«Εκκλησιάζουσες»: Aν δεν υπάρχουν οι ναύτες, το καράβι δεν πάει…

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2018 15:40

1η Σεπτέμβρη και ένα ωραίο ποδαρικό με πανδαισία χρωμάτων και ήχων μας επεφύλαξε ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ρήγας με τις Εκκλησιάζουσες.

Λίγο τα 3 σποτ, λίγο οι συνεντεύξεις με 2 απ’ τους 28 ηθοποιούς, τον Ησαΐα Ματιάμπα και τον Γιώργο Κωνσταντίνου, είχα τη βεβαιότητα ότι θα ’βλεπα μια καλή παράσταση και δεν έπεσα έξω. Είμαστε στην Αθήνα του 392 π.Χ. Οι πολιτικοί με στημένες δίκες τρώγαν λεφτά κι ενώ συνέβαιναν αυτά κι άλλα, οι γυναίκες ανέλαβον δράση… η Πραξαγόρα (Αντώνης Λουδάρος) αποφασίζει να μαζέψει όλες τις γυναίκες.

…Κάτω οι ψεύτες, κάτω οι κλέφτες!

- Κορίτσια είμαστε έτοιμες στο σχέδιο της επανάστασης;

- Η επανάσταση θέλει θυσίες, θα τις κάνουμε; Με πονηριά θ’ αρπάξουμε τον Δήμο της Αθήνας. Θα τους γελάσουμε με ρούχα ανδρικά, ντυμένες. Πάμε πρόβα .Τίς αγορεύειν βούλεται;

-Οι άρχοντες είναι κλέφτες και απατεώνες. Ο καθείς μεγάλη λέρα.

Τη δυσαρέσκεια τη συντονίζει και υποδαυλίζει η Πραξαγόρα:

 - Κορίτσια αν δεν μαζευτείτε αύριο ,θα φάτε όλες φασόλια, κι ακολουθεί ένας εξαιρετικός ύμνος στην Αθηνά.

«Απ’την άκρη της γης ξεκινήσαμε… Δεν μπορεί, τη χώρα θα την ανεβάσουμε ψηλά». Κίνησε η Πραξαγόρα στη Βουλή ‘‘βόμβα’’ για να βάλει, έταξε δε στις κόρες, εξουσία για να δώσει. Ντρούγκου ντρούγκου ντρουν τα ντουφέκια της βροντούν… Κορίτσια σας αγαπώ, πάμε τώρα να ντυθούμε άνδρες και να ορκισθούμε στη Θεά Άρτεμη. Ξεκινάμε κι η Παναγιά μαζί μας.

Τη λοξοκοιτάνε οι γυναίκες την Πραξαγόρα κι αυτή απαντά: Τίποτε, κάτι μεταφυσικόν…

Τα χιτώνια εξαφανίστηκαν και οι άνδρες ξεπρόβαλαν ένας-ένας με τα δαντελωτά. Τα μαντάτα έρχονται απ’τη Βουλή τίγκα η Πνύκα. Οι πρυτάνεις ζητάνε γνώμη, πώς την πόλη θα τη σώσουν.

- Περίεργο, οι ίδιοι κλέβουν οι ίδιοι θα σώσουν την πόλη; Και να τα μαντάτα: η πόλη πρέπει να δοθεί, τα θηλυκά να διοικήσουν. Διαχέεται όμως και τούτο, μην άλλαξε φύλο ο τύραννος κι έγινε γυναίκα; Πάντως καπεταναίοι δεν αρχηγεύουν δίχως ναύτες!

«Σαν θες να μάθεις, την Πνύκα πήρανε τα κοριτσάκια… τραγουδά ξέφρενα ο χορός».

Ενθουσιώδης και η πρωτεργάτις η Πραξαγόρα: Άιντε το ξημερώσαμε κορίτσια, νενικήκαμε, είχαμε δεν είχαμε το πράγμα το πετύχαμε! Ενώ οι γυναίκες επιστρέφουν, πολλά γυρίζουν στο μυαλό του Βλέπυρου (Μελέτης Ηλίας) για τη γυναίκα του, Πραξαγόρα. Πού νυχτοπερπατούσε άραγε; Τα νέα της βουλής έφτασαν μα κείνη ισχυρίζεται πως κοιλοπονούσε η εγγονή του Αισχύλου η Φιρκώ, έπρεπε να πάει.

- Μα αυτή πέθανε πέρσι απαντά ο άνδρας της. Το γυρίζει και κείνη, τώρα είμαστε κυβέρνηση και θα δει προκοπή ο τόπος. Τέρμα τα δάνεια και τα σπίτια που χάνουμε, τέρμα οι ρεμούλες. Ε λοιπόν δεν μιλάω αλλά θα μιλήσω, τέρμα η φτώχεια, σ’ όλα κοινοκτημοσύνη! Όλοι θα ’χουμε απ’όλα. Ξυπνάτε πολίτες τζάμπα όλα, μέχρι και το πήδημα.

-Κορίτσια σας αρέσει το νέο σύστημα διακυβέρνησης; Ναι….

- Ρόλοι διακριτοί; Ναι… Τζάμπα θα τρώτε από σήμερα. Τέρμα και τα μπορντέλα, θα κλείσουν όλα. Η Πραξαγόρα ετοιμάζεται να πάει στην αγορά, από κοντά κι ο Βλέπυρος ως άντρας της στρατηγίνας.

Σ’ ελεύθερο ρόλο παρεμβαίνει ο Γιώργος Κωνσταντίνου ως «Έλληνας»: Δεν εμπιστεύομαι τους ανθρώπους που παίρνουν την εξουσία μ’ ένα καλύτερο ψέμα. Όσοι είπαν την αλήθεια τους έφαγε η μαρμάγκα. Να λυπάσαι τους λαούς που θέλουν μεγάλους ηγέτες (Πλάτων).Ποια ήταν η τύχη του Θεμιστοκλή, του Αριστείδη, του Μιλτιάδη, του Σωκράτη; Κι ο Λεωνίδας αν ζούσε θα ’ταν φυλακή για …παρεμπόδιση κυκλοφορίας, παρ’όλα αυτά ξέρουμε να πεθαίνουμε υπερασπίζοντας τα μνήματα των πατεράδων μας…

 Η Πραξαγόρα παρά τα ξενύχτια στα συμβούλια δεν κατέστησε κανένα ευτυχισμένο. Έτσι για άλλη μια φορά η γυναίκες μαζί με τους άντρες αυτή τη φορά επαναστατούν ενάντιά της, ζητώντας να επιστρέψουν στα παλιά. .

 Ο λόγος του Αριστοφάνη ζωντανός σαρκαστικός. Παρ’ ό,τι φανταστική ιστορία, δεν απέχει πολύ απ’τα σημερινά. Αριβισμός – Οικογενειοκρατία –Νεποτισμός φαινόμενα που έρχονται από παλιά αλλά επιβεβαιώνονται και στον πρόσφατο ανασχηματισμό. «Γυναικεία …ταραχή σε έξι υπουργεία» διαβάζω στο «Παρασκήνιο». Κραυγαλέα δε περίπτωση καιροσκοπισμού η επιλογή της κ. Παπακώστα. Τα social media πριν καν ανακοινωθεί το όνομα της Κατερίνας Παπακώστα στην κυβέρνηση γέμισαν με παλιές της αναρτήσεις :Στις 13/11/15 αναρωτιέται αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στο δημοκρατικό τόξο και στις 14 /8/15 αναφωνεί, «Τι ταπείνωση! Θλιβερός Τσίπρας προκλητικά αμοραλιστής. Ντρέπομαι για λογαριασμό όσων τους επέλεξαν». Αφού τα κουκιά φτάνουν δεν φτάνουν για τη συμφωνία των Πρεσπών, έλαβε οφίτσιο κι αυτή!

Όπως γι’ άλλους λόγους και η άλλη Κατερίνα η πρωθυπουργεύουσα στη Θεσσαλονίκη κ. Νοτοπούλου. Με σπουδές στην Ψυχολογία ο κομματικός μηχανισμός την προσέλαβε για καθαρίστρια .Η αναδυομένη όμως επιστήμων δεν έπιασε σκούπα ούτε μια μέρα. Ποιος είπε πως δεν γίνονται και στα ρουσφέτια λάθη! Μήπως δεν μιλούσαν για ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς… Και μετά ξυπνήσαμε! Υπουργός ο παιδικός φίλος κ. Ν. Παππάς, στον ΟΑΣΘ αμισθί αλλά με πάμπολλες απολαβές ο πατέρας Στέλιος Παππάς και τώρα στο Υπουργείο Μακεδονίας η κόρη της αγαπημένης του κ.Στέλιου Παππά. Έ δεν νομίζετε ότι ξεχείλισε το τσουκάλι;

Φίλοι μου καλοί επτωχεύσαμε γενικώς και διαχρονικώς. Χρειαζόμαστε ναύτες και δη σωστούς ναύτες!

Από τον Πέτρο Ιωάννου

* Ο Πέτρος Ιωάννου ήταν καθηγητής, υποψ. βουλευτής με το Ε.Πα.Μ. τώρα δε ραδ. παραγωγός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass