Παρεμβάσεις

Η Λάρισα και τι χρειάζεται...

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2008 3:31 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:40
Ξεκινώντας από τα δρώμενα στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας μας, όλοι γίναμε μάρτυρες της παταγώδους πτώσης και του ξηλώματος πρώτου μεγέθους στελεχών της κυβέρνησης, χωρίς ακόμα να τεκμηριωθεί τυπικά το αξιόποινο των πράξεών τους, με νομική και συνταγματική βάση.
Φτάνει μόνο η αντίδραση του απλού πολίτη και η έλλειψη εμπιστοσύνης πλέον σε ανθρώπους με δημόσιο λειτούργημα που αναδεικνύουν «κουτσαβάκικο στιλ» στην καθημερινότητα και στη συμπεριφορά τους.
Δυστυχώς, για τη Λάρισα η προσωποκεντρική πλέον δημοτική αρχή, παγιωμένη στη διάρκεια μιας δεκαετίας, υιοθέτησε το δεσποτισμό, την αυταρχικότητα και την αυθαιρεσία. Δημιούργησε έλλειμμα δημοκρατίας, με πρακτικές «κοτζαμπάση και αρχοντοχωριάτη», συνεπικουρούμενη από «κουστωδία παρατρεχάμενων κραχτών», παγιδεύοντας ποικιλοτρόπως συμπολίτες μας και «υπηρετώντας τον μαμμωνά».
Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για να αντιδράσουμε στον «αγοραίο» πολιτικό αμοραλισμό και να δώσουμε τη σκυτάλη σε ανθρώπους ταγμένους στην προκοπή της Λάρισας, στους ευπατρίδες της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η κατάπτυστη αντιπεριβαλλοντική δράση της δημοτικής αρχής που βιάζει μακροχρόνια τη σύνδεση ανάμεσα στον άνθρωπο και τον ποταμό Πηνειό για να ικανοποιήσει τα εργολαβικά τεχνικά ειδικά συμφέροντα και καθήκοντα έχει φτάσει σε οριακό σημείο και ίσως πρέπει να επιληφθεί του θέματος η Ειδική Επιτροπή που μνημονεύεται στα άρθρα 152 και 153 του Δ.Κ.Κ. Υπεύθυνος για τον έλεγχο νομιμότητας και την εποπτεία των συλλογικών και μονομελών οργάνων των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. είναι ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον πρώτο βαθμό. Ύστερα όμως από την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση του υπόγειου γκαράζ στο Βόλο, υπάρχει διάχυτος σκεπτικισμός...
Η πόλη της Λάρισας χρεώνεται ολοκληρωμένο σχεδιασμό έργων και η τελική επιλογή των λύσεων θα πρέπει να γίνεται από διεπιστημονικές και συστημένες σκέψεις και μελέτες. Για τις δημοτικές επιχειρήσεις και φορείς σαν κόρη οφθαλμών πρέπει να τηρηθούν σαν διακριτές έννοιες το ποιος παρέχει τις υπηρεσίες και το ποιος τις παράγει. Για να αποφεύγεται ο τραγέλαφος, ο ελέγχων να έχει και το ρόλο του ελεγχομένου. Διαφορετικά θα περάσουμε ολοφάνερα στον «αγοραία διαχείριση» για βασικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά αγαθά.
Ο νεόκοπος φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), η ανενεργός Μονάδα Ανάκτησης Υλικών, οι χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης οικορριμμάτων και ο Χ.Υ.Τ.Α. όταν αλλάζουν την κλίμακα εκμετάλλευσης σε νομαρχιακό ή περιφερειακό επίπεδο πρέπει να περνάνε σε ένα βαθμό παραπάνω, όσον αφορά στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Η εναρμόνιση με την οδηγία αφορά στην πρόληψη και την αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημίας πρέπει να βάλει τέλος στις εξωτερικότητες που δημιουργούν οι κατασκευαστές των έργων και ο εσωτερικός έλεγχος του κάθε φορέα που κρύβει τα σκουπίδια κάτω από το χαλί. Μόνο η δημοσιοποίηση των αξιόποινων πράξεων θα λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της απόδοσης δικαιοσύνης.
Τέλος, η έννοια της αειφόρου χωροταξίας είναι αντίθετη:
1. Με αντίπαλες χρήσεις σε απόσταση αναπνοής, π.χ. Αρχαίο Θέατρο, ξενοδοχείο «Διβάνη».
2. Συνέχιση λειτουργίας στρατιωτικού αεροδρομίου, που για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του χρησιμοποιεί αεροδιάδρομο διαμπερή προς την πόλη.
3. Μη υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής.
4. Λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων στην είσοδο της πόλης και σε απόσταση αναπνοής από το κτιριακό συγκρότημα της περιφέρειας.
5. Ασυνέχειες στο δίκτυο ποδηλατόδρομων και ύπαρξη λωρίδων που κατ’ όνομα ονομάζονται ποδηλατόδρομοι έξω από οποιεσδήποτε προδιαγραφές.
6. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις χωρίς μελέτη και σε αντίθεση με το αίσθημα ασφάλειας του οδηγού στη λογική του αποφασίζουμε και διατάσουμε.
7. Εμπορευματοποίηση κοινόχρηστων χώρων και ολοσχερής έλλειψη αστυνόμευσης με σκοπό την είσπραξη εσόδων, αδιαφορώντας για τη χειροτέρευση της ζωής τού πολίτη, ηλικιωμένου ή μικρού παιδιού.
8. Λειτουργία παράνομων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που δημιουργούν ηχητική ή οπτική ρύπανση.
9. Παζάρι στα υπόστεγα της Νεάπολης με τη γνωστή κοινωνικοοικονομική αναταραχή σε βάρος των εμπόρων της πόλης.
* Ο Βασίλειος Μπασδάνης είναι πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισας του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass