Ανώμαλη προσγείωση… στην ομαλότητα

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2018 17:15

Είναι η τέταρτη χρονιά εφέτος, που η διαΝΕΟσις1 ανακοίνωσε τον Μάιο δημοσκόπηση της MRB Hellas για λογαριασμό της και για το προφίλ του νεοέλληνα.

Σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2,5 χιλ. ενηλίκων Ελλήνων/ίδων τέθηκε σειρά ενδιαφερόντων ερωτημάτων, όπου αξίζει τον κόπο να προστρέξει κάποιος να τα δει, μαζί και τις απαντήσεις. Ακολούθησε δεύτερη δημοσκόπηση για την εμπιστοσύνη μας στους θεσμούς σε συνεργασία με το ίδρυμα Μποδοσάκη2. Θα μεταφέρω εδώ ενδεικτικά και κάπως παρηγορητικά δείγματα των δύο δημοσκοπήσεων.

I.

Το 62% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά τη συμμετοχή μας στα Μνημόνια, και 6 στους 10 πιστεύουν πως ωφεληθήκαμε. Τα οδυνηρά για τον τόπο αφηγήματα τα πρώτα χρόνια αυτής της δεκαετίας για σκίσιμο των μνημονίων, "νταούλια και ζουρνάδες", μερκελιστές και προδότες... για 13 συντάξεις, ελάχιστο μισθό 750 ευρώ, και εξαφάνιση του χρέους, όπως και κάθε είδους παλαβομάρες, που έγραψαν ιστορία και δημιούργησαν Κυβερνητικούς θώκους, εξαϋλώθηκαν. Είναι όμως αυτά που βύθισαν την κοινωνία όσο ποτέ πιο βαθιά στο κενό. Ένα κενό που μοιάζει να τη ρουφάει σαν αντλία. Μόλις τον Δεκέμβριο του '16 το ποσοστό του "ΝΑΙ" στα μνημόνια ήταν στο 56%. Ενός μονάχα χρόνου κρυόλουτρο μας συνέφερε. Και 3 χρόνων... εκκενώσεις θυλακίων επί θητείας ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εξαφάνισαν το 60% "ΟΧΙ" του δημοψηφίσματος του επαναστατικού θερμιδόρ3.

Ας δούμε και το αποτέλεσμα της μνημονιακής μάλαξης (κοινώς και γαλλιστί massage). Το 84% απάντησε στο σχετικό ερώτημα "ναι στο ευρώ", στη θέση του 60% μόλις πριν από 1 χρόνο, και 40% στο δημοψήφισμα του '15. "Τα μνημόνια είναι καλό ή κακό πράγμα;". "Ναι", απάντησε το 78%. Η επόμενη ερώτηση: "Υποχρεωθήκαμε να κάνουμε με τα μνημόνια, όσα δεν θα κάναμε;". ''Ναι" απαντά το 78% (!). Πού κρύβονται οι αναίσχυντοι που παρέσυραν ολόκληρο λαό στην παράνοια μιας αισχρής δημαγωγίας, που οδήγησε σε ανείπωτη εθνική ζημιά με τεκμηριωμένη απώλεια πάνω από 100 δις ευρώ; Μα... δεν κρύβονται. Κυβέρνηση είναι οι άνθρωποι, και μάλιστα Κυβέρνηση που την εξέλεξαν οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν πλημμυρίσει κι αυτοί μαζί τη χώρα με αφόρητη αρλουμπολογία.

Ας δούμε τώρα την απάντηση στο ερώτημα "Γιατί δεν βγήκαμε από τα μνημόνια; ". ''Επειδή δεν υπήρχε συναίνεση" απαντά το 90%. Εξακολουθούν ωστόσο να υπάρχουν και σήμερα πολιτικά όντα (κι εννοώ άνθρωποι υψηλού μορφωτικού επιπέδου), που θεωρούν εξουσιομανή και μεταλλαγμένο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που συνεργάστηκε με τον Σαμαρά, επειδή τάχα συνέβαλε στη συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ. Μα …χάρη στον Βενιζέλο δεν οδηγήθηκε το '12 σε άτακτη χρεοκοπία η χώρα, με την μοναδική μείωση του χρέους κοντά στα 100 δις ευρώ. Το γράφω γιατί το φερόμενο κλείσιμο των μνημονίων δεν περιέχει ούτε ενός ευρώ μείωση. Μόνον δεκαετή παράταση της ωρίμανσης με δεκαετή περίοδο χάριτος πληρωμής τόκων. Γι' αυτήν μάλιστα την τελευταία, που θριαμβολογεί ο κ. Τσίπρας, ο ίδιος έλεγε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής, στην δωδεκαετή παράταση συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, πως "μεγαλώσαμε το σχοινί, που θα μας κρεμάσουν"...

Τις λίγες αναφορές στις κοινωνικές μεταλλάξεις θα κλείσω με την παραδοχή των 7 στους 10 που ρωτήθηκαν, ότι τα μνημόνια είναι "εφεύρημα των Ευρωπαίων". Προσέξτε τώρα. Οι 8 στους 10 θεωρούν τα μνημόνια "καλό πράγμα". Πλήρης παραδοχή της ανικανότητας να πραγματοποιήσουμε μόνοι μας το "καλό πράγμα", που το εφηύραν για μας οι Ευρωπαίοι. Αθάνατε Έλληνα!

I I.

Η δεύτερη δημοσκόπηση της διαΝΕΟσις σε ανάλογο δείγμα τον περασμένο Ιανουάριο αναφέρεται στην εμπιστοσύνη προς στους θεσμούς. Το 3% εμπιστεύεται πλήρως την Κυβέρνηση και το 13% αρκετά. Το 85,4% καθόλου και ελάχιστα. Αυτή όμως η Κυβέρνηση έχει αλυσοδέσει την Ελλάδα για 60 χρόνια και γιορτάζει, επειδή κατά τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης, "μεγάλωσε το σχοινί που θα μας κρεμάσουν"...

Η εμπιστοσύνη είναι δυσμενέστερη για τα κόμματα. Μόλις το 7,3% τα εμπιστεύεται αρκετά, το 32% ελάχιστα και το 62% κ α θ ό λ ο υ. Η κοινωνική στροφή όμως των 180 μοιρών εμφανίζεται στο ερώτημα για την επιχειρηματικότητα. Οι άλλοτε δημοσιολάγνοι Έλληνες εκτιμούν πλέον σε ποσοστό 91% (!) την επιχειρηματικότητα. Πού είστε κύριοι αρχισυνδικαλιστές του Δημοσίου, των Τραπεζών, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των συγκοινωνιών... που οδηγήσατε σε οικονομική καταβύθιση το σύνολο των δημόσιων φορέων και στην ολοκληρωτική απαξίωση των δημόσιων λειτουργιών.

Δεν θα προχωρήσω. Αν πιστέψουμε πως θα εξαλειφθούν οι παθογενείς νοοτροπίες που μας έφτασαν εδώ, τότε ναι, υπάρχει ελπίδα.

1. www.dianeosis.org. Ανεξάρτητος ερευνητικός οργανισμός για τη συμβολή στον κοινωνικό διάλογο με προτάσεις λύσεων μέσα από μελέτες και έρευνες για σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά προμηνύματα.

2. Το ίδρυμα Μποδοσάκη άρχισε να λειτουργέι το 1973. Είναι από τα μεγαλύτερα ελληνικά ιδρύματα από κληροδότημα του Προδρόμου Αθανασιάδη - Μποδοσάκη. (1891-1979)

3. θερμιδόρ: Πρόκειται για τον επαναστατικό γαλλικό Ιούλιο από την ελληνική λέξη "θερμόν", που σημαίνει ζέστη. Το σύνολο των μηνών στη Γαλλία άλλαξε ονομασίες από τη συμβατική Εθνοσυνέλευση των επαναστατημένων Γάλλων τον Σεπτέμβριο του 1793. Το 1805 ο Ναπολέων επανέφερε το κανονικό Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass