23η ΦΛΕΒΑΡΗ:

ΕΠΟΝ και αμαξοστοιχία 53 στα Τέμπη

Δημοσίευση: 22 Φεβ 2015 10:50 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:08

Την 23η Φλεβάρη, δεν την ξέρουν και δεν πρέπει να ξεχαστεί από τις επόμενες γενιές. Είναι η ημέρα της ίδρυσης της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων (ΕΠΟΝ). Τον Φλεβάρη του 1942, η τότε ηγεσία της αγωνιζόμενης Αριστεράς, ζήτησε τη συνεισφορά της νεολαίας της χώρας μας, για να προσφέρει τις δυνάμεις της, στον πάνδημο αγώνα, ενάντια στα στρατεύματα Κατοχής. Έφηβος τότε κι εγώ, προσχώρησα από τους πρώτους στια τάξεις της ΕΠΟΝ, ως υπεύθυνος, στη γενέτειρά μου Ιτέα Τεμπών.  Υπό τις οδηγίες του αείμνηστου μπουρλοτιέρη Αντώνη Βρατσάνου, οργανώσαμε ένα πολύ καλό δίκτυο πληροφοριών. Συμβάλαμε, όχι μόνο στην εκτέλεση, αλλά και οργάνωση, διαφόρων σαμποτάζ (όπως τοίχος αντιστήριξης, κλειδιών, ψαλιδιών κλπ.)

Επίσης, η 23η Φλεβάρη 1944, είναι σημαντική, επειδή  έγινε στην Κοιλάδα των Τεμπών, η ανατίναξη της στρατιωτικής γερμανικής αμαξοστοιχίας 53, με πολλά θύματα από τους κατακτητές. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Εθνικής Αντίστασης, την οποία οργανώσαμε και εκτελέσαμε, με αρχηγό τον Βρατσάνο! Η πολιτεία, νομίζω οφείλει μια ιδιαίτερη τιμή, στον σεμνό αγωνιστή, που πέθανε σε οίκο ευγηρίας και η επιθυμία του ήταν, να μεταφερθούν τα οστά του στην Ιτέα Τεμπών. Να μην ξεχνούμε τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας, για μια Ελλάδα ελεύθερη και δημοκρατική!

Γιώργος Δούλος (Ντόβας)

πρώην Επονίτης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass