Η αντίσταση της Α' Μοίρας Καταδρομών στον «Αττίλα 2»

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2018 15:30

Σαν σήμερα μετά από 44 χρόνια πρέπει να θυμηθούμε και να τιμήσουμε μερικές από τις πιο τραγικές και συνάμα πιο ηρωικές στιγμές της ιστορίας μας. Στις 14 Αυγούστου 1974 στις 6.30 το πρωί η Τουρκία εξαπολύει τον «Αττίλα 2». Τα τουρκικά αεροσκάφη σφυροκοπούν περιοχές νότια της Λευκωσίας. Την περίοδο αυτή από 24 Ιουλίου μέχρι 14 Αυγούστου η Ελλάδα ασκούσε πολιτική «καλής θέλησης».

Έτσι η συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Ελλάδος-Τουρκίας στη Γενεύη απεδείχθη ότι ήταν τελικά άλλος ένας διπλωματικός ελιγμός της Τουρκίας για να βελτιώσει αμαχητί τις θέσεις της και να προωθηθεί σε νέα εδάφη προκειμένου να προετοιμάσει τις δυνάμεις της για τη μεγάλη επέλαση του «Αττίλα 2». Στο χρονικό διάστημα αυτό, αντίθετα, η Ελλάδα δεν έστειλε ούτε μία σφαίρα στην Κύπρο.

Η μόνη δύναμη που είχε σταλεί με την κωδική ονομασία «ΝΙΚΗ» ήταν η ηρωική Α΄ Μοίρα Καταδρομών με 319 άνδρες και οι 25 της Γ΄ Αμφίβιας Μοίρας Καταδρομών για υποστήριξη. Είχε φτάσει στην Κύπρο μέσα σε μια εφιαλτική καταιγίδα φίλιων πυρών την 22α Ιουλίου, που στοίχισε τη ζωή 29 καταδρομέων και 4 αεροπόρων. Στις 14 Αυγούστου ο «Αττίλας 2» είχε ξεκινήσει με στόχο να αποκόψει το δρόμο Λευκωσίας – Λεμεσού. Στην πολύπαθη Α΄ Μ.Κ που ήδη βρισκόταν στο Σταυροβούνι σήμανε συναγερμός και κινήθηκε προς τις προβλεπόμενες θέσεις διασποράς.

Μια ομάδα πήρε διαταγή να μεταβεί στη Λουριντζίνα στο Πυρόι με επικεφαλής τον υπολοχαγό Νικόλαο Ντούβα και μια άλλη με τον ανθυπολοχαγό Νικόλαο Κοϊμτζόγλου στο ύψωμα Κολοκασίδη απέναντι από τη σχολή Γρηγορίου για να προστατέψει τα κεντρικά περάσματα προς τη Λευκωσία. Οι Tούρκοι χτυπούσαν με καταιγιστικά πυρά. Σε μικρό χρονικό διάστημα εμφανίστηκαν τουρκικά άρματα σε σχηματισμό ακολουθούμενα από πεζικό.

Οι μάχες γύρω από τη Λευκωσία είναι σκληρές. Οι Τούρκοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν τον έλεγχο όσο το δυνατόν περισσότερων εδαφών, να στραγγαλίσουν την πρωτεύουσα, να την αποκλείσουν από μεγάλα τμήματα της ενδοχώρας. Ο Μανώλης Μπικάκης βρέθηκε με έναν συνάδελφό του στη γραμμή του πυρός. Μέσα στη βροχή από σφαίρες, στις συνεχείς εκρήξεις και στα πυρά του εχθρού οι δύο σύντροφοι χάνονται μεταξύ τους.

Το εικοσάχρονο παλικάρι από την Κρήτη έχει ένα αντιαρματικό όπλο ΠΑΟ στον ώμο του και μόλις οκτώ βλήματα στη διάθεσή του. Συγκλονισμένος ο Μανώλης σκέφτεται τον σύντροφό του, που πιστεύει ότι χτυπήθηκε από βόλι εχθρικό. Αψηφώντας τον καταιγισμό άρχισε να ψάχνει για το άψυχο κουφάρι του.

Ωστόσο, ένας ουλαμός αρμάτων βρισκόταν μόλις 300 μέτρα μακριά. Έρποντας κινήθηκε προς το ΠΑΟ με τα οκτώ βλήματα που είχε στη διάθεσή του. Ο καταδρομέας Μπικάκης μέσα από τα σκοπευτικά του αντιαρματικού βλέπει έξι άρματα. Ακολουθεί ένα τάγμα πεζικού. Σε λίγο το πρώτο άρμα στρέφεται προς τον καταδρομέα.

Η αδρεναλίνη στα ύψη. Χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του εξαπολύει τον κεραυνό του στον πύργο του άρματος που ακινητοποιημένο φλέγεται. Ο εικοσάχρονος πολεμιστής βρίσκεται πια ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά. Εκείνος, λες κι είναι μεθυσμένος, δεν υπολογίζει τον θάνατο.

Έπρεπε να υπερασπιστεί έναν λόφο και να μην αφήσει τους Τούρκους να περάσουν. Η περιοχή βρίσκεται κοντά στον σημερινό κόμβο «Κολοκασίδη», σε ένα στρατηγικό σημείο για τον έλεγχο της πόλης. Το επόμενο άρμα γυρίζει τον πυργίσκο του στο σημείο του καταδρομέα που σέρνεται στο χώμα για να μη γίνει αντιληπτός.

Το ΠΑΟ βρυχάται ξανά, ο πύργος διαλύεται και φεύγει. Σημαδεύει το τρίτο τανκ. Πάει κι αυτό! Ο Μανώλης μετακινείται από τη μια θέση στην άλλη. Κουβαλά το όπλο, μεταφέρει τα βλήματα, γλιστρά ανάμεσα στις σφαίρες, αιφνιδιάζει τους απέναντι. Οι Τούρκοι τα χάνουν, τα άρματα σταματούν, οπισθοχωρούν, τρέπονται σε φυγή. Τα θεριστικά πυρά των Ελλήνων δημιουργούν σύγχυση και πανικό στις γραμμές του «Αττίλα».

Ένα άλλο άρμα ξεμυτίζει. Μόλις εμφανίζεται, το βάζει ο Μανώλης στο στόχαστρο. Φωτιές ξεπετάγονται μέσα από τα διαλυμένα σιδερικά. Το τουρκικό τάγμα διασκορπίστηκε στη σχολή Γρηγορίου. Αυτή σημάδεψε με τους δύο τελευταίους κεραυνούς του ο Κρητικός. Ποταμοί αίματος και κραυγές ακούγονται από τα υπολείμματα του τάγματος που ξεπάστρεψε ο Μπικάκης.

Μαζί με τους συμπολεμιστές του, διαθέτοντας ατσάλινη ψυχή, υπακούοντας και τιμώντας τον όρκο τους, αντιστάθηκαν και πέτυχαν έναν μοναδικό άθλο. Με πενιχρά μέσα σταμάτησαν την τουρκική προέλαση. Χιλιάδες Ελλήνων της Κύπρου γλύτωσαν τη ζωή, την τιμή και την περιουσία τους. Η ίδια η Λευκωσία γλύτωσε ίσως την κατάληψη με απρόβλεπτες συνέπειες για όλο το νησί.

* Από τον Δημήτρη Δραγανιδάκη

* Ο κ. Δημήτρης Δραγανιδάκης είναι δάσκαλος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass