Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μονόδρομος η στήριξης της Ελληνίδας Μάνας

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2018 15:35

Τα αίτια θα μπορούσαν εύκολα να εξευρεθούν στην οικονομική κρίση, όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κατήφορος της χώρας έχει ξεκινήσει εδώ και τριάντα πέντε περίπου χρόνια.

Αναμφισβήτητα, τα οικονομικά δεδομένα έχουν παίξει τον ρόλο τους όπως επίσης και η εισαγωγή των γυναικών στην αγορά εργασίας, η ευκολία των διαζυγίων, η ψήφιση του εγκληματικού νόμου των εκτρώσεων που δυστυχώς παραμένει και δεν τον καταργούν, η απουσία του κοινωνικού κράτους και η έλλειψη κινήτρων για τις πολύτεκνες οικογένειες.

Η πυροδότηση, όμως, μιας τέτοιας κατάστασης προήλθε κυρίως από τον εισαγόμενο εκ δύσεως σύγχρονο τρόπο ζωής, τον αυξανόμενο ατομοκεντρισμό, την αποφυγή ανάληψης ευθυνών, την προσήλωση στην άνεση και στην κατανάλωση, τη δυσκολία στις σχέσεις, τη θεοποίηση του 'εύκολου' και την προαγωγή της καλοπέρασης σε υπέρτατη αξία.

Αν θέλουμε παιδιά, αν θέλουμε να γεννιούνται Έλληνες και να αντιστρέψουμε τους αρνητικούς δημογραφικούς δείκτες, η στήριξης της Ελληνίδας Μάνας και των παιδιών της είναι μονόδρομος.

Μέσα στα τόσα επιδόματα… που δίδονται τελευταία θα μπορούσε η κυβέρνηση να θεσπίσει δημογραφικό μέρισμα στις μητέρες το οποίο θα βοηθήσει στην ευασθητοποίηση των Ελλήνων για το ζήτημα αυτό και στην ανάδειξή του. Η παρούσα κυβέρνηση μπορεί με μια απλή νομοθετική ρύθμιση να εκκινήσει μια δημογραφική αντεπίθεση δίνοντας για το τρέχον έτος έκτακτο επίδομα ενίσχυσης των νέων ζευγαριών που τέλεσαν γάμο τα χρόνια των μνημονίων. Και από του χρόνου, σε κάθε μητέρα που θα γεννήσει το τρίτο της (και άνω) παιδί (τέταρτο, πέμπτο, κ.ο.κ.) να της επιδοθεί εφάπαξ το ποσό των 2.000 ευρώ, αφορολόγητα και ακατάσχετα, ανεξαρτήτως ηλικίας, εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης και άλλων παραγόντων.

Αναγκαία είναι η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους πολύτεκνους, η δημιουργία νέων παιδικών σταθμών, η αύξηση του χρόνου άδειας μητρότητας, η επιδότηση των εξωσωματικών γονιμοποιήσεων, η επαναφορά του μειωμένου τιμολογίου της ΔΕΗ, η επανεξέταση της χορήγησης των επιδομάτων των παιδιών (αύξηση του εισοδηματικού ορίου, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης που έθεσαν εκτός χιλιάδες δικαιούχους) και η θέσπιση κινήτρων για την επιστροφή των νέων Ελλήνων που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια, φεύγοντας από μια χώρα που ουσιαστικά τους εξόρισε.

Επίσης συνοδοιπόροι στην προσπάθεια αυτή , θα μπορούσε να είναι και οι Δήμοι με τη χορήγηση εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος. Έχοντας την απόφαση της πολιτείας, ο κάθε Δήμος μετά από έγκριση του Δημοτικού του Συμβουλίου, θα μπορεί να αποφασίζει για το ύψος του σχετικού ποσού το οποίο θα δίδεται εφάπαξ στις μητέρες μετά τη γέννηση του τρίτου και κάθε επί πλέον τέκνου που αποκτούν. Ήδη κάποιοι Δήμοι προχώρησαν στην ενέργεια αυτή!

Είναι απίστευτα μεγάλο το πλήθος, είναι απίστευτα μεγάλη και η έκταση των ρυθμίσεων που έχουν νομοθετηθεί με προφανή σκοπό να αποθαρρύνουν, να εμποδίσουν τους Έλληνες να δημιουργήσουν και να συντηρήσουν οικογένειες και μάλιστα πολυμελείς.

Πρέπει να αποτελέσει επιτέλους προτεραιότητα η ενίσχυση των πολυτέκνων οικογενειών οι οποίες συμβάλλουν σε πολύ δύσκολες εποχές στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

* Από τον Παν. Γκουντελάκη

πρόεδρο του Συλλόγου Πολυτέκνων Λάρισας και Περιχώρων