Προς αναζήτηση οδού διαφυγής...

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2008 20:23 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:21
Σε κατάσταση ομηρίας τείνει να περιέλθει η κυβέρνηση, καθώς παραμένει «αιχμάλωτη» όχι μόνο των «Γερμανών» (υπόθεση Siemens και εξαγορά της εταιρίας «Γερμανός» από τη θυγατρική του ΟΤΕ, την Cosmote) αλλά και των (εξ αυτών προερχομένων) εσωκομματικών της προβλημάτων, φυσικά δε είναι αντιμέτωπη με το πρόβλημα της οικονομικής κρίσεως, που θα επιταθεί από το φθινόπωρο, όπως προβλέπουν όλοι οι αναλυτές.
Φυσικά το πρόβλημα με τα σκάνδαλα και το «μαύρο χρήμα» δεν πλήττει μόνο την κυβέρνηση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ και κατ΄ επέκταση το μεταπολιτευτικό δικομματικό σύστημα εξουσίας, σύστημα που – σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών – πιθανόν να πνέει τα λοίσθια, ήδη δε σενάρια περί δημιουργίας νέων (ή νέου) κομματικών σχηματισμών προκαλούν πανικό στη Ρηγίλλης και τη Χαριλάου Τρικούπη.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως αυτό το ζοφερό πολιτικό σκηνικό, που εμφανίζει τη μεγαλύτερη, στη μεταπολιτευτική μας ιστορία, ρευστότητα (το οποίο, όπως θρυλείται μετ’ επιτάσεως, αλλά δίχως, φυσικά, επαρκείς αποδείξεις, σκηνοθετείται από εγχώριους, ίσως δε και ξένους σκηνοθέτες) έχει περιορίσει τις κινήσεις της κυβερνήσεως και του Κώστα Καραμανλή, ώστε να ευρεθεί διαφυγή και λύση, έστω κι αν ο σημερινός πρωθυπουργός παραμένει το μεγάλο ατού της «γαλάζιας» παρατάξεως.
ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ
Στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να σχεδιάσουν κινήσεις διαφυγής από τη ζοφερή αυτή πραγματικότητα, αλλά τα περιθώρια ελιγμών είναι, αυτή τη στιγμή, ελάχιστα.
Και τούτο διότι, αφενός μεν η (ηθικής τάξεως) υπόθεση Λιάπη και Siemens, αφετέρου δε οι ασκηθείσες διώξεις για την (καταγγελθείσα ως ζημιογόνο) εξαγορά της εταιρίας «Γερμανός» από την Cosmote και στον Πρόεδρο του ΟΤΕ Παναγιώτη Βουρλούμη (στον οποίο είχε δώσει πλήρη κάλυψη ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης όταν έγινε η εξαγορά) έχουν «γαλάζιο χρώμα».
Αν δε αποδειχθεί δικαστικώς το πρόβλημα που καταγγέλλεται, τότε η κυβέρνηση θα έχει πρόβλημα, έστω και αν προσώρας καλύπτεται πίσω από τη λογική πως ο ΟΤΕ είναι αυτόνομος και συνεπώς δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.
Φυσικά δεν μπορεί εύκολα να σταθεί ο προβαλλόμενος ισχυρισμός πως την ευθύνη των αποφάσεων την είχε ο (τότε) Διευθύνων Σύμβουλος της Cosmote Δ. Μαρτιγόπουλος, που είχε διοριστεί από το ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι η ΝΔ που τον διατήρησε στη θέση του και οι κ. Βουρλούμης και Αλογοσκούφης τον υποστήριξαν στην εξαγορά της «Γερμανός».
Στη δε υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, η ΝΔ μπορεί αυτή τη στιγμή να έχει «το πάνω χέρι», καθώς είναι παραδεδεγμένη η εισροή στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ 10 εκατ. μάρκων από τη γερμανική εταιρία, αλλά ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι σχετικό θα αποκαλυφθεί (αν αυτό συμβεί) αναφορικά με «γαλάζια» στελέχη, ενώ, ήδη, στα «πλοκάμια» της υποθέσεως αυτής ενεπλάκησαν η οικογένεια Μητσοτάκη και ο πρωθυπουργικός εξάδελφος Μιχάλης Λιάπης.
Στην κυβέρνηση παραδέχονται πως ναι μεν μπορούν ανέξοδα να κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ για παραδεδεγμένες μίζες, αλλά την ίδια στιγμή φοβούνται πως δύσκολα θα καταστεί δυνατόν να «ελεγχθεί» η δικαιοσύνη, όπως φάνηκε από την υπόθεση των διώξεων για την υπόθεση «Γερμανός» και Cosmote και για τις υπερτιμολογήσεις συμβάσεων του ΟΤΕ (επί Παναγή Βουρλούμη) με τη Siemens και άλλες εταιρίες για έργα τεχνικής υποστηρίξεως του Οργανισμού, η δε αθώωση του εισαγγελέα Σ. Μπάγια (που είχε διωχθεί από τον εισαγγελέα του Α. Πάγου για κάποιες δηλώσεις του) κατέδειξε την αδυναμία ασκήσεως αυτού ακριβώς του (επιθυμητού από κάθε εξουσία) ελέγχου των μηχανισμών της Δικαιοσύνης.
Σημειώνεται εις επίρρωση των φόβων για νέες (ίσως «γαλάζιες») αποκαλύψεις στην υπόθεση Siemens πως οι θεωρούμενοι ως πρωταγωνιστές και γνωρίζοντες τα μυστικά δεν έχουν μιλήσει ακόμη, σύμφωνα δε με κυβερνητική πηγή (την οποία επικαλείται η «Ελευθεροτυπία») «θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι όλοι όσοι ξέρουν και κινδυνεύουν με πολλά χρόνια στη φυλακή θα σιωπήσουν για να σώσουν το πολιτικό σύστημα, που έτσι κι αλλιώς απαξιώνεται κάθε μέρα και πιο πολύ. Τα χειρότερα έρχονται και κανείς δεν θα μπορεί να τα σταματήσει. Έχει μεγάλο δρόμο ακόμη η ιστορία».
Ο «ΜΑΥΡΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ»
Ωστόσο, έξω και παρ’ όλα αυτά (που λίγο - πολύ για την κοινή γνώμη θεωρούνται αναμενόμενα) αυτό που απασχολεί τους πολίτες είναι ο εφιάλτης της φτώχειας, της ακρίβειας, του πληθωρισμού, της ανεργίας και του υπερδανεισμού, ζητήματα στα οποία η κατάσταση θα χειροτερέψει το Φθινόπωρο, σύμφωνα με ομολογίες κορυφαίων οικονομικών αναλυτών.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ομιλούν για «μαύρο Σεπτέμβρη», καθώς τα περιθώρια για παροχές που θα ανακουφίσουν τις τάξεις με χαμηλό εισόδημα είναι ελάχιστα και ως εκ τούτου ο Κώστας Καραμανλής θα προσέλθει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο, πιθανώς μόνο με το επίδομα θερμάνσεως, αλλά χωρίς άλλη ουσιώδη παροχή.
Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα πλήξει μόνο τα χαμηλά, αλλά και τα μεσαία νοικοκυριά (ειδικά στα δεύτερα στα οποία προσβλέπει η ΝΔ) και κάτι τέτοιο σε συνδυασμό με τα σκάνδαλα (υπαρκτά ή ανύπαρκτα) θα δημιουργήσουν εκρηκτικό μίγμα.
Η ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ ΑΝΤΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η κυβέρνηση μπορεί να ισχυρισθεί (βασίμως) πως η εξουσία δρα ως συγκολλητική ουσία και ως εκ τούτου δεν φοβάται αποστασία εκ μέρους βουλευτών της, όσο και ορισμένοι εξ αυτών «παίζουν τους ελεύθερους σκοπευτές» και λειτουργούν ουσιαστικώς ως αντιπολιτευόμενοι βουλευτές.
Η αλήθεια είναι, πάντως, πως η ΚΟ της ΝΔ μοιάζει με «καζάνι που βράζει» καθώς οι αντάρτες βουλευτές (που στο τέλος, πάντως, πειθαρχούν...) δέχονται ουσιαστικά πιέσεις από τη «γαλάζια» βάση και έτσι αυτοί, με τη σειρά τους, πιέζουν την κυβέρνηση.
Μια ενδεχόμενη διαγραφή του συνήθους υπόπτου τον τελευταίο καιρό και παλαιού μαοϊκού, «γαλάζιου» βουλευτή Αρκαδίας Πέτρου Τατούλη μπορεί επικοινωνιακά να φανεί ότι ενισχύει (για λίγο) το ηγετικό προφίλ του Καραμανλή, αλλά θα οδηγήσει σε αδιέξοδο, έστω κι αν επιστρέψει στο «μαντρί» ο Κώστας Κουκοδήμος.
Ο δε Γιάννης Μανώλης είναι σαφής και ξεκάθαρος στις ενστάσεις του για τη συμφωνία «Γερμανός» και Cosmote.
Το ερώτημα είναι τι θα κάνει (ή μάλλον το μπορεί να κάνει) ο Κώστας Καραμανλής, καθώς με τους αντάρτες βουλευτές της γαλάζιας παρατάξεως τείνει να παγιωθεί στην κοινή γνώμη η πεποίθηση πως ο πρωθυπουργός έχει δεμένα τα χέρια του όχι μόνο γιατί έχει οριακή πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά γιατί είναι πολλοί οι διαφωνούντες στη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ.
ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ
Η αβεβαιότητα για τις πιθανές εξελίξεις είναι εμφανής στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς το μεν ΠΑΣΟΚ είναι ούτως ή άλλως «καμένο» (υπόθεση Τσουκάτου) ο δε φόβος του Μεγάρου Μαξίμου είναι απρόσμενες εξελίξεις, ανά πάσα στιγμή, στην υπόθεση Siemens, αλλά και στην υπόθεση «Γερμανός».
Στην κυβέρνηση μιλούν (ανεπισήμως) ακόμη και για παιχνίδια διεθνών ανταγωνιστικών συμφερόντων, που επιχειρούν να ελέγξουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, πλην, όμως, αποτελεί κοινό μυστικό μετά τις καταθέσεις στελεχών της Siemens στη Γερμανία ότι η εταιρία χρηματοδοτούσε και τα δύο κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα.
Η δε υπόθεση Cosmote – «Γερμανός» φέρνει στο προσκήνιο τον ΟΤΕ, ο οποίος συνδέεται με τη Siemens ως βασικός πελάτης της, αλλά και με την Deutsche Telekom, μετά την καταγγελθείσα ως σκανδαλώδη από την αντιπολίτευση σύμβαση.
Ουδείς, λοιπόν, μπορεί να πει με βεβαιότητα τι τέξεται η επιούσα και κυρίως πως η σημερινή κυβέρνηση θα μπορέσει να ξεφύγει από το σημερινό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, εκτός κι αν, προς το παρόν, επιλέγει την πόλωση με το ΠΑΣΟΚ, όπως ήδη κατεγράφη με την ομιλία του Κ. Καραμανλή στην Αρχαία Ολυμπία στο Φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass