Να ιδρυθεί Σχολή Αγροτοδιατροφικού Τομέα στην Καρδίτσα

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2018 16:00

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η αντιπαράθεση της «συμμαχίας» των καθηγητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας και των δημοσίων προσώπων της Λάρισας κόντρα στη «συμμαχία» των καθηγητών του Πανεπιστημίου και των παραγόντων του Βόλου για το νέο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η σύγκρουση αυτή είναι πολύ σκληρή και οι μεγάλες πιέσεις έχουν αποδέκτη το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση. Επομένως η κατάσταση γίνεται πολύ δύσκολη για την Καρδίτσα.

Φανερές και υπόγειες συγκρούσεις και διαπραγματεύσεις όπου υπερισχύουν ο τοπικισμός και τα ατομικά και συλλογικά – κλαδικά -συμφέροντα.

Μερικές δε φορές ακαδημαϊκά κριτήρια και αναπτυξιακοί στόχοι λειτουργούν απλά προσχηματικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και των πιέσεων.

Από τη μια οι καθηγητές του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου ενδιαφέρονται αφ’ ενός να διασφαλίσουν όσο γίνεται περισσότερα ατομικά και συλλογικά προνόμια ο καθένας για τον εαυτό του και τον κλάδο του και αφ’ ετέρου οι καθηγητές του ΤΕΙ υποστηρίζουν τη Λάρισα ενώ οι καθηγητές του Πανεπιστημίου τον Βόλο. Γιατί εκεί στο σύνολό τους, έχουν τις έδρες τους, την κατοικία τους, τις οικογένειές τους και γενικότερα τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΣΤΕΙΡΟ ΤΟΠΙΚΙΣΜΟ

Από την άλλη υπάρχει η αντιπαράθεση των πόλεων Λάρισας – Βόλου με διπλό στόχο. Αρχικά οι παράγοντες των δύο πόλεων ενδιαφέρονται – παραδοσιακά στη Θεσσαλία – πως θα ενισχύσουν τις αγορές αυτών των πόλεων. Περισσότεροι φοιτητές σημαίνει περισσότερο προσωπικό και χιλιάδες εργαζόμενοι κάθε είδους που ενισχύουν τον πληθυσμό και την αγορά της κάθε πόλης. Έχουν πραγματικά «εκπαιδευτεί» και τα έχουν καταφέρει για πολλές δεκαετίες εδώ στη Θεσσαλία και γι’ αυτό έχουν αποκτήσει μια νοοτροπία διεκδικήσεων και απαιτήσεων, που είναι πρωτοφανής. Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι σε αυτή τη φανερή και υπόγεια αντιπαράθεση Λάρισας-Βόλου για την κατανομή των Σχολών γίνεται επιπλέον και ένας έμμεσος αλλά ξεκάθαρος αγώνας για το ποια πόλη θα έχει τον πρώτο λόγο στη Θεσσαλία και ποιος θα πάρει τα περισσότεραστο λεγόμενο Αγροτοδιατροφικό Τομέα της Οικονομίας. Έτσι άρχισαν και εδώ οι προσπάθειες και τα τοπικιστικά και μικροπολιτικά παρασκήνια μεταξύ Λάρισας και Βόλου για το ποιος, απλά, θα πάρει τα περισσότερα ιδιαίτερα στον Αγροτικό Τομέα της Οικονομίας που είναι κυρίαρχος στη Θεσσαλία και έχει μέλλον και προοπτικές.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι σήμερα γνωρίζαμε για τις Σχολές και τα Τμήματα του Αγροτικού Τομέα αλλά τώρα προστέθηκε μία νέα ορολογία ο «Αγροτοδιατροφικός Τομέας» που χρησιμοποιείται τώρα κατά αποκλειστικότητα. Ο Αγροτικός τομέας έγινε Αγροτοδιατροφικός, γιατί στοχεύουν στα τμήματα της Καρδίτσας.

Φαίνεται, δε, ότι στα βασικά σημεία, στα ζητήματα αυτά, στις κατανομές «τα βρήκαν», αφήνοντας απέξω την Καρδίτσα.

Συγκεκριμένα στον Βόλο το μεγάλο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και στη Λάρισα τα υπόλοιπα. Δηλαδή στη Λάρισα τα τμήματα Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας, Επιστημών Ζωικής Παραγωγής, Βιοχημείας, Βιοτεχνολογίας, Επιστημών Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επίσης, το Αβερώφειο Αγροτοδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας, το Ινστιτούτο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Σχολή Γαλακτομίας και Τυροκομίας και τα διετή προγράμματα του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Τεχνικών Γεωργίας Ακρίβειας και Τεχνικών Ενεργειακών Δικτύων.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Είναι δε όλα αυτά πολύ σημαντικά για το παρόν της Καρδίτσας αλλά κυρίως για το μέλλον του νομού μας και της ευρύτερης περιοχής μας. Γιατί στη Θεσσαλία δεν είναι μόνον η Λάρισα και ο Βόλος και γιατί σήμερα ο νομός μας είναι ένα σημαντικό ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εάν το προτεινόμενο σχέδιο γίνει αποδεκτό και η Καρδίτσα - γενικότερα η Δυτική Θεσσαλία - υποβαθμίσει τον ρόλο της ως ένα αγροτοδιατροφικό κέντρο τότε σε ποιον άλλο τομέα της οικονομίας μπορεί να αναπτυχθεί και να έχει προοπτικές;

Αλλά και η Ελλάδα θα χάσει γιατί έχει ανάγκη να ενισχύει την υπάρξη ισχυρών πόλων με παράδοση στο παρελθόν και μεγάλες δυνατότητες για το μέλλον στον πρωτογενή τομέα και τα τρόφιμα. Πράγματι δε το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελληνική γεωργία είναι πως η προστιθέμενη αξία για κάθε ένα εργαζόμενο στον Αγροτικό Τομέα, που παίζει μεγάλο ρόλο, είναι πολύ μικρή. Καθώς στη Σουηδία αγγίζει τα 60.000 ευρώ κατά έτος, που είναι το υψηλότερο σημείο στην Ευρώπη, Στην Ιταλία και την Ισπανία βρίσκεται στο 40.000 ευρώ κατά έτος ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται μόλις στα 12.000 ευρώ. Γίνεται επομένως αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα μας να παρέμβει στα πράγματα και να αλλάξει τακτική στα Ελληνικάτρόφιμα και προϊόντα δίνοντας μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.

Είναι επομένως ολοφάνερο πόση μεγάλη αξία έχει η ίδρυση και καλή λειτουργία μιας Σχολής, που θα έχει ως αντικείμενο τα τρόφιμα σε όλο το εύρος και τις διαστάσεις. Η Σχολή αυτή μπορεί και πρέπει να γίνει στην Καρδίτσα και να έχει σαν βάση εκκίνησης τα υπάρχοντα τμήματα «Διατροφής και Διαιτολογίας» και «Τεχνολογίας Τροφίμων».

Στην Καρδίτσα λειτουργούν τμήματα ΤΕΙ, που είναι κατάλληλα να αναπτυχθούν σαν Πανεπιστημιακές Σχολές στον κατάλληλο τόπο και παρόλα αυτά κάνουν ό,τι είναι δυνατό να τα πάρουν ή να τα αλλάξουν κατεύθυνση και να τα υποβαθμίσουν. Παρόλα αυτά όχι μόνον δεν προτείνεται η ίδρυση μιας τέτοιας κατεύθυνσης Σχολής αλλά τα τμήματα μπήκαν στο στόχαστρο παραγόντων άλλων γειτονικών περιοχών.

Άποψή μου είναι πως εφόσον τα Τμήματα λειτουργούν στην κατάλληλη πόλη με ισχυρή αγροτική οικονομία και αγροτική παράδοση, στο κέντρο της Ελλάδας και συγχρόνως βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στην προτίμηση των σπουδαστών, πρέπει να παραμείνουν εδώ.

Γράφει ο Δομήνικος Βερίλλης*

* Ο Δομήνικος Βερίλλης είναι πρώην δήμαρχος Καρδίτσας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass