Β ΄ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ:

Αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη της χώρας

Αναλυτική πρόταση για το νομό Λάρισας

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2008 3:06 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:33
* Παπαστεργίου Δημήτρης, Φαρμακοποιός,  πρ. Πρόεδρος Δ.Σ. Δήμου Κραννώνα
 Το τελευταίο διάστημα πολύς λόγος γίνεται για την επικείμενη μεταρρύθμιση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με κυρίαρχο στοιχείο τις παρασκηνιακές κινήσεις των aυτοδιοικητικών στελεχών και μοναδικό στόχο να ευνοηθεί η περιοχή τους, παρά να προκύψει ένας σχεδιασμός, που θα δίνει μια δυναμική προοπτική του νομού και κατ’ επέκταση όλης της χώρας.
Με την ιδιότητα κυρίως του ενεργού πολίτη, μακριά από κομματικές ή τοπικιστικές σκοπιμότητες, καταθέτω μια πρόταση στo πλαίσιo ενός υπεύθυνου και δημόσιου διαλόγου, που επιβάλλεται να ανοίξει, ώστε ο Β΄ Καποδίστριας, που θα προκύψει αυτή τη φορά, να αποτελέσει την οριστική λύση για μια αναπτυξιακή πορεία της πρωτοβάθμιας Τ. Α. στο Νομό μας.
Η πρότασή μου από τη μια θέλει το Δήμο Λάρισας να παραμένει όπως έχει, μιας και η πόλη της Λάρισας ήδη έχει τα χαρακτηριστικά, θετικά και αρνητικά, μιας μεγαλούπολης και που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον υπόλοιπο Νομό, ο οποίος προσπαθεί με πολλές αδυναμίες να ορθοποδήσει και να παρέχει τις υπηρεσίες και την αναπτυξιακή προοπτική, ώστε να έχουμε μια ισόρροπη ανάπτυξη ενταγμένη στο πραγματικό νόημα της Αποκέντρωσης. Η δημιουργία 5 δυναμικών επαρχιακών Δήμων είναι το δεύτερο στοιχείο ενός φιλόδοξου σχεδίου, που θα δώσει πνοή στη διψασμένη για μια καλύτερη μοίρα ύπαιθρο.
Οι 6 Δήμοι θα περιλαμβάνουν τους υπό συνένωση Δήμους ( Περιοχές ), που θα έχουν μια σχετική αυτοτέλεια με δικό τους τοπικό συμβούλιο με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Περιοχής και μέλη τους προέδρους των χωριών.
Οι 6 Δήμοι που θα μπορούσαν να προκύψουν είναι οι παρακάτω :
( Σε παρένθεση ο πληθυσμός κάθε ΟΤΑ βάσει της απογραφής 2001 )
1. ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ( 126076 )
2. ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ( 26518 ) θα τον αποτελούν:
ΠΕΡΙΟΧΗ πρώην Δήμου ΝΙΚΑΙΑΣ ( 6540 )
ΠΕΡΙΟΧΗ πρώην Δήμου ΚΟΙΛΑΔΑΣ (3305 )
ΠΕΡΙΟΧΗ πρώην Δήμου ΚΡΑΝΝΩΝΑ (3274 )
ΠΕΡΙΟΧΗ πρώην Δήμου ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ ( 8292 )
ΠΕΡΙΟΧΗ πρώην Δήμου ΚΙΛΕΛΕΡ ( 2834 )
ΠΕΡΙΟΧΗ πρώην Δήμου ΑΡΜΕΝΙΟΥ (2273 )
3. ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ - ΤΕΜΠΩΝ ( 32784 ) θα τον αποτελούν:
ΠΕΡΙΟΧΗ πρώην Δήμου ΑΓΙΑΣ ( 6458 )
ΠΕΡΙΟΧΗ πρώην Δήμου ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ ( 3472 )
ΠΕΡΙΟΧΗ πρώην Δήμου ΕΥΡΥΜΕΝΩΝ ( 2428 )
ΠΕΡΙΟΧΗ πρώην Δήμου ΚΑΤΩ ΟΛΥΜΠΟΥ (4375 ) όπου θα υπαχθεί η πρώην Κοινότητα Πλαταμώνα ( 2197 ) αν συμφωνηθεί η προσάρτησή της.
ΠΕΡΙΟΧΗ πρώην Δήμου ΓΟΝΝΩΝ ( 3119 ) όπου θα υπαχθεί η πρώην κοινότητα ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ ( 510 )
ΠΕΡΙΟΧΗ πρώην Δήμου ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ ( 2976 )
ΠΕΡΙΟΧΗ πρώην Δήμου ΝΕΣΣΩΝΟΣ ( 5486 )
ΠΕΡΙΟΧΗ πρώην Δήμου ΛΑΚΕΡΕΙΑΣ ( 1763 )
4. ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ( 37264 ) θα τον αποτελούν:
ΠΕΡΙΟΧΗ πρώην Δήμου ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ( 14563 )
ΠΕΡΙΟΧΗ πρώην Δήμου ΑΝΤΙΧΑΣΙΩΝ ( 3951 )
ΠΕΡΙΟΧΗ πρώην Δήμου ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ ( 3588 )
ΠΕΡΙΟΧΗ πρώην Δήμου ΛΙΒΑΔΙΟΥ ( 3187 )
ΠΕΡΙΟΧΗ πρώην Δήμου ΟΛΥΜΠΟΥ ( 3588 ) στην οποία θα ενταχθεί και η πρώην κοινότητα ΚΑΡΥΑΣ (1086 )
ΠΕΡΙΟΧΗ πρώην Δήμου ΠΟΤΑΜΙΑΣ ( 5065 ) στην οποία θα ενταχθεί και η πρώην κοινότητα ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΑΣ ( 2236 )
5. ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ( 29241 ) θα τον αποτελούν:
ΠΕΡΙΟΧΗ πρώην Δήμου ΤΥΡΝΑΒΟΥ ( 10812 )
ΠΕΡΙΟΧΗ πρώην Δήμου ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ( 10022 )
ΠΕΡΙΟΧΗ πρώην Δήμου ΑΜΠΕΛΩΝΑ ( 8407 )
6. ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ( 23531 ) θα τον αποτελούν:
1. ΠΕΡΙΟΧΗ πρώην Δήμου ΦΑΡΣΑΛΩΝ ( 10812 )
2. ΠΕΡΙΟΧΗ πρώην Δήμου ΠΟΛΥΔΑΜΑΝΤΑ ( 6412 )
3. ΠΕΡΙΟΧΗ πρώην Δήμου ΝΑΡΘΑΚΙΟΥ ( 1781 )
4. ΠΕΡΙΟΧΗ πρώην Δήμου ΕΝΙΠΕΑ ( 4526 )
ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ.
Οι εκλογές θα είναι διπλές . Από τη μια θα εκλέγεται ο Δήμαρχος και το Δημοτικό συμβούλιο με τη συμμετοχή ξεχωριστών παραταξιακών ψηφοδελτίων. Και από την άλλη θα εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος Περιοχής και οι πρόεδροι των χωριών σε κοινό ψηφοδέλτιο όπου θα μετέχουν 2 υποψήφιοι από κάθε παράταξη (καινοτομία που αν εφαρμοσθεί, θα έχει σαν αποτέλεσμα το εν μέρει σπάσιμο του κομματισμού, μιας και ο πολίτης θα μπορεί να επιλέξει υποψήφιο διαφορετικής προέλευσης από τον συνδυασμό, που θα επιλέγει για την κεντρική διοίκηση του Δήμου ).
Οι αντιδήμαρχοι Περιοχών θα είναι αυτόματα και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ οι πρόεδροι των χωριών θα μπορούν να παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. με δικαίωμα λόγου όπως και με δικαίωμα ψήφου όταν το θέμα συζήτησης αφορά στο χωριό τους.
Τα οφέλη μιας τέτοιας μεταρρύθμισης, όπως ο καθένας καταλαβαίνει, θα είναι πολλά, χωρίς βέβαια να παραβλέπονται και τα όποια μειονεκτήματα και ίσως χρειάζεται μια άλλη δημοσίευση για να αναλυθούν. Θα αναφέρω ένα μόνο, που έχει να κάνει με το οικονομικό όφελος, που θα αποκομίσει το κοινωνικό σύνολο.
Με την εν λόγω μεταρρύθμιση δεν θα υφίστανται 22 θέσεις Προέδρων Δ.Σ. και 45 θέσεις Αντιδημάρχων των υπό κατάργηση Δήμων ( δεν υπολογίζονται οι θέσεις των Δημάρχων, γιατί στη θέση τους θα υπάρξουν οι Αντιδήμαρχοι Περιοχής με πιθανόν την ίδια αποζημίωση ). Το οικονομικό όφελος, που θα προκύψει συνυπολογιζομένων και των εξόδων παραστάσεως των συνεδριάσεων των Δ.Σ.και άλλων οργάνων, ανέρχεται για τη διάρκεια των 4 ετών σε επίπεδο Νομού Λάρισας κατά προσέγγιση προς το ελάχιστο, στο ποσό των 6.000.000 ευρώ (2 δισεκατομμύρια δραχμές ).
Ο Β΄ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ κατά τη γνώμη μου και θέλω να πιστεύω και της πλειοψηφίας των πολιτών, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη της χώρας μας και μάλιστα επιβάλλεται να γίνει νόμος του κράτους το συντομότερο. Για να γίνει όμως και ικανή πρέπει να συνοδευτεί με ποιοτικές αλλαγές όπως είναι η συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις και στις δραστηριότητες των Δήμων, η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια, η απάλειψη φαινομένων διαπλοκής και χρηματισμού, η κατάργηση της αντίληψης περί πολιτικού κόστους, η κατάργηση της κοινωνικής μάστιγας του ρουσφετιού, ο περιορισμός του κομματισμού, η αξιοκρατία, που θα επιτευχθεί και με την ανάδειξη στη Διοίκηση και στη στελέχωση των Δήμων με ικανούς συμπολίτες μας και όχι με κομματικούς εγκάθετους, όπως πολλές φορές συμβαίνει και τέλος να κατοχυρωθεί η οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass