Για ποια Τοπική Αυτοδιοίκηση ;

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2008 2:19 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:33
* Της Δέσποινας Αράπκουλε
πρώην δημάρχου Γιάννουλης,
δημοτικής συμβούλου
 Ήταν πριν 11 περίπου χρόνια όταν ψηφίστηκε η πρώτη διοικητική μεταρρύθμιση «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ». Οι 5.700 κοινότητες και οι 300 Δήμοι συνενώθηκαν αναγκαστικά σε 901 Δήμους και 133 κοινότητες. Μια μεταρρύθμιση η οποία δημιούργησε πολλά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, ενώ στην πράξη δεν έλυσε κανένα πρόβλημα. Ο τοπικισμός άνθισε εκεί που θα έπρεπε να ανθίσει η δημιουργικότητα και η ανάπτυξη της επαρχίας.
Με την επίφαση της ανάπτυξης του τόπου η μεταρρύθμιση επιβλήθηκε και υλοποιήθηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.
Η ανάπτυξη της επαρχίας όμως δεν ήρθε, κι όχι μόνο δεν ήρθε αλλά άρχισε σταδιακά η συρρίκνωση και ο μαρασμός της υπαίθρου.
Από το 1997 μέχρι σήμερα εκείνο το οποίο βλέπουμε σ’ όλη την Ελλάδα είναι η συσσώρευση του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα, η αποβιομηχάνιση, η ανεργία, η εγκατάλειψη των χωριών και των μικρών πόλεων.
Η απογραφή του 2001 δείχνει πεντακάθαρα την ομαδική έξοδο των κατοίκων από τα χωριά τους.
Άρα το ζήτημα δεν είναι τι να τους κάνουμε τόσους Δήμους και Κοινότητες, αφού δεν υπάρχει κόσμος, αλλά το πώς θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε αυτόν τον κόσμο στον τόπο του, αν φυσικά το θέλει η Πολιτεία. Γιατί αν πραγματικά ήθελε να αναπτύξει την επαρχία θα έδινε σημαντικά κίνητρα για να συνεχίσουν να μένουν εκεί οι κάτοικοί της.
Μια άλλη μαγική λέξη των υποστηρικτών της διοικητικής μεταρρύθμισης είναι η εναρμόνιση της χώρας μας με την Ε.Ε., ποια εναρμόνιση όμως; Μήπως με την Ισπανία με 8.109 δήμους, μήπως με τη Γαλλία 36.763 κοινότητες, μήπως με την Ιταλία 8.103 κοινότητες, μήπως με τη Γερμανία, 12.900 δήμοι και κοινότητες, την Αυστρία, 2.359 δήμοι, μήπως οι παραπάνω χώρες δεν ανήκουν στην Ε.Ε.;
Στις παραπάνω χώρες όμως υπάρχει ένας ισχυρός αυτοδιοικητικός θεσμός, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, η οποία και είναι υπεύθυνη για όλα τα μεγάλα έργα της περιφέρειάς της. Στη δική μας όμως χώρα φαίνεται ότι ούτε κι ο θεσμός των αιρετών περιφερειών θα προχωρήσει. Ο Υπουργός Εσωτερικών στο τελευταίο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, δεν ξεκαθάρισε αν πρόκειται ο περιφερειάρχης να εκλέγεται ή να ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Δεν είναι τοπικισμός ούτε οπισθοδρόμηση να υποστηρίξουμε ότι με τη νέα «βελτιωμένη» επί τα χείρω διοικητική μεταρρύθμιση κόβεται πια ο ομφάλιος λώρος που κρατούσε τους κατοίκους και τους δημότες των χωριών. Άλλη μια κεντρική εξουσία γεννιέται.
Η ΚΕΔΚΕ πρόσφατα αποφάσισε να συζητήσει για τη νέα μεταρρύθμιση μόνο αφού πάρει τα χρεωστούμενα από την Κυβέρνηση. Αυτά δηλαδή που από το 1989 χρωστάει η Κεντρική Εξουσία στους Δήμους. Σε κάθε συνέδριο της ΚΕΔΚΕ παίρναμε υποσχέσεις από τους αρμόδιους υπουργούς ότι θα δοθούν. Μέχρι σήμερα δεν δόθηκαν, τώρα αν θα δοθούν στη συνέχεια δεν γνωρίζω, εκείνο όμως που γνωρίζουμε όλοι μας είναι τα νέα πακέτα μέτρων φορολόγησης, με αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων, που πλήττουν όλους σχεδόν του Έλληνες πολίτες. Δεν θέλουμε να γίνει η τοπική αυτοδιοίκηση, είτε από ανάγκη είτε από επιλογή των εκάστοτε δημάρχων, άλλος ένας δυσβάσταχτος εισπρακτικός μηχανισμός.
Υπάρχει όμως κάτι που δεν μας λένε, όσοι σχεδιάζουν επί χάρτου τις νέες διοικητικές δομές, γιατί τόσο γρήγορα, γιατί χωρίς συζήτηση, γιατί χωρίς διαβούλευση στις τοπικές κοινωνίες, μήπως φοβούνται την αντίδραση των δημοτών και των αιρετών;
Όσον αφορά δε στις αντιδράσεις των Δημάρχων των υπό κατάργηση Δήμων, ο καθένας ισχυρίζεται το πόσο σημαντικός είναι ο δικός του Δήμος και ότι δεν πρέπει να συγχωνευτεί. Ο καθένας λοιπόν κοιτάει το «μαγαζάκι» του, χωρίς να βλέπει την έλευση των μεγάλων «Σούπερ Μάρκετ».
Γι΄ αυτό πιστεύω ότι μόνο με την οργανωμένη και πλειοψηφική αντίδραση στο νέο νομοσχέδιο, θα μπορέσουμε να αλλάξουμε την επιλογή της κυβέρνησης. Κι αυτό θα γίνει μόνο αν απορρίψουμε το νέο Καποδίστρια όχι μόνο για το δικό μας το Δήμο, αλλά για όλους τους Δήμους της χώρας μας.
Η θέση της παράταξής μας στο Δημοτικό Συμβούλιο Γιάννουλης, είναι κατά της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, για τους λόγους οι οποίοι αναφέρθηκαν παραπάνω και συνοψίζεται στα παρακάτω αιτήματα:
- Θέλουμε ο Δήμος μας και όλοι οι Δήμοι και οι Κοινότητες της χώρας μας, να
 παραμείνουν ως έχουν, εκτός των περιπτώσεων των εθελοντικών
 συνενώσεων.
- Θέλουμε αιρετή Περιφεριακή αυτοδιοίκηση με αιρετό περιφερειάρχη και
 αιρετό περιφεριακό συμβούλιο με αυξημένες αρμοδιότητες.
- Φτάνουν πια κάθε 10 χρόνια οι ασκήσεις επί χάρτου ερήμην της ελληνικής
 κοινωνίας.
Η θέση μας μειοψήφισε στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί η πλειοψηφία ισχυρίστηκε ότι δεν μας ενδιαφέρει τι θα κάνουν οι άλλοι Δήμοι, κι ότι πρέπει να αντιδράσουμε μόνο για το δικό μας. Αυτή η τοποθέτηση όμως μας απομονώνει και δεν μας δίνει τη δυνατότητα συλλογικού αγώνα, αλλά και την πιθανότητα επιτυχίας στις διεκδικήσεις μας. Αυτού του είδους οι θέσεις έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία τοπικισμών και στείρων αντιπαραθέσεων ανάμεσα στους Δήμους.
Η παράταξή μας τους επόμενους μήνες θα ενημερώσει σε λαϊκές συνελεύσεις τους δημότες όλων των διαμερισμάτων του Δήμου, για την επερχόμενη διοικητική μεταρρύθμιση και τις επιπτώσεις της.
* Τα στοιχεία είναι από την ιστοσελίδα της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass