Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μια ασθένεια του 21ου αιώνα

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2008 3:03 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:18
* Του Κων. Τσιρονίκου
Σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι παρουσιάσθηκε, εδώ και πολύ καιρό, ένα σύγχρονο διατροφικό νόσημα, το οποίο πλήττει κυρίως κοπέλες οι οποίες επιθυμούν, μέσω αυστηρών και επικίνδυνων διαιτητικών προγραμμάτων, να αδυνατίσουν για να γίνονται έτσι πιο ελκυστικές και αρεστές στις επιχειρήσεις διαφήμισης και θεάματος. Αυτές που σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, χρησιμοποιούν τη γυναίκα ως μέσον πλουτισμού και κερδοσκοπίας, αδιαφορώντας παντελώς για την ηθική της αποτίμηση, ακόμα και για τη ζωή της την ίδια.
Περίτρανη απόδειξη της κοινωνίας αυτής μάστιγας είναι οι εικόνες που βλέπουμε γύρω μας. Εικόνες ντροπής και απαξίωσης της γυναίκας. Εικόνες προσβολής του ίδιου του ανθρώπου, οι οποίες θέτουν εν κινδύνω τον ίδιο τον πολιτισμό μας. Και το λυπηρό είναι ότι κανείς αρμόδιος δεν συγκινείται από το κατάντημα αυτό της ανθρώπινης αξίας.
Το κανάλι αυτό παρουσίασε μια κοπέλα, 20 - 25 χρόνων περίπου, υποβασταζόμενη, με πολύ εμφανή τα σημάδια βαριάς νόσου. Το φαινόμενο παρέπεμπε στην περίοδο της κατοχικής πείνας του ΄40, παρά σε περιστατικό της σύγχρονης δυτικής καταναλωτικής κοινωνίας. Οι ειδικοί που συμμετείχαν στην τηλεοπτική αυτή εκπομπή κυριολεκτικά τα ΄χασαν από την κατάσταση που αντίκρυσαν. Μια κατάσταση η οποία αποτελεί γέννημα της άχρωμης ηθικά κοινωνίας μας. Που ενδιαφέρεται περισσότερο για την εξωτερική εμφάνιση και λιγότερο για την εσωτερική. Γιατί αυτή φέρνει τα κέρδη στις επιχειρήσεις χρησιμοποίησης της γυναίκας και σ' αυτό βοηθά πολύ, με το αζημίωτο βέβαια, η σύγχρονη τηλεοπτική διαφήμιση.
Πρέπει δε να επισημάνουμε ότι η κοπέλα αυτή ήταν κυριολεκτικά σκελετωμένη. Είχε υποστεί πλήρη αλλοίωση των μορφολογικών της χαρακτηριστικών. Η θέασή της δημιουργεί πέρα από τον οίκτο και μια αίσθηση αποκρουστική. Γιατί ήταν ένα περιστατικό πρωτόγνωρο. Ένα ακραίο φαινόμενο υποσιτισμού, που μόνον στον τρίτο κόσμο συναντάς. Ένας υποσιτισμός ηθελημένος και κατευθυνόμενος που κατέληξε σ' αυτή την παθολογική κατάσταση, η οποία δημιουργεί μια διατροφική αντιπάθεια και αδυναμία. Η ιατρική ονομασία του νοσήματος αυτού «νευρική ανορεξία». Σύγχρονη αρρώστια της δυτικής καταναλωτικής κοινωνίας, ακριβώς αντίθετη της παχυσαρκίας.
Η νευρική ανορεξία θεωρείται πλέον και στην πατρίδα μας ως ασθένεια του 21ου αιώνα. Ήδη από το υπουργείο Υγείας καταρτίσθηκε «εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση προβλημάτων των διατροφικών διαταραχών». Σε πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε ότι το 68% των παιδιών (που έλαβαν μέρος) με πολύ χαμηλό βάρος επιθυμούσαν να χάσουν επιπλέον βάρος και ότι τους απασχολεί η εικόνα του σώματός τους.
Το δυσάρεστο είναι ότι το νόσημα αυτό ολοένα και αυξάνεται στη χώρα μας σε εφήβους - κυρίως κορίτσια - και τελευταία έχει περάσει ακόμα και σε παιδιά ηλικίας 8-9 ετών. Τα μορφολογικά και λειτουργικά συμπτώματα της αρρώστιας αυτής είναι ορατά και η προχωρημένη κατάσταση, σύμφωνα με τις γνώμες των ειδικών, καθίσταται ακόμα και ανίατη.
Για την τάση αυτή των νέων ανθρώπων στη δημιουργία και διατήρηση ισχνών σωμάτων, μέσω ακραίων και εξαντλητικών προγραμμάτων διαίτης, ενοχοποιείται πρώτα - πρώτα το οικογενειακό περιβάλλον και κυρίως τα πρότυπα αδυνατίσματος και καλών κορμιών που προβάλλει η τηλεόραση. Και αυτό φαίνεται πολύ καλά στις τηλεοπτικές σειρές, όπου το σύνολο σχεδόν των πρωταγωνιστριών παρουσιάζει ισχνή εμφάνιση. Έτσι σήμερα φτάσαμε - στις πολύ επικίνδυνες, για τους νέους μας, εξαντλητικές διατροφικές αγωγές, οι οποίες υπόσχονται λεπτή σιλουέτα. Και λέω επικίνδυνες, γιατί κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον πρόωρο θάνατο.
Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο χρειάζεται ενημέρωση. Χρειάζεται να τονίζεται διαρκώς από τους ειδικούς ότι η υγεία και η ζωή έχουν άμεση σχέση με τη σωστή διατροφή. Έχουν σχέση με το μέτρο και την τάξη στις διατροφικές μας συνήθειες. Οποιαδήποτε παρέκκλιση μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις για την ποιότητα της υγείας μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση της πλήρους ενημέρωσης πρέπει να λειτουργήσει το υπουργείο Υγείας.
Το κράτος επιβάλλεται να είναι πρωτοπόρο σ' όλες τις δράσεις που αφορούν στην πρόληψη της υγείας των νέων, γιατί αυτοί αποτελούν το υλικό ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού της πατρίδας μας. Που ειδικά για τη χώρα μας έχει πολύ μεγάλη σημασία. Και αυτό γιατί ο πληθυσμός μας γερνά και λιγοστεύει. Γιατί δεν κάνουμε πολλά παιδιά.
Τελειώνοντας αυτό το άρθρο θα ήθελα να επισημάνω, ότι δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη υγεία στους νέους μας, αν δεν δώσουμε βαρύτητα στη βασικότερη συνιστώσα χαράς και ευτυχίας του ανθρώπου. Και αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από την προστασία και ενίσχυση της ψυχικής υγείας. Η μόνη ικανή ν' αντισταθεί και ν' αντιδράσει στο πέρασμα επικίνδυνων και εγκληματικών διατροφικών συμπεριφορών στη νεολαία μας.
Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι το αρμόδιο υπουργείο με την προγραμματισμένη και διαρκή ενημέρωση θα στέκεται πάντοτε απέναντι σε κάθε επιχείρηση υποβάθμισης της υγείας των νέων μας, δίνοντας ταυτόχρονα κι ένα μάθημα σ' όλους εκείνους, οι οποίοι επιδιώκουν να κερδοσκοπούν σε βάρος της ελπίδας και του μέλλοντος αυτού του τόπου.