Επίκαιρα

Διεθνής ΄Εκθεση Θεσσαλονίκης

Δημοσίευση: 30 Αυγ 2008 20:58 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:33
΄Εχει καταστεί πλέον θεσμός εδώ και πολλές δεκαετίες κατά τα εγκαίνια της Διεθνούς ΄Εκθεσης Θεσσαλονίκης όπως ο εκάστοτε πρωθυπουργός της χώρας να κάνει ένα μικρό απολογισμό του συντελεσθέντος και του συντελούμενου κυβερνητικού έργου και να οριοθετεί σε γενικές γραμμές την οικονομική και κοινωνική πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει η κυβέρνησή του τον επόμενο χρόνο. Είναι με λίγα και απλά λόγια το δεύτερο για φέτος οικονομικό γεγονός μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού της χώρας του 2008.
Φέτος τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά περισσότερα άσχημα από όλες τις άλλες χρονιές και ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη όχι με άδεια χέρια αλλά στην κυριολεξία με δεμένα. Η κυβέρνησή του βρίσκεται στην εξουσία στον πέμπτο χρόνο, είναι πολύ στριμωγμένη, έχει μπροστά της πολλά αδιέξοδα τα οποία η ίδια δημιούργησε συνεπεία της κυβερνητικής πολιτικής που ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια, και δεν μπορεί να ρίχνει συνέχεια τα πάντα στο ΠΑΣΟΚ. Εδώ που έχει περιέλθει η οικονομία μας την κύρια ευθύνη την έχει αποκλειστικά και μόνον αυτή. Αυτό ήδη ο ελληνικός λαός σε όλες τις δημοσκοπήσεις το επισημαίνει και της το καταλογίζει.
Ο πληθωρισμός καλά κρατεί και συνεχώς τραβάει την ανηφόρα και ήδη βρίσκεται στο 4,9 (Ιούλιος 2008). Τα επιτόκια δυστυχώς και αυτά συνεχώς ανεβαίνουν. Η αισχροκέρδεια και η ακρίβεια έχει πλέον για τα καλά παγιωθεί στα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία είναι υπερχρεωμένα στο 40% του ΑΕΠ (100 δισ. ευρώ). Οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού προς τον ελληνικό λαό για την αύξηση του εισοδήματός του, την επανίδρυση του κράτους και τις βαθιές τομές και λοιπές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται ήδη από πολλού για τα καλά και για πάντα στις ελληνικές καλένδες. Τα έργα υποδομής, εθνικές οδοί, εκσυγχρονισμός του ΟΣΕ, ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, εκτροπή του Αχελώου και άλλα καρκινοβατούν και βρίσκονται σε τέλμα και σε πλήρη στασιμότητα. Θα μπορούσα να συνεχίσω και σε άλλα θέματα όπως το ΕΣΥ, Παιδείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά όλα αυτά είναι καθημερινά στην επικαιρότητα και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να προχωρήσω αλλά και σταματώ εδώ.
Επομένως δεν πρέπει να έχουμε ως λαός αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Η οικονομική κατάσταση της χώρας που είναι το βαρόμετρο για τη χάραξη της όποιας οικονομικής πολιτικής βρίσκεται, στην κυριολεξία, στο κόκκινο και ακροβατεί χωρίς κανένα προστατευτικό δίχτυ ασφαλείας, πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί. Παράγουμε 100 ευρώ και ξοδεύουμε 95. Αυτό τα λέει όλα. Ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους έχει ήδη για τα καλά εκτροχιαστεί και παρουσιάζει μέχρι τώρα έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ., το δημόσιο χρέος έχει τα τελευταία οκτώ χρόνια υπερδιπλασιαστεί και από 139 δισ. ευρώ το 2000 τρέχει ήδη στα 250 δισ. ευρώ με κίνδυνο να φτάσει στο τέλος του χρόνου τα 259. Η παρούσα κυβέρνηση το παρέλαβε στα 184,5 δισ. ευρώ που ήταν το Μάρτιο του 2004 και πρόλαβε να προσθέσει σε αυτό μόνο 65,5 δισ. ευρώ. Η κούρσα του δημόσιου χρέους συνεχίζεται, αφού μπορεί ως ποσοστό του ΑΕΠ να μειωθεί το 2008 στο 91% τούτου, όπως προβλέπει η κυβέρνηση προς το παρόν σε τελευταίους απολύτως αριθμούς, όμως η άνοδος θα είναι μεγάλη. ΄Αλλωστε η υποχώρηση που έχει καταγραφεί στο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 9,6% προς τα πάνω. Κοντά δηλαδή στα 26 δισ. ευρώ. Η φοροδιαφυγή δηλαδή η φοροκλοπή έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ όλων των εποχών και βρίσκεται στα 21 δισ. ευρώ το χρόνο. Χρήματα που αντί να πηγαίνουν στα ταμεία του κράτους τα ενθυλακώνουν θρασύτατα και ξεδιάντροπα οι κάθε λογής επιτήδειοι (απατεώνες) και πίνουν στην υγεία των κορόιδων. Κύριε πρωθυπουργέ χρειαζόμαστε επανίδρυση του φορολογικού μας συστήματος, την επανασύσταση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και όχι του κράτους. (Στοιχεία «Βήμα» 3 και 5 Αυγούστου 2008).
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που διαμορφώθηκε το εξάμηνο συνολικά στα 19,135 δισ. ευρώ και απειλεί να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, να διαμορφωθεί στο τέλος του χρόνου στο πρωτοφανές ποσοστό του 15,8% του ΑΕΠ έναντι 14% του ΑΕΠ του 2007. Κοντά δηλαδή στα 39 δισ. ευρώ («ΝΕΑ» 20.8.2008). Η ανάπτυξη από το 4% του ΑΕΠ που έχει υπολογιστεί για το τρέχον έτος θα διαμορφωθεί τελικά στο 3,3% του ΑΕΠ ή και κάτω και για το 2009 κάτω του 3% του ΑΕΠ. Το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 1,6% του ΑΕΠ, που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2008 θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ με κίνδυνο η οικονομία μας να τεθεί εκ νέου από την Ε.Ε. σε επιτήρηση, με όλα τα επακόλουθα ενός τέτοιου εγχειρήματος. Όλα αυτά και ύστερα μάλιστα από τη λαίλαπα των πυρκαγιών και τις βιβλικές καταστροφές του 2007 αλλά και του τρέχοντος έτους σημαίνουν ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων θα πρέπει «να βάλουν το δάκτυλόν τους επί τον τύπον των ήλων», να κοιτάξουν επιτέλους τον ελληνικό λαό κατάματα και να του πουν την αλήθεια, γιατί την έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε.
Εκείνο που χρειάζεται η χώρα μας αυτή τη στιγμή, κύριε πρωθυπουργέ, είναι η ανάταξη και η αναδιάταξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων και των κοινωνικών φορέων και όλες αυτές τις αδυναμίες και αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε ως χώρα τόσο στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα όσο και στο βαλκανικό μας περίγυρο, να μας ενώσουν ως λαό και να μας ενδυναμώσουν, και αυτό είναι έργο πρωτίστως της κυβέρνησης και δευτερευόντως των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Πρέπει επιτέλους κάποτε τα παθήματα να μας γίνουν μαθήματα και προς τα εκεί επιβάλλεται να εστιάσουμε και να επικεντρώσουμε ως Ελληνες την προσοχή μας και να αφήσουμε στην πάντα και για πάντα την καραμέλα ότι όλοι μάς υποβλέπουν και μας υπονομεύουν και ότι για όλα φταίνε συνήθως οι άλλοι, ΄Αγγλοι - Γάλλοι - Πορτογάλοι - Αμερικανοί - Γερμανοί - Τούρκοι - Σκοπιανοί κ.λπ. και ότι για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας φταίει ο ξένος παράγοντας και ότι για όλα τα δεινά και τα κακά υπάρχει πάντοτε κάποιος ξένος δάκτυλος. Αυτά είναι μια εύκολη και φτηνή δικαιολογία, που δεν αντέχει σε καμία λογική και πρέπει να την ξεχάσουμε. Για όλα όσα συμβαίνουν σ΄ αυτή τη χώρα, η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά εμάς και έπειτα τους άλλους. Αλήθεια επ΄ αυτού πώς πολιτεύονται καθημερινά η κυβέρνηση και σύσσωμος η αντιπολίτευση; Σίγουρα όλοι μαζί καθημερινά θολώνουν τα νερά γιατί αυτό τους βολεύει, τους διευκολύνει, τους εξυπηρετεί και «γαία πυρί μιχθήτω».
Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για τον πρωθυπουργό της χώρας εγκαινιάζοντας για πέμπτη συνεχή χρονιά τη Διεθνή ΄Εκθεση Θεσσαλονίκης (73η) να εγκαινιάσει συγχρόνως με αυτή και μια νέα αρχή για την ελληνική κοινωνία, που τόσα χρόνια την περιμένει και αυτή ακόμα δεν έρχεται. Η αρχή αυτή κ. Καραμανλή δεν μπορεί να είναι άλλη από την αξιοκρατία, την αξιοσύνη, τη δικαιοσύνη και τη δημιουργία ενός κράτους δικαίου ικανού και έτοιμου να αγκαλιάσει ολόκληρο τον ελληνικό λαό ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής, ιδεολογίας και κομματικών πεποιθήσεων, και όχι την ολιχαργία όπως δυστυχώς συμβαίνει σήμερα. Εμείς όλοι οι άλλοι δεν έχουμε παρά να περιμένουμε να ακούσουμε τι θα πει ο πρωθυπουργός στο λόγο του και στη συνέντευξή του και τότε καλόπιστα και καλοπροαίρετα θα τον κρίνουμε.
Σημείωση: Εάν από τα 21 δισ. ευρώ της φοροδιαφυγής εισέρχονταν στα ταμεία του κράτους έστω και μέρος αυτών, ας πούμε 8 δισ. ευρώ, τότε κ. Αλογοσκούφη, θα μπορούσατε άνετα να διπλασιάζατε το ΕΚΑΣ, να αυξάνατε σημαντικά τους μισθούς και τις συντάξεις, να δίνατε γενναίο επίδομα θέρμανσης να επανιδρώνατε πλήρως με υγειονομικό προσωπικό όλα τα νοσοκομεία της χώρας και πάνω απ΄ όλα να μειώνατε δραστικά το τεράστιο δημόσιο χρέος της χώρας (250 δισ. ευρώ), που είναι πλέον θηλιά στο λαιμό του έθνους.
«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass