Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μπάχαλο» και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2018 16:32

O καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Ρ. Τζέρβις, έχει αναπτύξει μία θεωρία, η οποία αποδεικνύει πως οι αντιλήψεις και οι ψευδαισθήσεις των κυβερνητικών κέντρων λήψης αποφάσεων έχουν σοβαρές συνέπειες στην εξωτερική πολιτική των κρατών.

Πόσο δίκαιο έχει! Ήδη βιώνουμε τα αποτελέσματα των τραγικών επιλογών μιας κυβέρνησης, που ζημιώνει διαρκώς την Πατρίδα. Ωστόσο, μετά το ξεπούλημα της Μακεδονίας, με την εκχώρηση «μακεδονικού έθνους» και «μακεδονικής γλώσσας» στο κράτος των Σκοπίων, αλλά και την υπογραφή του τετάρτου μνημονίου και τη δήμευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βάλθηκε να διαλύσει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αποδεικνύει, έτσι, τη βαθύτατη αλλεργία της απέναντι σε κάθε δημοκρατικό θεσμό.

Κατά τη συζήτηση και ψήφιση του «Κλεισθένη» στη Βουλή, μίλησαν για απλή αναλογική και συνεργασίες. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα υβριδικό σύστημα, που επιφέρει ακυβερνησία και συναλλαγές. Στον πρώτο γύρο θα εκλέγονται σύμβουλοι και παρατάξεις, ενώ στον δεύτερο Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, οι οποίοι, εφόσον προέρχονται από μειοψηφούσες παρατάξεις του πρώτου γύρου, θα πρέπει να διοικήσουν, δίχως να έχουν την πλειοψηφία. Προκειμένου αυτό να καταστεί εφικτό, θα μπορούν να μοιράζουν αξιώματα Αντιδημάρχων, Αντιπεριφερειαρχών και θέσεων σε νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ σε άλλες παρατάξεις. Γι’ αυτό έχει προβλεφθεί η μεταπήδηση συμβούλων από τη μία παράταξη στην άλλη.

Επιπλέον, ορίζεται η ψήφιση των Τεχνικών Προγραμμάτων ανά έργο και όχι στο σύνολό τους. Δηλαδή, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που έχει 2.000 έργα περίπου, θα πρέπει να γίνουν ανάλογες ψηφοφορίες. Μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα επακολουθήσει, όταν θα καλείται το εκάστοτε συμβούλιο να ψηφίσει το κάθε έργο σε συνθήκες ακυβερνησίας και συναλλαγών. Η «χαρά του εργολάβου», δηλαδή.

Σε επίπεδο υψηλής πολιτικής, ο «Κλεισθένης» δεν φέρει καμία μεταρρύθμιση, ούτε ενισχύει την αποτελεσματικότητα των ΟΤΑ. Παρά το ότι οι ΟΤΑ Β’ Βαθμού εντάχθηκαν στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, η κυβέρνηση απέρριψε επιδεικτικά τις προτάσεις της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, θέτοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε παραλυσία.

Ψέμα στο ψέμα! Ως Αντιπολίτευση ζητούσαν περισσότερους πόρους για τους ΟΤΑ και έλεγαν ότι θα καταργήσουν την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ως κυβέρνηση πήραν τα χρήματα των ΟΤΑ σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ χρωστούν 1,8 δισ. στις Περιφέρειες, από τις οποίες θα παίρνουν και χρήματα για έργα του Υπουργείου Πολιτισμού. Την Αποκεντρωμένη όχι μόνο δεν την καταργούν, αλλά προσθέτουν και θέσεις ειδικού συνεργάτη και συμβούλου, για εξυπηρέτηση ημετέρων.

Όλα αυτά ευνοούν την ανάδειξη συγκεκριμένων μειοψηφιών. Έτσι, σχηματίζεται προοδευτικά μία ολιγαρχία, την οποία εκπροσωπεί η κυβέρνηση, κάνοντας τα πάντα, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Απορίας άξιον είναι και το μέρος του νομοσχεδίου, που ορίζει τις δομές του Υπουργείου Εσωτερικών για την αποτελεσματικότερη απονομή ιθαγένειας. Τόσα πολλά αιτήματα υπάρχουν;

Και επειδή η ιθαγένεια συνεπάγεται δικαίωμα ψήφου, αλήθεια, γιατί αυτή η κυβέρνηση, που διατείνεται την προσήλωσή της στη Δημοκρατία, δεν έδωσε δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του Εξωτερικού; Τόσο πολύ τους φοβάται; Ασφαλώς, όπως και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού! Γι’ αυτό είδαμε τον Υπουργό Εσωτερικών να εκτίθεται ανεπανόρθωτα, κάνοντας δεκτή την τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Μάιο του ’19 και όχι τον Οκτώβριο, όπως όριζε το νομοσχέδιο.

Τα κόλπα πάλιωσαν. Προφανώς, ετοιμάζουν τριπλές εκλογές για τον Μάιο του ’19. Κρίνουν, φαίνεται, πως είναι καλύτερα να συντριβούν σε τέσσερις κάλπες την ίδια μέρα, από το να συντριβούν σε τρεις διαφορετικές αναμετρήσεις. Η σιωπηρή πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας τούς έχει καταλάβει και καμία μειοψηφία δεν πρόκειται να της επιβληθεί.

Από τον Χρήστο Κέλλα

βουλευτή ΝΔ Ν. Λάρισας, αν. τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων