ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Και η πολιτική θέλει το... «Γερμανό» της

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2008 4:21 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:21
«Μύλος» έχουν γίνει άπαντα τα πολιτικά κόμματα, τόσο στις σχέσεις τους με την κυβέρνηση, όσο και μεταξύ τους, προς τέρψιν όλων όσοι προσβλέπουν ή μηχανεύονται αναδιάταξη στο υφιστάμενο μεταπολιτευτικό πολιτικό σκηνικό, αλλά κι εκείνων που επιχαίρουν από την κλιμακούμενη απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών στα μάτια των πολιτών και της κοινής γνώμης.
Στις τελευταίες γνωστοποιηθείσες έρευνες της κοινής γνώμης είχε καταγραφεί η απαξία των πολιτών έναντι των δύο εταίρων των εγχώριου δικομματισμού, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τους οποίους θεωρούν ως αποδέκτες «μαύρων χρημάτων» από επιχειρήσεις ή ως έχοντες πάσης φύσεως αλισβερίσια με επιχειρηματικούς κύκλους.
Εσχάτως, όμως, με τυπικό πρόσχημα την (καταγγελλόμενη ως διάτρητη, εξ ου και η παρέμβαση της δικαιοσύνης) συμφωνία εξαγοράς της εταιρίας «Γερμανός» από την Cosmote, ξέσπασε άγριος πόλεμος μεταξύ του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ και του ΠΑΣΟΚ.
Η δε κυβέρνηση περιορίζεται στο να παρακολουθεί απαθής την αντιπαράθεση αυτή, καθώς, προσώρας, διά της αντιπαραθέσεως αυτής, της έχει «επιτραπεί» να μένει εκτός του συγκεκριμένου «κάδρου», που δεν είναι άλλο από αυτή καθαυτή τη συμφωνία «Γερμανός – Cosmote» και τις όποιες ευθύνες των εμπλεκομένων σ’ αυτήν.
Η αντιπαράθεση του ΚΚΕ με τον ΛΑΟΣ (αλλά και το ΠΑΣΟΚ, αρχικώς με τον πρώην υπουργό Θ. Πάγκαλο) ξεκίνησε μετά τα υπονοούμενα του Γ. Καρατζαφέρη για σιωπή του Περισσού όταν το θέμα της εξαγοράς του «Γερμανού» από την Cosmote ήρθε στη Βουλή και την απάντηση του Κόμματος για «προβοκάτσια» και «διατεταγμένη υπηρεσία».
Στο θέμα αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία μίλησε για επαναφορά «της γκεμπελικής προπαγάνδας του ΠΑΣΟΚ και του κ. Καρατζαφέρη γύρω από το ΚΚΕ».
Και τράβηξε το σχοινί λέγοντας:
«Ή υπάρχει μίσος και τύφλωση απέναντι σε ένα κόμμα το οποίο με συνέπεια είναι στο πλευρό της εργατικής τάξης και κατά της ταξικής εκμετάλλευσης, κατά των κομμάτων της δικομματικής εναλλαγής, ή εκτελούνται συμβόλαια. Τώρα εκτελεί το συμβόλαιο ο ΛΑΟΣ, εμπνευστής είναι το ΠΑΣΟΚ και εκτελεστής ο ΛΑΟΣ, δεν ξέρω ποιος από τους δύο. Πάντως, είτε υπάρχει τύφλωση σε σημείο ηλιθιότητας και βλακείας ή υπάρχει γκεμπελισμός και εκτέλεση συμβολαίων με αντιπαροχή».
Η θέση αυτή της κ. Παπαρήγα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος τόνισε ότι θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζαμε λίγο περισσότερο και για τα οικονομικά του ΚΚΕ.
Ο δε αρχηγός του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης μίλησε για deal μεταξύ ΝΔ, και ΚΚΕ, σε σχέση με την εξαγορά της «Γερμανός», με φρασεολογία δε άλλων εποχών πρόσθεσε:
«Επί της ουσίας το ΚΚΕ έχει μια ιστορία με τις χρηματοδοτήσεις, από την εποχή της χρηματοδότησης του μέσω διαφόρων εταιριών, από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Από τότε που διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση, αναζητά άλλους πόρους και είναι το μόνο κόμμα που έχει επιχειρήσεις, Κανένα άλλο κόμμα δεν έχει επιχειρήσεις και μάλιστα είναι πολύ καλοί επιχειρηματίες, γιατί προστατεύουν τους πελάτες τους, έστω και αν αντιπροσωπεύουν τις πλέον κραυγαλέες περιπτώσεις του καπιταλισμού. Ας προσέξουν λίγο στον Περισσό, γιατί η περίοδος που είχαν το «άβατο» έχει τελειώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό».
Στο θέμα επανήλθε το ΚΚΕ και μάλιστα με ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του (το οποίο εκδίδει ανακοινώσεις μόνο για πολύ σοβαρά ζητήματα) στην οποία γίνεται λόγος για «προβοκατόρικη επίθεση» κατά του κόμματος, η οποία «είναι βέβαιο ότι θα πέσει στο κενό, ότι θα γίνει μπούμερανγκ στους εμπνευστές και πρωταγωνιστές της, όπως συνέβη και στο παρελθόν, ειδικότερα την περίοδο 1991-1992, όταν επίσης εξαπολύθηκε μεθοδευμένη επίθεση, που επίσης έπεσε στο κενό, και μάλιστα σε πιο δύσκολες, σε σύγκριση με σήμερα, στιγμές για το ΚΚΕ και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα».
Το ΚΚΕ υπεραμύνθηκε της 90χρονης διαδρομής των αγώνων και θυσιών του στο πλευρό του λαού, χαρακτήρισε τον ΛΑΟΣ «δύναμης κρούσης» στην κατά του κόμματος επίθεση, επέκρινε το ΠΑΣΟΚ ότι προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την «καταπροδομένη λαϊκή βάση του» και αποσαφήνισε πως το κόμμα «δεν είχε και δεν έχει καμία σχέση με τις επιχειρήσεις «Γερμανός»».
Για δε τα οικονομικά του, το ΚΚΕ, εκτός των άλλων, επιβεβαίωσε ότι «ασκεί και επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με το άρθρο 45 του Καταστατικού του».
Όμως, το ΚΚΕ δεν εξήγησε ποια είναι αυτή η επιχειρηματική του δραστηριότητα. Έχει δικές του επιχειρήσεις; Είναι μέτοχος σε επιχειρήσεις. Και ποιες είναι αυτές; Δεν θα πρέπει να τις γνωρίζουμε αυτές τις επιχειρηματικές δραστηριότητες;
Πάντως, η κ. Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στις εκδοτικές επιχειρήσεις του κόμματος, ερωτηθείσα δε αν συμφωνεί στον έλεγχο στα οικονομικά όλων των κομμάτων, απάντησε:
«Δεν δεχόμαστε να γίνει έλεγχος της εσωτερικής ζωής και της λειτουργίας του ΚΚΕ για πολιτικούς λόγους. Δεν εμπιστευόμαστε ένα σύστημα το οποίο διώκει τον απεργό, ένα σύστημα αυταρχικό, ένα σύστημα εκμεταλλευτικό και άδικο. Και, πολύ περισσότερο, είμαστε στην εποχή και του φακελώματος - μπορεί να μην υπάρχουν οι κλασικοί φάκελοι που υπήρχαν στην Ασφάλεια, αλλά σήμερα και τα Έσελον και εκείνα και τα άλλα, και παρακολουθούνται και μεταξύ τους. Εμείς, λοιπόν, θα προστατεύσουμε».
Και κάτι ακόμη.
Αυτή η λυσσαλέα αντιπαράθεση δείχνει την απόλυτη κομματικοποίηση της υποτιθέμενης κάθαρσης, οι δε πολιτικοί μας ηγήτορες έχουν επιλέξει να λύνουν κομματικούς λογαριασμούς, παρά να συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση και τη διαφάνεια.
Έτσι, οδηγούμαστε σε μεγαλύτερη πολιτική και θεσμική σύγχυση, η οποία, όμως, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κρίση του δημοκρατικού συστήματος.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass