Οπισθεν ολοταχώς

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2018 15:50

Η δεύτερη θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ λήγει το Σεπτέμβριο του 2019. Είμαστε, συνεπώς, σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο, μικρής ή μακράς διαρκείας, καθώς οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Πολλοί αναλυτές, βέβαια, υποστηρίζουν ότι θα έχουμε νέα κυβέρνηση το επόμενο 3μηνο. Όποτε και να διενεργηθούν οι επόμενες εκλογές, υπάρχει ένα δεδομένο: η σημερινή κυβέρνηση είναι ήδη η μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση, καθώς είναι στο τιμόνι της χώρας περισσότερα από 3,5 χρόνια. Συνεπώς, μπορούμε να επιχειρήσουμε μία αξιολόγηση της πορείας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έπειτα από 43 μήνες στην εξουσία, αναλογιζόμενοι, μάλιστα, πως η κυβέρνηση Σαμαρά δέχθηκε ανελέητη κριτική για τους μόλις 30 μήνες θητείας της.

Οι προεκλογικές μεγαλοστομίες, στις οποίες είχε επιδοθεί η σημερινή συμπολίτευση, αποτελούν πλέον σύντομο ανέκδοτο, καθώς παραμένουν ανεκπλήρωτες στο σύνολό τους! Επομένως, δεν θα υποκύψω στον πειρασμό να αναφέρω τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Θα παραθέσω, όμως, μία σειρά στοιχείων-γεγονότων που καταδεικνύουν πως αυτά τα 3,5 χρόνια έχουν, δυστυχώς, αρνητικό πρόσημο για την πατρίδα μας.

* Η κυβέρνηση Σαμαρά παρέλαβε τη χώρα το 2012 σε ύφεση, ενώ παρέδωσε τη χώρα σε ανάπτυξη το 2014! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παραλαμβάνει τη χώρα σε ανάπτυξη, την οδηγεί σε ύφεση για 2 συνεχόμενα χρόνια (2015 και 2016) για να καταφέρει να καταγράψει πάλι ανάπτυξη το 2017. Μάλιστα το Δ' τρίμηνο του 2014 η Ελλάδα σημειώνει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης! Αντίθετα, η ανάπτυξη που σημειώνει η Ελλάδα το 2017 είναι η χαμηλότερη μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

* Η κυβέρνηση Σαμαρά παρέλαβε τη χώρα το 2012 με πρωτογενές έλλειμμα, ενώ παρέδωσε τη χώρα με πρωτογενές πλεόνασμα το 2014! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παραλαμβάνει τη χώρα με πρωτογενές πλεόνασμα, την οδηγεί σε έλλειμμα για 2 συνεχόμενα χρόνια (2015 και 2016), για να καταφέρει να καταγράψει πάλι πρωτογενές πλεόνασμα το 2017.

* Το Τακτικό και Έκτατο Προσωπικό σε Υπουργεία, Βουλή, πελατειακούς φορείς, Ανεξάρτητες Αρχές, ΟΤΑ, μετακλητούς υπαλλήλους, μέλη Δ.Σ./ Οργάνων Διοίκησης τον Δεκέμβριο του 2014 ανέρχονταν σε 704.234, ενώ τον Απρίλιο του 2018 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στους 733.091 υπαλλήλους.

* Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο ανέρχονταν το 2014 σε 75,2 δισ. ευρώ, ενώ έπειτα από 3 χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, στα τέλη του 2017, έχουν εκτοξευθεί σε 100,7 δισ. ευρώ.

* Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα αυξήθηκε το 2017 καθιστώντας τη χώρα μας στην 3η θέση πανευρωπαϊκά με τον υψηλότερο φόρο καυσίμων.

* Ο ΕΝΦΙΑ αυξήθηκε το 2018 κατά 200-300 εκατ. ευρώ.

* Ο Φ.Π.Α. στην εστίαση, ενώ είχε μειωθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά στο 13%, αυξήθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα εκ νέου στο 23%.

* Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, ενώ είχε μειωθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά κατά 30%, αυξήθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα στα προ μείωσης επίπεδα.

Όλα τα ανωτέρω αποδεικνύουν πως αυτά τα 3.5 χρόνια πήγαμε όπισθεν ολοταχώς! Εν κατακλείδι, με κεκτημένο το δικαίωμά μας στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι θα πρέπει ως εκλογικό σώμα να αντιληφθούμε πως η λήθη, η κοντή μνήμη και η αμάθεια αποτελούν κακούς συμβούλους για τις επιλογές μας. Με δεδομένες τις δημοτικές, περιφερειακές, εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές που έχουμε μπροστά μας καλούμαστε να λάβουμε κρίσιμες και, κυρίως, στοιχειοθετημένες αποφάσεις για το μέλλον του τόπου μας. Αυτό θα το κατορθώσουμε μόνο αν αξιολογήσουμε ρεαλιστικά τις προσφερόμενες εναλλακτικές, επιλέγοντας την καλύτερη δυνατή και όχι αυτή που θα μας τάξει τα περισσότερα χωρίς να μας αιτιολογεί πώς θα τα επιτύχει!

Του Φώτη Τζατζάκη

* Ο Φώτης Τζατζάκης είναι οικονομολόγος, καθηγητής Οικονομικών, κάτοχος μεταπτυχιακού MBA

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass