Λέμε ναι στην αέναη επανάσταση κι ας μας βαφτίσουν τρελούς...

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2018 15:40

Ήταν 11 Ιανουαρίου του 1989 όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε χαρακτηρίσει την Ελλάδα "απέραντο φρενοκομείο" φωτογραφίζοντας κομματικές διαμάχες. Μα και στη βάση τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.

Δοκίμασε να σκεφτείς ελαφρώς διαφορετικά από τον κόσμο και όλοι θα αρχίσουν να σε υποπτεύονται: κάτι δεν πάει καλά, είσαι τρελός. Εάν ανήκεις στη μάζα, θεωρείσαι λογικός.

Μπορεί η μάζα να είναι στα πρόθυρα της... τρέλας, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Εσύ πρέπει απλά να ανήκεις στη μάζα και να συμπεριφέρεσαι όπως όλοι οι άλλοι. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ατομικότητα.

Τρελό θεώρησαν τον Σωκράτη και τον Ιησού. Οι μάζες θεωρούν τρελό οποιονδήποτε δεν ανήκει και ξεφεύγει απ’ τη συλλογική τρέλα που ‘ναι ο μόνος τρόπος να... εξαγνιστεί! Ο άνθρωπος δεν είναι μόνον ένα ον αλλά και μια διαδικασία στο γίγνεσθαι. Ο σκύλος γεννιέται και πεθαίνει σκύλος. Ο άνθρωπος μπορεί να γεννηθεί άνθρωπος και να πεθάνει ήρωας, προφήτης, διακεκριμένος επιστήμων, φιλόσοφος, Άγιος! Για να φτάσεις όμως σ’ αυτό ένας «κεραυνός» πρέπει να κάψει ό,τι σάπιο υπάρχει μέσα σου. Πρέπει να είσαι αρκετά τρελός για να πας πέρα από όλες τις υποκρισίες, τις ιδιομορφίες, τις μάσκες που ο άνθρωπος έχει δημιουργήσει για να μείνει εκεί που είναι, για να μην εξελιχθεί.

Η μάζα, ο κόσμος, καταδικάζει τους «επαναστάτες», γιατί θα φέρουν την...καταστροφή! Αλήθεια η άρνηση του σχεδίου Ανάν απ’ τον Τάσο Παπαδόπουλο και τους ψηφοφόρους ποια καταστροφή έφερε; Απ’ την άλλη για να δημιουργήσεις πρέπει πρώτα να καταστρέψεις. Άν δεν γκρεμίσεις ό,τι άσχημο, δεν μπορείς να δημιουργήσεις τ’ ωραίο. Εάν δεν καταστρέψεις την ψευτιά, δεν μπορείς να ανοίξεις δρόμο στην αλήθεια.

- Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία έγραψε ο Σολωμός αλλά "ο κοσμάκης τρέμει μπρος στο άκουσμα της ευθύνης και φθονεί όποιους το πετυχαίνουν. Τι άρρωστη κοινωνία να φθονεί την ελευθερία"... (Τάσος Δαφνομήλης )

Η αλήθεια βρίσκεται πάντα σε αντίθεση με τα "δόγματα" των μαζών. Η αλήθεια είναι ατομική και οι μάζες δεν ενδιαφέρονται για την αλήθεια. Στις μάζες ενδιαφέρουν οι παρηγοριές κι οι ανέσεις. Οι μάζες δεν αποτελούνται από εξερευνητές κι ανθρώπους που αγαπούν τις περιπέτειες, από άτομα που προχωρούν στο άγνωστο, χωρίς φόβο και ριψοκινδυνεύουν τη ζωή τους για να ανακαλύψουν τη σημασία της ζωής, της ύπαρξης.

Οι μάζες θέλουν απλά να τους διηγηθείς γλυκές ψεύτικες ιστορίες, άνετες και επωφελείς. Άνευ κόπων και βασάνων επαναπαύονται και χαλαρώνουν μέσα στην ψευδαίσθησή τους που τους χρησιμεύει για παρηγοριά. Η μάζα μισεί όποιον θέλει να είναι άτομο, όποιον θέλει να ακολουθήσει ένα δικό του ιδιαίτερο μονοπάτι, άλλο στυλ ζωής.

-Πόσο εύκολο είναι, σημειώνει ο Πέτρος Βερύκιος απ’ το Μαθηματικό του ΕΚΠΑ, να ξεχωρίσεις τον αυθεντικό καινοτόμο επαναστάτη από έναν βαρεμένο; Πόσοι και πόσοι δεν το έχουν παίξει άγιοι, προφήτες, αρχηγοί ή βούδες; Ειδικά, στις ΗΠΑ που ξεφυτρώνει κάθε τι.

-Εδώ απαντά η Ναταλία Γρέκα απ’ το ΑΠΘ: «Εφόσον αυτό που διαχωρίζει τον επαναστάτη απ’ τη μάζα, είν’ η αλήθεια τότε ναι, είναι σαφές ότι οι αληθινοί ήταν, είναι και ίσως θα ‘ναι για πάντα οι αποδιοπομπαίοι τράγοι, για όσους θέλουν να διαφυλάξουν τα δόγματα, τα συμφέροντα και τα βολέματά τους. Τι γίνεται όμως σε μια εποχή σαν τη δική μας, που στην πάροδο της 50 ετίας, δόγματα - αξίες - "ήθη" έχουν σε μεγάλο βαθμό αναστραφεί; Τι είναι σήμερα ο μισητός επαναστάτης των δεδομένων του '50 που ήθελε να πάει κόντρα στην ψευτιά των κοινωνικών δομών και ηθών και λέει ακόμα την ίδια αλήθεια του; Είναι μέρος της σημερινής μάζας με τις, το ίδιο κίβδηλες, αντίστροφες αντιλήψεις; Εν τέλει ο ψευτοεπαναστάτης σε κάθε εποχή διαφοροποιείται για να ξεχωρίζει αφού δεν καταφέρνει να διακριθεί αλλιώς».

Κι εγώ εδώ θα βάλω ένα ακόμη ερώτημα, ποια είναι η μήτρα που αναπαράγει διάττοντες αστέρες στην καθημερινότητά μας απ’ το νερό του Καματερού μέχρι και τα έδρανα της Βουλής κι έξω από δαύτη; λ.χ. Σώρρας κι όχι μόνον.

Θαρρώ η απάντηση είν’ απλή .Το σύστημα χρειάζεται, θέλει, χρήσιμους ηλίθιους παντού, σ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα! Ίσως αυτά ενοχλούν μα τι νόημα θα ‘ χει να χαϊδεύουμε αυτιά;

Οι μάζες θέλουν να είσαι απλά «ένας σαν και αυτούς». Η διαφοροποίησή σου τους κάνει να... φοβούνται! Θέλουν να είσαι πράος, υπάκουος και υπόδουλος. Εάν, με κάποιο τρόπο καταφέρεις και τους ξεπεράσεις, δεν θα σε συγχωρέσουν ποτέ».

Παρ' όλα αυτά: Λέμε ναι στην αέναη επανάσταση, το πολύ να μας βαφτίσουν τρελούς...

* Ο Πέτρος Ιωάννου ήταν καθηγητής, υποψ. βουλευτής με το Ε.Πα.Μ. τώρα δε ραδ. παραγωγός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass