Ειρήνη ένα πανανθρώπινο ιδεώδες

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2008 2:28 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:41
*Της κ. Γεωργίας Τρακάλα,
Υπεύθυνης Γυναικών ΝΟΔΕ Λάρισας
 Η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 21 του Σεπτέμβρη, πρωτίστως ως μια ημέρα κατάπαυσης κάθε μορφής εχθροπραξιών και βίας μεταξύ των λαών και δευτερευόντως μια ευκαιρία σ’ όλους μας να κάνουμε μια ορθολογική κριτική και να αναλογισθούμε πόσο υψηλό και πανανθρώπινο είναι το ιδεώδες της ειρήνης.
Αν επιχειρήσουμε να δώσουμε έναν ορισμό της ειρήνης θα λέγαμε ότι «ειρήνη είναι μια κατάσταση ησυχίας, χωρίς ταραχές, συγκρούσεις, διαμάχες, πολέμους, μεταξύ των ατόμων, οικογενειών, κοινωνικών ομάδων, κρατών». Επίσης, ειρήνη μπορεί να θεωρηθεί η κατάσταση εσωτερικής γαλήνης και ψυχικής ηρεμίας. Ειρήνη είναι, να μπορεί ο κόσμος να ζει ευτυχισμένος, να μπορεί να απολαμβάνει τα αγαθά της ζωής. Είναι όταν τα παιδιά επιστρέφουν χαρούμενα από το σχολείο, να βρίσκουν ένα πιάτο ζεστό φαγητό, μια ζεστή αγκαλιά. Είναι όταν η μάνα χαμογελά, φροντίζει τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, προκειμένου να τα παραδώσει χρήσιμα στην κοινωνία. Η ειρήνη βεβαίως προϋποθέτει τη δικαιοσύνη. Είναι όμως κατ’ εξοχήν καρπός αγάπης. Όμως δυστυχώς σήμερα είναι ταραγμένες οι καρδιές μας, ταραγμένη η σκέψη μας, ταραγμένες οι παγκόσμιες κοινωνίες. Και το ερώτημα που πλανάται στην σκέψη όλων μας και αποτελεί ζητούμενο στην πολυτάραχη ζωή μας είναι: Υπάρχει ειρήνη και αν ναι πού θα την αναζητήσουμε;
Ναι σαφώς και υπάρχει ειρήνη, όχι όμως εκεί που την ψάχνουμε και ούτε αποκτάται με τα ανθρώπινα μέσα. Η ειρήνη προσφέρεται πλούσια και δωρεάν από τον Αρχηγό της γαλήνης, τον Ιησού Χριστό. Νοσταλγία ειρήνης είχαν οι άνθρωποι όλων των εποχών, όλων των κοινωνικών τάξεων και των λαών. Η ειρήνη αρχίζει από την ψυχή του ανθρώπου. Αν η ψυχή μας είναι ταραγμένη και δεν μπορεί να γαληνεύσει, όση ηρεμία, ειρήνη, ησυχία και αν υπάρχει γύρω μας, η ψυχή δεν μπορεί να αγαλλιάσει. Αντιθέτως όμως, όταν η ψυχή έχει ειρήνη, τότε η εξωτερική ακαταστασία δεν μπορεί να την προσβάλει, δεν την αγγίζει, δεν μπορεί να τη διαταράξει.
Και ποιες οι συνέπειες της μη ειρήνης; Μια ματιά γύρω μας φθάνει για να μας δείξει πόσο στοίχισε στην ανθρωπότητα ανά τους αιώνας η έλλειψή της. Ερείπια και τάφοι και σταυροί και αίματα, δάκρυα, πόνος, εξαθλίωση, ερήμωση και πραγματική κόλαση. Μανία ολέθρου και αλληλοσπαραγμού ακόμη και μεταξύ αδελφών. Εκατομμύρια αθώων ψυχών στα πεδία των αναιτιολόγητων πολέμων. Μην ξεχνάμε επίσης, ότι τα πρώτα θύματα ενός πολέμου δεν είναι οι στρατιώτες, αλλά τα μικρά παιδιά και οι γυναίκες.
Δισεκατομύρια δαπανών καταγράφουν τα οικονομικά επιτελεία όλων των κρατών στους προϋπολογισμούς των, για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Τα σύγχρονα «όπλα του θανάτου» βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των δυνατών της γης. Οι λαοί του κόσμου τούτου, πιστεύουν ότι με τους εξοπλισμούς θα επιτύχουν την ειρήνη. Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται εξοπλισμός άλλου είδους: Εξοπλισμός αγάπης, δικαιοσύνης και απαλλαγής από τον εγωισμό μας.
Σήμερα λοιπόν, το μήνυμα για μια παγκόσμια ειρήνη, μοιάζει πολύ περισσότερο επίκαιρο και επιτακτικό. Όπως αναφέρει και ο πρωθυπουργός μας ο κ. Καραμανλής «η εθνική στρατηγική για την ειρήνη, αποτελεί προτεραιότητα, που ενώνει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες και αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα μας». Οι φοβερές συνέπειες των καταστροφικών πολέμων ανά τους αιώνες, ας ηχούν στα αυτιά όλων μας. Η τρομακτική εμπειρία που καταγράφηκε ποικιλοτρόπως, είναι ανάγκη να χρησιμοποιείται στη διαπαιδαγώγηση των σημερινών ανθρώπων. Η φροντίδα για την επικράτηση της ειρήνης πρέπει να αρχίζει από την καρδιά του κάθε ανθρώπου, από τα παιδιά μας, από την οικογένειά μας. Ας αφήσουν οι ισχυροί της γης τους λαούς να ζήσουν ελεύθεροι.
Όλοι μαζί ας προσευχηθούμε να ξημερώσει ένα καλύτερο και ειρηνικό αύριο για ολόκληρη την ανθρωπότητα.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass