Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Δεν βγαίνουν τα «κουκιά», πυκνώνουν τα σενάρια

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2008 2:44 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:26
Από τη μια οι δημοσκοπήσεις που «τους το λένε» καθαρά κι από την άλλη η απολύτως δυσχερής κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και οι επιπτώσεις της στο κοινωνικό σύνολο (που θα καταστούν περισσότερο ορατές από το φθινόπωρο), και οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ψάχνονται.
Βεβαίως, δεν συζητούμε για το αν αυτά που «τους λένε» οι δημοσκοπήσεις για τις διαθέσεις της κοινωνίας τα γνωρίζουν «από πρώτο χέρι». Αυτό δύσκολα μπορεί να το πει κανείς, καθώς οι πολιτικοί μας ηγήτορες έχουν επιλέξει το περίκλειστο περιβάλλον των γραφείων τους και τη θαλπωρή της (όποιας) εξουσίας τους και δεν μπορούν να αντιληφθούν τα πραγματικά και καυτά προβλήματα των Ελλήνων πολιτών.
Τώρα γιατί λέω πως «ψάχνονται»;
Μα το θέμα είναι απλό.
«Ψάχνονται» γιατί θέλουν να διατηρήσουν τα (όποια) κεκτημένα και την (όποια) εξουσία τους.
Αλλά, για να τα διατηρήσουν, χρειάζονται «κουκιά». Και τα «κουκιά» δεν φαίνεται να υπάρχουν.
Ο εκλογικός νόμος, με βάση το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων, δεν μπορεί να δώσει, στις εκλογές, αυτοδύναμη κυβέρνηση, την οποία τόσο επιθυμούν, ο καθείς για λογαριασμό του, φυσικά, οι ηγέτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Κι έτσι, «ψάχνονται».
Αναγκαστικά δε ίσως να χρειασθεί να ποιήσουν την ανάγκην φιλοτιμία...
Ο μεν Γιώργος Α. Παπανδρέου θέλει την αυτοδυναμία, αλλά ζητά από τον ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ συνεργασία, την οποία η Κουμουνδούρου απορρίπτει (τουλάχιστον τώρα;).
Ο δε Κώστας Καραμανλής θέλει κι αυτός την αυτοδυναμία, αλλά δεν του βγαίνει. Τα όποια (υπόγεια προσώρας και μέσω τρίτων) φλερτ με τον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη δεν αποδίδουν. Άσε που το πρώην στέλεχος της ΝΔ και νυν πολιτικός αρχηγός λέει πως θέλει κάθαρση και ακηδεμόνευτη δικαιοσύνη...
Έτσι, φτάσαμε σ’ αυτό που λένε πολλοί.
Μα βρε παιδιά, αφού δεν έχετε ουσιώδεις διαφορές, γιατί δεν τα βρίσκετε μεταξύ σας;
Ποιοι να τα βρουν;
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ...
Και βγήκε ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης – που «τα έχει κάνει μαντάρα» με τον προϋπολογισμό και την ελληνική οικονομία κι ετοιμάζει νέο γύρο φόρων – και δεν απέκλεισε μια συνεργασία του κόμματός του με το ΠΑΣΟΚ.
Ο Γ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία, αλλά, στην περίπτωση που αυτή δεν επιτευχθεί, τόνισε χαρακτηριστικά:
«Αν δεν προκύψει, τότε θα το συζητήσουμε. Θεωρώ ότι η αυτοδυναμία πρέπει να είναι η κεντρική μας επιδίωξη. Η μόνη περίπτωση που θα είχε κάποια αξία μια συνεργασία μεταξύ κομμάτων θα ήταν μεταξύ των δύο μεγαλύτερων, εάν μπορούσαν να συμφωνήσουν στην προώθηση κάποιων πολύ δύσκολων μεταρρυθμίσεων, που κανένα κόμμα δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος να προωθήσει από μόνο του».
Όμως, η αντίδραση της Ρηγίλλης ήταν άμεση και κατηγορηματική.
Ο Λευτέρης Ζαγορίτης αμέσως «έκοψε» κάθε συζήτηση, χαρακτηρίζοντας «προσωπική θέση του κ. Αλογοσκούφη» τα περί συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Σουφλιάς και ο Δημήτρης Σιούφας επικαλέσθηκαν τις αποτυχημένες συνεργασίες των δυο μεγάλων κομμάτων στο παρελθόν, ο δε Γιάννης Μανώλης έκανε λόγο για ηττοπάθεια του Γ. Αλογοσκούφη.
Κατηγορηματικά αρνητικό στην «πρόταση» Αλογοσκούφη ήταν και το ΠΑΣΟΚ.
Ο εκπρόσωπός του Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε πως η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ είναι κάτι το οποίο ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Εμείς το απορρίπτουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Κι αυτό, διότι πρεσβεύουμε διαφορετικά πράγματα, είπε.
Φυσικά, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε πως διαφωνεί σχεδόν σε όλα με τη ΝΔ και σημείωσε πως «μετά τις επόμενες εκλογές, θέλουμε να υπάρχει σ’ αυτή τη χώρα μια Κεντροαριστερή συναίνεση για μεγάλες προοδευτικές αλλαγές».
Το τι θα συμβεί μετά τις (όποτε διεξαχθούν) εκλογές θα το δούμε.
Θα έχουμε αυτοδυναμία; Κανείς δεν το πιστεύει.
Θα έχουμε συνεργασία ΝΔ με τον ΛΑΟΣ;
Θα έχουμε συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ; Θα έχουμε νέες εκλογές;
Η Αλέκα Παπαρήγα εκτίμησε πως «μπροστά σε μία κρίση (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) θα πουν λόγοι εθνικής ενότητας και ανάγκης και θα τα βρουν».
«Θα βρουν ένα πρόσχημα. Μπορεί να γίνουν μια - δυο φορές εκλογές, θα πουν δεν μπορεί ξανά εκλογές, είναι μια περιπέτεια, κάνουμε μια τέτοια κυβέρνηση η οποία θα είναι μία κυβέρνηση στρατηγικής», δήλωσε χαρακτηριστικά. Και μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης εκτίμησε πως ο κ. Αλογοσκούφης «λέει φωναχτά αυτό που ψιθυρίζουν αρκετοί στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ: Πρόκειται για εφεδρικό σενάριο ισχυρών κύκλων του κατεστημένου, με στόχο να αποτραπεί μια πορεία της χώρας προς τα Αριστερά».