Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2018 15:35

Οδυρόμαστε ανεπίκαιρα για την οδυνηρή κατάσταση όπου έχουμε περιέλθει ως Κράτος και κοινωνία. Η εξαπάτηση όμως του εαυτού μας κοστίζει. Τόσο περισσότερο, όσο μεγαλύτερη υπήρξε η μωρία δεκαετιών -και αμείωτη συνεχίζεται- στη μεγάλη λαϊκή μάζα, και σε ανάλογο μέγεθος των Ελλήνων πολιτικών.

Ένας απαίδευτος και ανεκπαίδευτος πλειοψηφικά στην κανονικότητα λαός με καθόλου διάθεση και δυνατότητα κριτικής ανάλυσης και αυτοκριτικής, ήταν επόμενο να καταπίνει αμάσητα όλα τα χρόνια, ιδίως τα τελευταία της βίαιης ανατροπής του τρόπου ζωής του, τις αρλουμπολογίες, που όσο λακωνικότερα μπορώ θα περιγράψω παρακάτω.

Α) Η Ελλάδα δεν έπρεπε να πληρώσει τα δανεικά της. Είτε επειδή μας χρωστούσαν οι Γερμανοί από τις πολεμικές επανορθώσεις. Είτε επειδή το χρέος κατά τη διαβόητη επιτροπή Κωνσταντοπούλου ήταν «επαχθές και επονείδιστο». Είτε επειδή «συναίνεση σε λάθος πολιτική είναι έγκλημα και η προστασία της ζωής και της περιουσίας προηγείται της οικονομίας» όπως μεγαλόστομα διακήρυξε στις 22/4/12 ο κ. Σαμαράς στο δεύτερο «Ζάππειό» του. Αυτά και πολλά άλλα λησμόνησε ο ίδιος, όταν έγινε πρωθυπουργός. Υπάρχουν και δεκάδες χιλιάδες (ίσως και περισσότεροι) Έλληνες, που θεωρούν ότι ο «μοναδικός διαχειριστής» των.. 3,2 τρισ. (!) δολαρίων αμερικανικών ομολόγων Αρτέμης Σώρρας εκχώρησε το 2012 από αυτά 600 δισ. ευρώ υπέρ της Ελλάδας και 48,9 δισ. ευρώ υπέρ της Κύπρου (προς Θεού όχι 50, αλλά 48,9 !) Τι άλλο έχουμε καταπιεί;

Β) Με κάποιο μαγικό τρόπο οι... τοκογλύφοι δανειστές των 302 δισ. ευρώ, που μας τα δάνεισαν για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, θα μας παρακαλούσαν, να μας χαρίσουν όλα τα προηγούμενα δανεικά που έφταναν τα 300 περίπου δισ. ευρώ, για να αποφύγουν (οι ελεεινοί τοκογλύφοι) τη διάλυση της Ευρωζώνης, ίσως και της ΕΕ. Αυτό ήταν το αφήγημα των κ. Τσίπρα-Βαρουφάκη μετά του συνόλου των εξαπτερύγων που κουβαλούσαν στην... επάνω κάτω πλατεία Συντάγματος έξαλα πλήθη των σανοφάγων. Το αστείο αφήγημα μας κόστισε α) εξαφάνιση του μοναδικού κουρέματος PSI του 2012 των 100 δισ. ευρώ β) κλείσιμο τραπεζών και έλεγχο κεφαλαίων γ) εξαΰλωση των ελληνικών καταθέσεων από τις τράπεζες δ) 100 κατ’ ελάχιστο όριο δισ. ευρώ μεσοπρόθεσμη απώλεια στην ελληνική οικονομία ε) εξωφρενικά πλεονάσματα από τη φτωχοποίηση των Ελλήνων μέχρι το 2060 αντί των μικρότερων και μέχρι του έτους 2022, που είχε προβλεφθεί από την Κομισιόν το 2014.

Γ) Οι Έλληνες δεν έχουν καμία ευθύνη για τη χρεοκοπία και τον ιλιγγιώδη δανεισμό των μεταπολιτευτικών χρόνων. Κάποιοι το έριξαν στην τρελή... θεωρώντας, ότι ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ μεγάλωσε το έλλειμμα για να μας βάλει στα μνημόνια, όπου ήθελαν να μας ρίξουν ξένα κέντρα αποφάσεων, αλλά και η μεγάλη διαφθορά κάποιων πολιτικών και κάποιων επώνυμων. Όχι η μικρή διαφθορά των εκατομμυρίων Ελλήνων και του συνόλου των πολιτικών κομμάτων. Η ανοησία του ηθικού πλεονεκτήματος της... πρώτης φόρας αριστεράς, ως ανοησία δεν χρειάζεται να σχολιαστεί. Γράφω ωστόσο για όλα τα κόμματα, επειδή α) το σύνολο των πολιτικών με τα στελέχη τους συμμετείχαν και συμμετέχουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου εντοπίζεται διαχρονικά κατά τις ετήσιες εκθέσεις της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη η μεγαλύτερη διαφθορά β) ο ελληνικός συνδικαλισμός της ημετερότητας και του κοινωνικού εκβιασμού κανοναρχείται από στελέχη και μέλη όλων των κομμάτων γ) αιρετοί ολόκληρης της πυραμίδας πηγαινοέρχονται διά βίου από το ένα κόμμα στο άλλο. Εύλογα διερωτάται κάποιος, πού είναι «το κακό ΠΑΣΟΚ», όταν τα μισά στελέχη, βουλευτές και πολιτευτές του είναι σήμερα ο κορμός του ΣΥΡΙΖΑ.

Δ) Όπως ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ.. μεγάλωσε το έλλειμμα, έτσι και ο Αντρίκος Παπανδρέου κατά τον εξόχου χρηστομαθείας κ. Π. Καμμένο ποντάρισε στη χρεοκοπία της Χώρας με τα cds (credit default swap). Κατά τον σημερινό υπουργό άμυνας οι Παπανδρέου έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια, για να κάνουν τζόγο με την απειλή της χρεοκοπίας. Ένα ολόκληρο κόμμα οι ΑΝΕΛ έκανε σημαία του προεκλογικού του αγώνα αυτήν την ιστορία. Ο κ. Καμμένος καταδικάστηκε σε αποζημίωση 100.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του αδερφού του, του πρώην πρωθυπουργού. (τα πλήρωσε άραγε;) Θυμάμαι χαρακτηριστικά από το ρεπορτάζ της τηλεόρασης την ημέρα της δίκης όπου προσήλθε ο υπουργός Άμυνας και ζήτησε συγγνώμη από το Δικαστήριο, επειδή.. άλλα εννοούσε, οι δημοσιογράφοι διέστρεψαν τα λεγόμενά του και ο ίδιος σέβεται τον Αντρίκο. Αυτά είπε μέσα στην αίθουσα. Βγαίνοντας έξω, όπου οι κάμερες και τα μικρόφωνα των συνεργείων τον περίμεναν, διακήρυξε πως «η Δικαιοσύνη μίλησε. Οι ευθύνες θα καταλογιστούν» και άλλα συνήθη μεγαλόστομα του ίδιου. Θα κάνω μια μικρή παρένθεση εδώ.

Πριν λίγα χρόνια, σε μικρή αμερικανική τηλεοπτική σειρά σκηνοθεσίας Σπίλμπεργκ σε σενάριο Σ. Κινγκ, ένας δολοφόνος και διεφθαρμένος υπαρχηγός αστυνομίας μιλάει με αθώο κρατούμενο στο κελί της φυλακής. Ρωτάει τον κρατούμενο ειρωνικά και χλευαστικά ο αστυνόμος:

- «Τι θέλεις να πεις δηλαδή. Ότι είμαι δολοφόνος;»

- «Οχι. Ότι είσαι πολιτικός». Απαντά ο έγκλειστος.

Ακραίο, αλλά διδακτικό.

 Ε) Οι Έλληνες πολιτικοί για ολόκληρες δεκαετίες επιδόθηκαν σε συνεχή πλατειασμό. Το Κράτος για ολόκληρες δεκαετίες έδινε 34 ειδών επιδόματα (τυφλότητας, μερικής αναπηρίας, νεφροπαθών, «απορίας», αιμοκαθαρομένων, φορέων του AIDS κ.ά.) χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο. Έχουν δοθεί εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις σε ανθρώπους 40 και 50 ετών με τριπλάσιο συνταξιοδοτικό από τον εργάσιμο βίο φορτώνοντας το ελληνικό Κράτος και όχι τον αυτοεξυπηρετούμενο ασφαλιστικό οργανισμό των Ταμείων. Δόθηκαν δεκάδες χιλιάδες συντάξεις σε ταγματασφαλίτες της κατοχής μέχρι «αντιστασιακούς» της ίδιας εποχής , που τότε είχαν ηλικία 12-16 χρόνων. Χαρίστηκαν χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο όλα τα αγροτικά χρέη στη διάρκεια της επταετίας. Δόθηκαν και εξακολουθούν να δίνονται συντάξεις σε ανθρώπους που δεν έχουν καταβάλει τσακιστή δεκάρα (παλιννοστούντες ελληνικής καταγωγής, Πόντιοι, Ανατολικοευρωπαίοι, Αιγυπτιώτες κ.ά.) στον ασφαλιστικό τους φορέα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν επιχειρήσεις με δεκάδες εργαζομένους, αλλά παίρνουν επίδομα αλληλεγγύης. Πολιτικοί με τεράστια περιουσία, επίδομα ενοικίου. Ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για... διαπλανητικά ταξίδια αιρετών και παρατρεχάμενων χωρίς κανένα έλεγχο για την αναγκαιότητα και χρησιμότητα αυτών των περιπλανήσεων. Διορίζονταν και εξακολουθούν να διορίζονται κατά εκατοντάδες σε υπουργεία νεαροί και νεαρές «σύμβουλοι», που μέσα στον τελευταίο μονάχα χρόνο τριπλασιάστηκαν. Διορίζονταν μια ζωή πολιτευτές και κολλητοί διοικητές δημόσιων Οργανισμών και Επιχειρήσεων, που τις τίναξαν στον αέρα. Θυμάμαι χαρακτηριστικό συμβάν του 1982. Συνελήφθη τότε για υπεξαίρεση στο Λονδίνο ο πρόεδρος της ελληνικής ΑΓΡΕΞ (Αγροτικές Εξαγωγές), που ήταν κρατικός οργανισμός επιφορτισμένος με εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στις ανατολικές χώρες. Ελάχιστοι θυμούνται την ΑΓΡΕΞ και σχεδόν κανείς σήμερα τον πρόεδρό της. Ο τύπος αυτός, ενώ είχε προηγούμενη καταδίκη για κακουργηματική υπεξαίρεση, διορίστηκε από την τότε κυβέρνηση πρόεδρος του Οργανισμού αυτού, όπου έκανε, αυτό που ήξερε να κάνει. Δηλαδή έκλεψε.

Τα παραπάνω είναι ελάχιστα, από τα πολλά που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία το 2009. Δεν βλέπω να έχουμε αλλάξει νοοτροπία, ούτε και πρακτικές στην καθημερινότητά μας. Είμαι γι’ αυτό απαισιόδοξος. Την απαισιοδοξία μου στηρίζω πολύ λακωνικά στο ότι το δημόσιο χρέος σήμερα είναι 177% του ΑΕΠ ή 319 δισ. ευρώ. Ο μέσος όρος του ΔΧ μεταξύ ‘93-07 ήταν 103%. Το ιδιωτικό χρέος των Ελλήνων είναι σήμερα 240 δισ. ευρώ. Από μωρό παιδί μέχρι τα βαθιά γεράματα κάθε Έλληνας και Ελληνίδα είναι φορτωμένοι με χρέος δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Αν απαντήσει κάποιος, πως αυτά τα λεφτά μπορούν να πληρωθούν, θα με γεμίσει αισιοδοξία.

Γράφει ο «Όμηρος»

(omhros_el@gmail.com, fb: Ομηρος Ελευθερία)