Η αποτυχημένη «εκστρατεία» του Τραμπ στην Ασία

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2018 15:35

 Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ ενήργησε τελευταία μία «πολιτική εκστρατεία» στην Ασία, με σκοπό να στρέψει ορισμένες χώρες της κατά της Κίνας.

Όμως απέτυχε και η εκστρατεία του δεν αποδείχθηκε νικηφόρα, διότι η επιδίωξή του προκάλεσε τη σύγκρουση των ιδεών δύο κόσμων. Ήτοι των ιδεών τού κόσμου του κεφαλαίου, στον οποίο είναι ενταγμένος ως βαθύπλουτος ο Τραμπ και των ιδεών του κόσμου του σοσιαλισμού, όπως διαμορφώνονται αυτές μετά από τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησαν η Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας, και οι οποίες ιδέες τους δεν θέλουν πολέμους, αλλά την περαιτέρω ανάπτυξή τους και την ειρηνική ζωή. Ακολούθως περιγράφονται συνοπτικά οι πραγματοποιηθείσες μεταρρυθμίσεις σε χώρες της Ασίας:

 Η Βόρειος Κορέα με 50 εκατομμύρια κατοίκους. Κυβέρνηση από το Κομμουνιστικό Κόμμα Β. Κορέας. Οι βιομηχανίες και γενικά όλες οι μονάδες λειτουργούν με τον κανόνα της Οικονομικής επιστήμης που ορίζει ότι κάθε μία πρέπει να έχει: έξοδα, έσοδα και κέρδη. Όποια μονάδα δεν επιτυγχάνει κέρδη κλείνει. Στον δυτικό κόσμο και ειδικότερα στην Ελλάδα βλέπουμε αρκετές επιχειρήσεις να οδηγούνται μεθοδικά σε έλλειψη κεφαλαίων και επιτυγχάνουν να παίρνουν κρατικές επιχορηγήσεις και δάνεια από τράπεζες εκατομμυρίων μέχρι και δισεκατομμυρίων, που δεν εξοφλούνται και χαρακτηρίζονται «κόκκινα» με συνέπεια να παραμένουν παρασιτικές και βάρος της εθνικής οικονομίας. Αλλά από κρατικές βοήθειες και από δάνεια ξεφυτρώνουν μεσάζοντες, διαπλοκή και μίζες που ληστεύουν το εθνικό εισόδημα και διαπαιδαγωγούν την κοινωνία με έλλειμμα ηθικών και πατριωτικών αξιών.

Με τις μεταρρυθμίσεις η Β. Κορέα πέρασε σε ραγδαία ανάπτυξη. Όλες οι μονάδες της αποδίδουν συνεχώς κέρδη. Με τον πλούτο, που αποκτά από αυτά τα κέρδη, η κυβέρνηση απόκτησε τη δυνατότητα να εξασφαλίζει στους κατοίκους της ικανοποιητικό επίπεδο ζωής, να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και πυραύλους για να τα εκτοξεύει σε όποιο σημείο του πλανήτη θέλει και να γίνει έτσι υπερδύναμη. Στη συνάντηση του Τραμπ με τον πρόεδρο της Β. Κορέας Κιμ Γιογνκ Ουν έγινε αφανώς αναμέτρηση των δυνάμεων Αμερικής και Β. Κορέας με αποτέλεσμα: να μην υπερισχύσουν όπως κρίνεται εκ των υστέρων οι αμερικανικές και να μην έχει έτσι ο Τραμπ τη δύναμη για να επιβάλει στη Β. Κορέα να στραφεί κατά της Κίνας.

 Στα σύνορα Βορείου και Νοτίου Κορέας ήταν από χρόνια παραταγμένες ισχυρές δυνάμεις στρατού με πολλά όπλα, για την πρόληψη τυχόν επίθεσης της μίας εναντίον της άλλης. Στρατός και όπλα αποσύρθηκαν τώρα. Τεχνίτες της Β. Κορέας πηγαίνουν κάθε μέρα και εργάζονται σε γειτονικά εργοστάσια της Νοτίου, ενώ οι κυβερνήσεις των δύο χωρών επιδιώκουν τις στενότερες σχέσεις τους, ώστε να υπάρξει σε βάθος χρόνου μία Κορέα με 100 εκατομμύρια κατοίκους.

 Το Βιετνάμ με 95 εκατομμύρια κατοίκους. Κυβέρνηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ. Οικονομία οργανωμένη με τις μεταρρυθμίσεις όπως στη Β. Κορέα, με παρόμοια ραγδαία ανάπτυξη. Τα περισσεύματα από την κερδοφόρα λειτουργία των μονάδων της δεν χρησιμοποιούντα για πυρηνικά όπλα όπως στην Β. Κορέα, αλλά για την περαιτέρω ανάπτυξη με αποτέλεσμα το Βιετνάμ να αποκαλείται «οικονομική τίγρης» της Ασίας.

 Όσο για την Κίνα, αξίζει να σημειωθεί ότι τις μεταρρυθμίσεις τις πραγματοποίησε ο Ντενγκ Σιαοπίγκ. Ο Ντενγκ ήταν δεύτερος μετά τον Μάο Τσε Τουγκ στην ιεραρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Με τον θάνατο του Μάο η χήρα του έκανε μαζί με άλλους δικτατορία συλλαμβάνοντας τον Ντενγκ και άλλα στελέχη. Με την ανατροπή της δικτατορίας ο Ντενγκ έγινε πρόεδρος και τότε πραγματοποίησε τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατόπιν και σε άλλες χώρες της Ασίας.

Του Λάζαρου Αρσενίου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass