Το δικαίωμα όλων στην ασφάλεια

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2018 15:30

Η Ελλάδα των ανοιχτών θυρών και παραθύρων έχει προ πολλού πεθάνει. Οι ειδήσεις για ληστείες μετά φόνου, στυγερά εγκλήματα, βίαιες ενέργειες είναι τόσο πυκνές χρονικά που αντέχουν ελάχιστα στη συλλογική μνήμη.

Τι έφταιξε και βρεθήκαμε σε αυτό το σημείο; Ένα πρώτο αίτιο είναι η νέα μορφή του κόσμου. Οι ασυγκράτητες μεταναστευτικές ροές, πέραν από τους ανθρώπους που αναζητούν στον ήλιο μοίρα μετέφεραν και τυχοδιωκτικά στοιχεία, με άλλο πολιτισμικό υπόβαθρο, συχνά δε από πολεμικά πεδία που η ανθρώπινη ζωή έχει μικρή αξία. Πολλοί ανέστιοι, χάριν της επιβίωσης ή του εύκολου πλουτισμού, επιδόθηκαν σε κάθε είδους παράνομες ενέργειες, μικροκλοπές, εμπόριο ναρκωτικών και πορνεία. Παράλληλα, γιγαντώθηκε και η παγκοσμιοποίηση του εγκλήματος. Διεθνείς συμμορίες, με «επαγγελματίες» του είδους στήνουν τις δουλειές τους σε οποιαδήποτε χώρα, με τη βοήθεια συχνά και των νέων τεχνολογιών.

Απέναντι σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα η Ελλάδα, αν και σε ένα κρίσιμο γεωγραφικό σταυροδρόμι, δεν συνέλαβε την επικινδυνότητα της νέας κατάστασης. Η καθολική κρίση που ξέσπασε το 2010 ήλθε για να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, καθώς το πολιτικό σύστημα βρέθηκε να τελεί υπό περιορισμένη κοινωνική νομιμοποίηση. Όλο αυτό το διάστημα ένα συνονθύλευμα ιδεοληψιών που απαιτούσαν χαλαρότητα στην αστυνόμευση, βρήκε βήμα στο δημόσιο λόγο, και ασκούσε δριμεία κριτική σε οποιαδήποτε προσπάθεια για επιβολή της τάξης.

Βεβαίως, το κράτος διαθέτει τα εργαλεία για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Μια σοβαρή απόπειρα προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε από την κυβέρνηση Σαμαρά. Μια προσπάθεια, όμως, που και πάλι συνάντησε την αντίδραση από τους γνωστούς δήθεν «προοδευτικούς» κύκλους. Δυστυχώς, η νίκη της «πρώτης φοράς αριστερά» το 2015 είχε ως αποτέλεσμα και μια σφοδρή επιδείνωση στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας.

Το ποιος είναι ο ιδεολογικός πυρήνας της κυβέρνησης φάνηκε με το… καλημέρα, και την ψήφιση του νόμου Παρασκευόπουλου, που με συνοπτικές διαδικασίες έβγαλε από τις φυλακές περισσότερους από 12.500 κρατούμενους, ανεξάρτητα από τα εγκλήματα που είχαν διαπράξει.

Επιπλέον,κατήργησαν τις φυλακές τύπου Γ΄, υψίστης ασφαλείας, για να μην προκληθεί “ζημιά” στον ψυχικό κόσμο των κρατουμένων. Και το αποτέλεσμα ήταν εκτός από το να καθοδηγείται το έγκλημα με κινητά τηλέφωνα εντός των φυλακών, να παίρνει τις άδειές του ο Κουφοντίνας -αν και ο αρχιδολοφόνος της «17 Νοέμβρη» δεν εξέφρασε ποτέ τη μετάνοιά του.

«Έργο» έχει να επιδείξει, όμως, η κυβέρνηση και απέναντι σε όλες αυτές τις ομάδες του περιθωρίου, τις «συλλογικότητες», που με τη βία προσπαθούν να επιβάλουν τη δική τους άποψη, και για τούτο κατήργησε με συνοπτικές διαδικασίες την Ομάδα Δέλτα που είχε καταστεί εφιάλτης τους. Άφησαν τον περίφημο Ρουβίκωνα να αλωνίζει παντού, να εισβάλει σε πρεσβείες, προξενεία, εταιρείες, γραφεία, νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, ακόμη και στη Βουλή.

Τα ίδια, όμως, έπραξαν και στην παιδεία. Ο νόμος Γαβρόγλου ήλθε να ξεχειλώσει ακόμη περισσότερο το άσυλο της ανομίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όσα συμβαίνουν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά πανεπιστήμια συνιστούν παγκόσμια αρνητική πρωτοτυπία. Καθηγητές, φοιτητές και επισκέπτες τρομοκρατούνται ή και προπηλακίζονται από οργανωμένες μειοψηφίες, η ελευθερία του λόγου είναι υπό την αίρεση των τραμπούκων, καθηγητές προκηρύσσονται με αφίσες γιατί δεν είναι αρεστές οι απόψεις τους.

Οι πολίτης έχει αντιληφθεί ότι κανένα αγαθό δεν μπορεί να απολαύσει εφόσον ζει με τον φόβο. Απ’ αυτόν τον φόβο θα κληθεί να τον απαλλάξει η επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα πρέπει, όμως, προηγουμένως να τον πείσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό, ότι θα κάνουμε τομές για να εκλείψουν τα φαινόμενα ανομίας. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Οι πολίτες βρίσκονται σε σύγχυση, αμφιβάλλουν ότι θα δοθούν λύσεις σε προβλήματα που έχουν διογκωθεί σε τέτοιο υπέρμετρο βαθμό. Οφείλουμε, λοιπόν, να τους πείσουμε για το αντίθετο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι η δημόσια ασφάλεια είναι από τα πρώτα θέματα στην ατζέντα μας. Θα σαρώσουμε κάθε νομοθέτημα του ΣΥΡΙΖΑ που υποθάλπει την ανομία και την εγκληματικότητα. Οι νόμοι εκτρώματα Παρασκευοπούλου και Γαβρόγλου θα καταργηθούν, νησίδες ανομίας όπως αυτές των Εξαρχείων θα αποδοθούν πάλι στους κατοίκους τους. Θα επανασυσταθούν οι φυλακές τύπου Γ΄. Θα επιδιώξουμε, το ταχύτατο, διαχωρισμό παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, ώστε να γίνεται γρήγορη επαναπροώθηση των πρώτων. Η ΕΛΑΣ θα ενισχυθεί με τα απαιτούμενα μέσα για να κάνει σωστά τη δουλειά της προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Είμαστε αποφασισμένοι να επιστρέψουμε στους Έλληνες τη σιγουριά για τη ζωή και την ασφάλειά τους. Αυτό είναι κάτι που δεν χρειάζεται καμία τρόικα και κανένα μνημόνιο να μας το επιτρέψει, είναι δικαίωμά μας και θα το ασκήσουμε στο ακέραιο.

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου

* Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ αρμόδιος για θέματα προστασίας του πολίτη, βουλευτής Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass