Η πορνεία μορφή βίας κατά των γυναικών

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2018 17:50

Το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/ Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρωτοβουλία της ΓΓΙΦ για την αναμόρφωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την πορνεία και την υιοθέτηση του αποκαλούμενου «σκανδιναβικού μοντέλου», όπως προτείνεται στο σχετικό πόρισμά της που παρουσιάστηκε πρόσφατα, δηλώνει με σαφές και κατηγορηματικό τρόπο ότι η πορνεία είναι μια μορφή βίας κατά των γυναικών.

Εκτεταμένες έρευνες παγκοσμίως δείχνουν οτι οι άνθρωποι στην πορνεία είναι εκτεθειμένοι σε σοβαρό κίνδυνο να υποστούν σωματική και ψυχολογική βία, ακόμα και θάνατο. Ενώ, το 43%-69% των εκδιδομένων γυναικών έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική ηλικία. Τα ναρκωτικά και η βία είναι οι κύριες αιτίες θανάτου μεταξύ των εκδιδομένων, σημαντικός είναι επίσης και ο αριθμός των ανθρωποκτονιών.

Οι εκδιδόμενες είναι εκτεθειμένες σε σοβαρές μορφές βίας, μεταξύ των οποίων σεξουαλική επίθεση και βιασμό. Η πορνεία συνιστά μια από τις πιο απεχθείς μορφές έμφυλης κυριαρχίας και ανισότητας όπου το κυριαρχούμενο πλάσμα, η γυναίκα, είναι προορισμένο να έχει επιθυμία και αποκλειστική αρμοδιότητα να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του άλλου φύλου. Αν τερματιστεί η πατριαρχεία και οι άντρες είναι ίσοι με τις γυναίκες το εμπόριο του σεξ θα μείνει χωρίς οξυγόνο. Ο αγώνας των γυναικών για τη χειραφέτησή τους είναι μακρόχρονος και απορρίπτει την ιδέα ότι το σώμα των γυναικών, κοριτσιών και αγοριών, μπορεί να ανήκει στον πατέρα, τον αδελφό, το σύζυγο αλλά και κάποιον που μπορεί να το αγοράσει για κάποιο διάστημα με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαπιστώνει ότι η πορνεία επηρεάζει 40 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, είναι ένα φαινόμενο με έντονη την έμφυλη διάσταση καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που εκπορνεύονται είναι γυναίκες και σχεδόν όλοι οι χρήστες πορνικών υπηρεσιών είναι άντρες.

Επιπλέον η πλειονότητα των θυμάτων εμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση είναι γυναίκες και κορίτσια. Σύμφωνα με στοιχεία το 62% περίπου των γυναικών είναι θύματα εμπορίας, έχουν προωθηθεί στη βιομηχανία του σεξ για σεξουαλική εκμετάλλευση. Επίσης, η πορνεία λειτουργώντας ως μια αγορά με τη ζήτηση να καθορίζει και να ενισχύει την προσφορά, ελέγχεται ουσιαστικά από το οργανωμένο έγκλημα σε τέτοιο βαθμό που αποτελεί τη δεύτερη πιο σημαντική πηγή εσόδων του μετά τα ναρκωτικά. Περίπου 186 δισ. δολάρια ετησίως εκτιμώνται τα έσοδα απο την πορνεία σε όλο τον κόσμο.

Η πορνεία δε μπορεί να αποτελεί προσωπική επιλογή που προκύπτει απο ελεύθερη βούληση, ούτε όμως και επαγγελματική προοπτική και δεν μπορεί να θεωρηθεί επάγγελμα. Αντιθέτως, όλες οι έρευνες καταδεικνύουν ότι η έννοια της ελεύθερης επιλογής καταρρίπτεται, καθώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για γυναίκες που εξαναγκάζονται, στην πορνεία όντας κυρίως θύματα εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση. Ακόμα, όμως και αυτές που δηλώνουν οτι επέλεξαν την πορνεία, αποδεικνύεται οτι στην πραγματικότητα εξαναγκάστηκαν σε μια τέτοια διέξοδο λόγω ακραίας φτώχειας, προβληματικών καταστάσεων στο οικογενειακό τους περιβάλλον, έχοντας υποστεί κακοποίηση, βιασμό η άλλου είδους τραυματικές εμπειρίες, η ως θύματα πολέμου και προσφυγιάς, είτε ως εξαρτημένες απο ναρκωτικά.

Η πορνεία δεν μπορεί να συσχετιστεί με τη γυναικεία σεξουαλικότητα ούτε με τη σεξουαλική ελευθερία: απεναντίας, η αποδοχή ότι το γυναικείο σώμα πωλείται και αγοράζεται, στην ουσία αρνείται τη μεγάλη διαφορά μεταξύ της αποδοχής του σεξ και της σεξουαλικής επιθυμίας. Σύμφωνα με τα παραπάνω:

Δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα των γυναικών στην εκπόρνευση που απορρέει από μία αφελή και επικίνδυνη ρητορική πού αντιμετωπίζει την πορνεία ως επάγγελμα και ως ελεύθερη επιλογή.

Υποστηρίζουμε την υιοθέτηση του λεγόμενου «σκανδιναβικού μοντέλου».

Δεν καταδικάζονται τα άτομα που εκδίδονται: αντιθέτως, προστατεύονται ως θύματα και υποστηρίζονται με πολιτικές που ενθαρρύνουν την έξοδο τους απο την πορνεία.

Σημαντική είναι η αλλαγή που συντελείται και στη νοοτροπία των νέων ανθρώπων στις χώρες όπου εφαρμόζονται τέτοιες πολιτικές. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το μεγαλύτερο μέρος της νεολαίας θεωρεί αδιανόητο να πληρώνει για σεξ. Το ζήτημα της πορνείας πρέπει να αντιμετωπιστεί με μακροπρόθεσμο όραμα και με προοπτική της ισότητας των φύλων. Η υιοθέτηση και απο τη χώρα μας του σκανδιναβικού μοντέλου θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Θα είναι ένα σημαντικό βήμα ενάντια στο σύστημα που διαιωνίζει τις ανισότητες και τη βία κατά των γυναικών και κοριτσιών.

Στο βασικό ερώτημα, τι είδους κοινωνία θέλουμε, απαντάμε αποφασιστικά ότι θέλουμε μια κοινωνία χωρίς πορνεία και εμπορία ανθρώπων, χωρίς έμφυλη βία, με κατοχύρωση και διεύρυνση της ισότητας των φύλων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Από την Εύη Παπανίκα

μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ και ΝΕ Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass