Το ηλεκτρικό ρεύμα των αγροτών και οι δηλώσεις του Υφυπουργού

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2018 17:00

Εκπληκτικές ειδήσεις εν μέσω καύσωνα και δη κατά τις ημέρες του εθνικού πένθους για τα θύματα από τις φωτιές.

Σταχυολογούμε φράσεις από τις δηλώσεις και το σχετικό ρεπορτάζ (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 24/7/2018):

«Ημέρα που αλλάζει τον ρου της ιστορίας στον θεσσαλικό κάμπο!!!» (όσα θαυμαστικά και εάν συμπληρώσουμε ταιριάζουν στην περίπτωση).

«Ορόσημο για τον αγροτικό τομέα και τη Θεσσαλία», «Ενεργειακή επανάσταση στον κάμπο», κ.ο.κ.

Και όλα αυτό το κλίμα ενθουσιασμού οφείλεται σε μια υπόσχεση ότι θα υπάρξει μείωση των αρδευτικών τελών έως και 80% (ομοίως!) μέσω της δημιουργίας ενός αστικού συνεταιρισμού με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή, αποθήκευση και ιδιοκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (από φωτοβολταϊκά) για τα μέλη του (ΓΟΕΒ Θεσσαλίας και ορισμένους ΤΟΕΒ Λάρισας και Καρδίτσας), στο πλαίσιο του Ν 4513/2018.

Από την αρχή του σχολίου μας οφείλουμε να πούμε ότι αντιμετωπίζουμε θετικά την προοπτική δημιουργίας των ενεργειακών κοινοτήτων στο πλαίσιο του προαναφερθέντος νόμου. Από αυτό όμως έως το να λέγονται και να γράφονται τέτοιες «Μαυρογιαλούρειες» υπερβολές ενόψει εκλογών για μείωση τιμών ενέργειας έως και 80%, νομίζουμε ότι η διαφορά είναι τεράστια.

Καταρχάς, εάν πράγματι με τη δημιουργία συνεργαζόμενων ομάδων παραγωγών/καταναλωτών ενέργειας (ενεργειακών κοινοτήτων) θα είναι δυνατή η μείωση της τιμής ενέργειας κατά 80%, τότε θα πρέπει να στηθούν ειδικά δικαστήρια για όσους επί τόσες δεκαετίες απέκρυπταν αυτήν τη «μαγική» διαδικασία και κατάντησαν τους Έλληνες πολίτες επαίτες στις ουρές των ταμείων της ΔΕΗ, για διακανονισμό οφειλών από την τόσο ακριβή για τους καταναλωτές ηλεκτρική ενέργεια!

Όσοι πάλι υπόσχονται την εκπληκτική αυτή μείωση για τους αγρότες, γιατί δεν κάνουν το ίδιο και γι’ άλλες ομάδες καταναλωτών (π.χ. χωριά, συνοικίες πόλεων, ομάδα βιοτεχνών, κ.ο.κ.);

Μόνο οι αγρότες δηλαδή δικαιούνται να απολαύσουν το εκπληκτικό αποτέλεσμα αυτής της μαγικής διαδικασίας που προβλέπει η εφαρμογή του νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

Επίσης, προκύπτει και άλλο ερώτημα μιας και από το ρεπορτάζ δεν ξεκαθαρίζεται: Ο κ. Υφυπουργός που ισχυρίζεται ότι υπάρχει «εξασφαλισμένη χρηματοδότηση» για το σύστημα παραγωγής-αποθήκευσης (δηλαδή φωτοβολταϊκό πάρκο, μπαταρία (;) και δίκτυο διανομής), εννοεί ότι το έργο θα πληρωθεί από Δημόσιες Επενδύσεις ή ότι θα το πληρώσει ο αστικός συνεταιρισμός (δηλαδή οι αγρότες) και θα το αποπληρώσουν σταδιακά;

Εάν μεν πρόκειται για Δημόσιες Επενδύσεις, γιατί το δικαίωμα αυτό για ενεργειακούς συνεταιρισμούς αφορά μόνο σε αγρότες;

Εάν πάλι η δήλωση του κ. Υφυπουργού εννοεί τη χρηματοδότηση από τους ίδιους τους αγρότες (μέσω δανειοδότησης από κάποια τράπεζα ή την εταιρεία που θα τα υλοποιήσει), τότε τίθεται το ερώτημα εάν στην εντυπωσιακή μείωση κατά 80% έχει υπολογισθεί η δαπάνη της απόσβεσης της αρχικής χρηματοδότησης. Σε ό,τι μας αφορά, πολύ φοβούμαστε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει, αν και για την ώρα θα αποφύγουμε σχόλιο περί λαθροχειρίας.

Σε κάθε περίπτωση μια «μαθηματική» και «πολιτική» διευκρίνιση επί των δηλώσεων περί του νέου αστικού ενεργειακού συνεταιρισμού κρίνεται ως απολύτως αναγκαία.

Τέλος όσον αφορά στους ταλαιπωρημένους - από δεκάδες προβλήματα - αγρότες μας, όπως επανειλημμένα δημόσια αναδείξαμε, το αρδευτικό πρόβλημα συνολικά παραμένει άλυτο και βρίσκεται σε πορεία επιδείνωσης. Ταυτόχρονα τη Θεσσαλία απασχολούν εδώ και πολλά χρόνια και άλλα μεγάλα θέματα, όπως η έλλειψη υδατικών πόρων, η ακινησία (παρά τις αντίθετες κυβερνητικές υποσχέσεις) στη δημιουργία νέων έργων ταμίευσης νερού, η ανεπάρκεια του θεσμικού πλαισίου και των οργάνων που εμπλέκονται στην άρδευση, η τεράστια οικολογική επιδείνωση των επιφανειακών και (κυρίως) υπόγειων υδροφορέων κ.λπ.

Μήπως γι’ όλα αυτά θα είχαν να μας πούνε κάτι τα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης;

Για μας θα ήταν προτιμότερο ένα απλό, κοστολογημένο και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για όλα τα παραπάνω προβλήματα, έστω και χωρίς τις εντυπωσιακές εκτιμήσεις περί «επαναστάσεων», «περί αλλαγών του ρου της ιστορίας» και άλλα παρόμοια. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό!

Από τον Κώστα Γκούμα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass