Κρατικός Μηχανισμός: Ο Μεγάλος Ασθενής

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2018 15:55

Η από 23.6.2018 Έκθεση Συμμόρφωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της 4ης αξιολόγησης του Προγράμματος του ESM για την Ελλάδα, μας υπενθυμίζει ότι μία από τις συμφωνηθείσες τέσσερις βασικές προϋποθέσεις (4ος Πυλώνας) για τη λήψη χρηματοδότησης από τον ESM ήταν «ο εκσυγχρονισμός του Κράτους και της δημόσιας διοίκησης» («Pillar IV: A modern State and public administration»).

Μάλιστα, ο 4ος αυτός Πυλώνας για τον εκσυγχρονισμό του Κράτους και της ελληνικής δημόσιας διοίκησης χαρακτηρίζεται από τους συγγραφείς της Έκθεσης ως «κλειδί» για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω της ενίσχυσης της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα κατά την παροχή δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών.

Κι ενώ μέχρι και οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες έχουν διαπιστώσει την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και ρητά συνδέουν τον εκσυγχρονισμό της κρατικής μηχανής με την ανάκαμψη της οικονομίας, εσχάτως, διαπιστώσαμε γι' άλλη μια φορά, και πάλι με τον πλέον οδυνηρό τρόπο (την ανυπολόγιστη καταστροφή που συντελέστηκε στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες πολίτες και παιδιά), ότι η ανάγκη σύγχρονης δημόσιας διοίκησης αποτελεί όχι μόνο προϋπόθεση οικονομικής ανάπτυξης, αλλά ιδίως επιβίωσης.

Κατά το πέρασμα των τελευταίων ετών, με αποκορύφωμα την πρόσφατη πύρινη κόλαση στην οποία μετετράπη ένα από τα ομορφότερα και πιο πυκνοκατοικημένα προάστια της Αττικής, δεν φαίνεται να άλλαξαν και πολλά. Η πρωτοφανής έλλειψη συντονισμού, κοινή και διαχρονική τραγική διαπίστωση όλων. Η παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας εκ μέρους των αρμόδιων κρατικών οργάνων επιβεβαιώθηκε ξανά ότι μπορεί να αποβεί θανατηφόρα σε περίπτωση αντιμετώπισης κρίσεων, σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας. Από την άλλη, πληθώρα διατάξεων, που συχνά αλληλεπικαλύπτονται ή συγκρούονται, οδηγεί συχνά σε διάχυση των σχετικών αρμοδιοτήτων καθιστώντας αδύνατη την ανάληψη δράσης, αλλά και την απόδοση ευθυνών στα αρμόδια όργανα.

Κοινώς, κανείς δεν είναι αρμόδιος για τίποτα και, συνεπώς, δεν είναι υπεύθυνος για τίποτα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη συνέντευξη Τύπου των κ. Τόσκα (υπ. Προστασίας του Πολίτη), Τζανακόπουλου (υπ. Επικρατείας) και των αρχηγών της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου όλοι ανεξαιρέτως απεφάνθησαν ότι κανένα λάθος δεν έγινε. Φυσικά, αν έτσι έχουν τα πράγματα, απορεί κανείς ποια πολιτική ευθύνη ανέλαβε ο πρωθυπουργός, εφόσον όλα έγιναν σωστά. Απορεί έτι περαιτέρω πώς είναι δυνατόν να έχουν πεθάνει πάνω από 80 άνθρωποι όταν όλα έγιναν σωστά… Φυσικά, υπάρχει και η εκδοχή του Π. Καμμένου, ο οποίος απέδωσε στα ίδια τα θύματα και στους πυρόπληκτους την ευθύνη για όσα υπέστησαν…

Στο σημείο αυτό, δεν μπορεί κανείς να μην διαπιστώσει ότι από τη στιγμή που η παρούσα Κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα, πλείονες και πάσης φύσεως καταστροφές έχουν συντελεστεί στη χώρα μας: Σε επίπεδο οικονομίας, € 100 δισ. κόστος διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη, επιβολή ελέγχου κεφαλαίων στις τράπεζες, 3ο (αχρείαστο) Μνημόνιο, υπερφορολόγηση και απίσχανση της μεσαίας τάξης, σε επίπεδο δημόσιας τάξης η εγκληματικότητα έχει λάβει νέες διαστάσεις, σε επίπεδο εθνικής ασφάλειας οι σχέσεις μας με τη γείτονα Τουρκία διάγουν τη χειρότερη φάση τους, ενώ σε επίπεδο πολιτικής προστασίας οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Μάνδρα και από την πυρκαγιά στο Μάτι αποτελούν εθνικές τραγωδίες συντελεσθείσες με διαφορά λίγων μηνών…

Βέβαια, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην παρούσα Κυβέρνηση μια διαχρονική συνέπεια: Πάντα αναγνωρίζει την ευθύνη των άλλων! Είναι, αλήθεια, μοναδική η ικανότητα να εντοπίζεις την ευθύνη του άλλου (της Τρόικας, των Ευρωπαίων, της αντιπολίτευσης, του κεφαλαίου, της άναρχης δόμησης κ.λπ.) και, φυσικά, να αποκλείεις τη δική σου. Αντέστρεψε, με άλλα λόγια, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την πεμπτουσία της ανάληψης εξουσίας, ήτοι την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του Κράτους, υιοθετώντας τον κανόνα του ανεύθυνου. Και αναρωτιέται κανείς εν τέλει, ποιο το νόημα, λοιπόν, να κυβερνάει αυτή η Κυβέρνηση εφόσον δεν ευθύνεται για τίποτα;

Η ΝΔ, εφόσον συγκροτήσει την επόμενη Κυβέρνηση της χώρας, οφείλει αφενός να αποκαταστήσει τον κανόνα της ανάληψης ευθύνης κατά τη διακυβέρνηση του κράτους, αφετέρου να εφαρμόσει ως απόλυτη προτεραιότητα τις προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει για τολμηρή ανασυγκρότηση του Δημόσιου Τομέα. Άλλωστε, η ΝΔ εξελέγη κάποτε με κεντρικό σύνθημα την επανίδρυση του Κράτους. Η υλοποίηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είναι μόνο θέμα πολιτικής συνέπειας, αλλά –πια- θέμα επιβίωσης, δικής μας και των παιδιών μας. 

Από την Αθηνά Π. Σιαφαρίκα

* Η Αθηνά Π. Σιαφαρίκα, είναι δικηγόρος (LLM Oxford, Yπ. Διδάκτωρ), μέλος του Μητρώου Στελεχών της Ν.Δ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass