διαμορφώνοντας κοσμοθεωρίες. Η κρατούσα άποψη είναι ότι τα Ομηρικά Έπη αποτελούν συρραφές πολλών έργων διαφόρων ραψωδών.

2. Τα Ομηρικά Έπη εμπλέκουν ελάχιστα υπαρκτά με πλήθος ανύπαρκτων προσώπων, μυθικών ηρώων, ημιθέων, μάντεων, νυμφών. Ιστορική αφετηρία πάντως της Ιλιάδας είναι το Ίλιον, όπως με το όνομα Τροία ανακαλύφθηκε από τις ανασκαφές του Σλήμαν (1870,71).

3. Η «Ελευθερία» έχει τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας του συντάκτη αυτών των γραμμών και της οφείλω για το αρχείο της σύντομο βιογραφικό μου.

4. Τα παραπάνω και πλήθος από άλλα ενδιαφέροντα δημοσκοπικά στοιχεία προκύπτουν από έρευνα του Ιαν- Φεβ. 2018 , που ανακοίνωσε η «Dianeosis» τον περασμένο Μάρτιο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass