ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ

«Η πορεία των ζωντανών»

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2017 17:00

Η τραγική επέτειος του Ολοκαυτώματος τιμάται κάθε χρόνο με πολυσήμαντες εκδηλώσεις. Μια από τις συμβολικότερες διεθνώς είναι η ετήσια «Πορεία των Ζωντανών» («March of the Living» - MOTL), η οποία διοργανώνεται από την ομώνυμη Οργάνωση.

Πρόκειται για μια καθηλωτική εμπειρία που εκτυλίσσεται στο Άουσβιτς, τον τόπο του μαρτυρίου και αναπαριστά την πορεία των κρατουμένων προς τον θάνατο. Αντιπροσωπείες απ’ όλον τον κόσμο συγκεντρώνονται κάθε χρόνο εκεί και περπατούν τα τρία χιλιόμετρα που χωρίζουν τον χώρο του στρατοπέδου του Άουσβιτς από το γειτονικό του Άουσβιτς ΙΙ – Μπίρκεναου, στο οποίο είχε επεκταθεί η καλοσχεδιασμένη από τους Ναζί βιομηχανία του θανάτου, με τους θαλάμους αερίων και τα κρεματόρια.

Εκεί κατέληγαν οι εξαθλιωμένοι ανθρώπινοι σκελετοί όταν περνούσαν από τις «selektion» (διαλογές) και διαπιστωνόταν ότι ήταν άχρηστοι πια για εργασία. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, πάνω από ένα εκατομμύριο ψυχές εξοντώθηκαν στο στρατόπεδο του Άουσβιτς, το όνομα του οποίου έχει γίνει συνώνυμο του Ολοκαυτώματος.

Η Πορεία των Ζωντανών αναπαριστά επίσης τις πορείες θανάτου τις οποίες οι αποδυναμωμένοι κρατούμενοι υποχρεώνονταν να διανύσουν κατά την εκκένωση των στρατοπέδων. Υπό φρικτές συνθήκες, στον βαρύ χιονισμένο χειμώνα της πολωνικής υπαίθρου και ενώ το τέλος του πολέμου είχε ήδη κριθεί, οι ετοιμοθάνατοι έπρεπε να εγκαταλείψουν τα στρατόπεδα πεζή, ώστε να μην βρεθεί καμία απόδειξη ούτε της ύπαρξης ούτε της εξόντωσής τους.

Στα βήματα της πορείας των τότε μελλοθανάτων σήμερα γίνεται η «Πορεία των Ζωντανών», που αποτελεί μια συγκλονιστική βιωματική εκπαιδευτική δράση που υπερβαίνει κάθε βιβλίο ιστορίας. Οι συμμετέχοντες έρχονται αντιμέτωποι με την απεραντοσύνη της απόλυτης φρίκης και τη συνειδητοποιούν.

Χωρίς ποτέ να έχει κανείς απαντήσει στο μεγάλο «γιατί» του Ολοκαυτώματος, εν τούτοις, εκεί γίνεται αντιληπτό το πόσο κτηνώδης μπορεί να γίνει ο άνθρωπος, ακόμη και όταν δεν υπάρχει «γιατί», εάν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες. Η Πορεία των Ζωντανών, και η συμμετοχή σε αυτή, εκτός από μάθημα συνείδησης αποτελεί ταυτόχρονα δήλωση, αντίδραση και διάδραση: ότι οι ζωντανοί είναι εδώ, ότι δεν ξεχνούν και δεν θα επιτρέψουν στη φρίκη να επιστρέψει.

Τα πρώτα χρόνια, στις ετήσιες Πορείες συμμετείχαν αντιπροσωπείες κυρίως Εβραίων και Ισραηλινών. Νεολαίοι οι περισσότεροι, που αναζητούσαν απαντήσεις στις σιωπές των παππούδων. Αργότερα, όταν ο κόσμος άρχισε να μιλά για χρέος, μνήμη και ευθύνη, στις Πορείες συμμετείχαν αρχηγοί κρατών, πολιτικοί, διανοούμενοι και επιζώντες, νέοι Εβραίοι και μη.

Στην τελευταία Πορεία των Ζωντανών, τον Μάιο του 2016, συμμετείχε για πρώτη φορά ένας σημαντικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος. Μια ξεχωριστή τιμή για την ελληνική αντιπροσωπεία και μια συμβολική παρουσία, της οποίας το μήνυμα ήταν δυνατό και με διεθνή αντίκτυπο.

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ήταν επίσημος προσκεκλημένος από τον εκτελεστικό διευθυντή της Οργάνωσης MOLT και πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης κ. Ααρών Ταμίρ, «ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για όσα έπραξε ο προκάτοχός Σας Σεβασμιώτατος Ιωακείμ για τη σωτηρία των Εβραίων κατοίκων του Βόλου στη σκοτεινή περίοδο 1941-1945».

Ως μια πρόσθετη αναγνώριση της σημασίας της συμμετοχής του Μητροπολίτη Ιγνατίου στην πορεία, ο ίδιος και η ελληνική αντιπροσωπεία τοποθετήθηκαν στην κεφαλή της. Το πανό που ξεδίπλωσε η αποστολή έφερε την ελληνική σημαία και την υπόμνηση «Αντισημιτισμός = Αντιχριστιανισμός», μια γενναία και σαφής δήλωση που σηματοδοτεί και την προσωπική στάση ζωής του μητροπολίτη Ιγνατίου.

Ο μητροπολίτης Ιγνάτιος κλήθηκε από τους διοργανωτές της τελετής να ανάψει την πρώτη από τις έξι δάδες που συμβολίζουν τα εκατομμύρια των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Στο μήνυμά του ενώπιον χιλιάδων νέων από 42 χώρες και σε απευθείας τηλεοπτική σύνδεση με τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της γης, ο σεβασμιότατος ανέφερε: «Έρχομαι εδώ, όπου εκατομμύρια Εβραίων και άλλων αδελφών μας δολοφονήθηκαν βάρβαρα, ως ταπεινός προσκυνητής, στο Όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του πράου και ταπεινού τη καρδία.

Εύχομαι και προσεύχομαι, ώστε το φως αυτής της δάδας να φωτίσει τις διάνοιες και τις καρδιές όλων μας, για να ακολουθήσουμε το Ευαγγέλιο, προς ένα κόσμο συνύπαρξης, ανεκτικότητας, αγάπης και ειρήνης! Ποτέ ξανά κανένα ολοκαύτωμα!»

Πηγή: ΧΡΟΝΙΚΑ (Έκδοση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass