Παγκόσμια ανάπτυξη και Ελλάδα

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2018 17:15

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) που παρακολουθεί την εξέλιξη του πληθυσμού σε παγκόσμια κλίμακα, ο πληθυσμός της Γης το 2050 θα είναι περίπου 10 δισεκατομμύρια, από 7 δισ. που, είναι σήμερα.

Ο πληθυσμός της Κίνας σήμερα είναι 1,350 δισ. και της Ινδίας 1,324 δισ. Επιπλέον, η εκρηκτική δημογραφική ανάπτυξη της Ινδίας το έτος 2028 αναμένεται να ξεπεράσει σε πληθυσμό την Κίνα, με προοπτική το 2050 να φθάσει το 1,645 δισ.

Πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου του Βερολίνου εκτιμούσε ότι ο πληθυσμός της χώρας μας, θα μειωθεί στα 9,9 εκατ. ως το 2030 και στα 8,9 εκατ. ως το 2050, σε σύγκριση με 10,7 εκατ. περίπου σήμερα και 11,1 εκατ. το 2009, προτού δηλαδή, η μεγάλη οικονομική ύφεση κτυπήσει την πατρίδα μας, ενώ και η Eurostat εκτίμησε πρόσφατα πως, το 2080 με 7,2 εκατ. ανθρώπους η Ελλάδα θα βρίσκεται πληθυσμιακά στην ουρά της ΕΕ.

Με δείκτη ολικής γονιμότητας στο 1,3 (προβλεπόμενος μέσος αριθμός παιδιών ανά γυναίκα) έναντι της 2,1 που, θα πρέπει να είναι, για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός, η Ελλάδα έχει σήμερα σχεδόν τη χαμηλότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρώντας έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη, καθώς πάνω από το ένα πέμπτο των κατοίκων της το 21% είναι άνω των 65 ετών.

Από το 2009 μέχρι σήμερα τουλάχιστον 450.000 Έλληνες ηλικίας κάτω των 45 ετών, κατά μεγάλο ποσοστό υψηλού μορφωτικού επιπέδου και τεχνικής κατάρτισης, αναζήτησαν επαγγελματικές ευκαιρίες εκτός Ελλάδος (brain drain). Η ετήσια συμμετοχή τους, στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των χωρών υποδοχής των, ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ και το φορολογικό αποτέλεσμα τα 9,5 δισ. ευρώ, την ώρα που, το κόστος της εκπαίδευσής τους και της επαγγελματικής τους κατάρτισης, για το Ελληνικό Κράτος ξεπερνούσε τα 8 δισ. ευρώ. Συνεπώς είναι αδήριτη εθνική ανάγκη του επαναπατρισμού τους, τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους τούτων στην Πατρίδα μας.

Το ίδιο πρόβλημα σε πολύ μικρότερη βέβαια κλίμακα αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της ΕΕ. Στη Γαλλία σήμερα υπάρχουν με Γαλλική υπηκοότητα 5.000.000 αλλοδαποί κυρίως Αφρικανοί. Στη Γερμανία συναντάμε το ίδιο φαινόμενο με 3.000.000 Τούρκους (κυρίως Κούρδοι). Στο Λονδίνο το 33% των κατοίκων είναι αλλοδαποί και ο σημερινός Δήμαρχός του, είναι Πακιστανικής καταγωγής. Ο πληθυσμός της ΕΕ γηράσκει και σταδιακά ενισχύεται από αλλοδαπούς Ασιατικής και Αφρικανικής προέλευσης. Την 30ετία 1985 - 2015 στις χώρες της ΕΕ υποβλήθηκαν 10,5 εκατ. αιτήσεις παροχής ασύλου. Δηλαδή 350.000 ετησίως.

Κίνα και Ινδία στην προσεχή 15ετία θα κατακτήσουν τον κόσμο. Οι σημερινές υπάρχουσες προβλέψεις κάνουν λόγο για μεγάλες ανακατατάξεις στις οικονομίες διεθνώς. Σύντομα θα μείνουν πίσω ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία.

Η Ινδία θα ξεπεράσει το τρέχον έτος και τη Γαλλία και τη Βρετανία και θα γίνει η πέμπτη σε μέγεθος οικονομία παγκοσμίως από έβδομη που, είναι σήμερα. Και σε λίγα χρόνια (2027) θα γίνει τρίτη πίσω από την Κίνα. Όσο για τη δεύτερη σήμερα Κίνα, το έτος 2032, θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ και θα κατακτήσει την κορυφή της κατάταξης των μεγαλυτέρων οικονομιών του κόσμου.

Η Ινδία λοιπόν θα γίνει η «νέα Κίνα» κατά μία έννοια. Η οποία Κίνα όμως φαίνεται πως, είναι αναπόφευκτο να συνεχίζει να αναπτύσσεται αλματωδώς, αρκεί να σκεφθεί κάποιος ότι, το έτος 2004 το μέγεθος της Κινεζικής οικονομίας ήταν ανάλογο με το μέγεθος της Ιταλικής, η οποία το 2032 θα κατρακυλήσει στη 12η θέση.

Αν τώρα ακολουθήσουμε την κλίμακα της παγκόσμιας οικονομίας μέχρι το 2032, θα διαπιστώσουμε ότι: Η Κίνα, όπως προαναφέρω, θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ κατακτώντας την πρώτη θέση, με τις ΗΠΑ, να υποχωρούν στη δεύτερη. Η Ινδία από το 2027 να καταλαμβάνει την τρίτη θέση εκτοπίζοντας την Ιαπωνία στην τέταρτη και τη Γερμανία στην πέμπτη. Στην έκτη θέση ανεβαίνει η Βραζιλία και στην έβδομη η Βρετανία. Στην ογδόη η Νότιος Κορέα. Στην ενάτη η Γαλλία. Στην δεκάτη η Ινδονησία. Στην ενδεκάτη ο Καναδάς και στη δωδεκάτη η Ιταλία. Βέβαια αυτές είναι προβλέψεις και ενδεχομένως αυτές οι ανακατατάξεις εν μέρει να διαφοροποιηθούν. Πάντως αυτό δείχνουν όλες οι μέχρι σήμερα ενδείξεις.

Αναλύοντας αυτά τα στοιχεία βλέπουμε για παράδειγμα τη Ρωσία με τα μεγαλύτερα ενεργειακά αποθέματα, σε πετρέλαιο και αέριο, να βλέπει από μακριά μικρότερες χώρες όπως η Νότιος Κορέα, η δε Γαλλία να εκτοπίζεται μέχρι το 2050 από τη δεκάδα των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου. Επίσης συνεπεία της μετακινήσεως μεγάλου αριθμού Ασιατών και Αφρικανών προς την Ευρώπη σιγά - σιγά και σταδιακά βλέπουμε να αλλοιώνεται η υφή και η δομή των ντόπιων πληθυσμών και να μεταβάλλονται έτσι σε πολυεθνικές κοινωνίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της ΕΕ. Το τρένο της παγκόσμιας ανάπτυξης έχει αρχίσει να περνά με τον χρόνο στην Ασία (Κίνα - Ινδία) και στα χέρια των Ασιατών. Συνεπώς βαίνουμε προς ραγδαίες εξελίξεις και ανακατατάξεις στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Αυτό φαίνεται να είναι προς το παρόν μονόδρομος.

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας το έχω ξαναγράψει και δεν δυσκολεύομαι να το επαναλάβω. Βρίσκεται σε επιθανάτιο ρόγχο.

Από τον Μιχαήλ Γκρίλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass