Ο Γοργοπόταμος και το σαμποτάζ στην κοιλάδα των Τεμπών

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2017 16:06

Πέρασαν 73 χρόνια από τις 23 Φεβρουαρίου 1944, από το μεγαλύτερο σαμποτάζ στην κοιλάδα των Τεμπών, στην καρδιά της Ελλάδας.

Για την ανατίναξη στον Γοργοπόταμο πολλά λέγονται και πολλά γράφονται και θα ήθελα να ρωτήσω αυτούς τους ιστορικούς ποια διαφορά έχει ο Γοργοπόταμος από το σαμποτάζ στην κοιλάδα των Τεμπών.

Ας μου εξηγήσουν, αλλά πριν μου πείτε θα σας πω εγώ :

Στον Γοργοπόταμο την ανατίναξη την έκαναν οι Εγγλέζοι για δικά τους συμφέροντα, για να καθυστερήσουν την τροφοδοσία της Γερμανίας στη Μέση Ανατολή. Η εγγλέζικη αποστολή που έπεσε με αλεξίπτωτα – συνολικά 12 άντρες – στο χωριό Καρπερό, με την προϋπόθεση να επιστρατεύσουν ανθρώπους για το σαμποτάζ και δεν τα κατάφεραν, ενώ στην περιοχή ήταν 300 αντάρτες του ΕΛΑΣ με τον Άρη Βελουχιώτη. Αλλά οι Εγγλέζοι δεν ήθελαν να συνεργαστούν με τον ΕΛΑΣ και απευθύνθηκαν στον Ζέρβα, ο οποίος βρισκόταν στην Ήπειρο με 60 μαχητές. Όταν έφτασε ο Ζέρβας με τους 60 άντρες δεν επαρκούσαν να αναλάβουν την επιχείρηση και τότε οι δήθεν σύμμαχοί μας απευθύνθηκαν στον Άρη Βελουχιώτη, δηλαδή αναγκάστηκαν.

Η όλη επιχείρηση δεν διήρκεσε πολύ. 18 λεπτά έφτασαν για να διαλύσουν τους 110 Ιταλούς στρατιώτες και γύρω στα 40 λεπτά για να τοποθετηθούν τα εκρηκτικά από τους 12 Άγγλους σαμποτέρ. Έτσι έγινε η ανατίναξη στον Γοργοπόταμο. Δεν χύθηκε ούτε σταγόνα αίμα. Αυτή είναι η αλήθεια για τον Γοργοπόταμο σε γενικές γραμμές, χωρίς λεπτομέρειες.

Το σαμποτάζ στην κοιλάδα των Τεμπών είναι το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ. Σε ελληνικό έδαφος και στην καρδιά της Ελλάδας, στη Θεσσαλία, στις 23 – 2 – 1944, ανατινάζοντας την αμαξοστοιχία 53 με 1.000 αξιωματικούς και στρατιώτες ανάμεσά τους και έναν στρατηγό με το επιτελείο του, με πάνω από 450 νεκρούς και πολλούς τραυματίες, που πήγαιναν να ενισχύσουν το μέτωπο με την προέλαση του σοβιετικού στρατού. Αλλά την ανατίναξη δεν την έκαναν οι συμμαχικές δυνάμεις αλλά τα παιδιά του ελληνικού λαού, το Τάγμα Μηχανικού Ολύμπου του ΕΛΑΣ, με διοικητή τον Αντώνη Αγγελούλη (Βρατσάνο).

Σε αυτό το σαμποτάζ χύθηκε και πολύ ελληνικό αίμα, σκοτώθηκαν περίπου 45 αντάρτες του ΕΛΑΣ και τα παλικάρια ήταν όλα παιδιά από την περιοχή Ολύμπου και από τη Λάρισα και τα ονόματά τους είναι γραμμένα στο μνημείο στην Αγία Παρασκευή, στην κοιλάδα των Τεμπών.

Αυτή είναι η αλήθεια για το σαμποτάζ. Ας μου εξηγήσουν ποια η διαφορά Γοργοποτάμου και σαμποτάζ των Τεμπών, διότι τον Γοργοπόταμο τον ανατίναξαν οι Εγγλέζοι και στα Τέμπη παιδιά του ελληνικού λαού, χωρίς δόξες και παράσημα.

Αυτή είναι η αλήθεια, αλλά είναι ξεχασμένη από την πολιτεία και τους τοπικούς άρχοντες που ίσως ξεχνούν ή αποφεύγουν να δώσουν έμφαση σε ένα τέτοιο γεγονός. Μόνο ο Γοργοπόταμος μετράει γι’ αυτούς, που πήραν μέρος οι Άγγλοι στην ανατίναξη και όχι παιδιά του ελληνικού λαού που θυσιάστηκαν για την πατρίδα.

Ας το δουν η κυβέρνηση και οι τοπικοί φορείς και ιδιαίτερα ο δήμος Τεμπών, στη δικαιοδοσία του οποίου βρίσκεται το μνημείο της κοιλάδας των Τεμπών και να μην αποφεύγουν να ενεργούν όπως πρέπει.

Υ. Γ. : Κάνω πρόταση να προστεθεί το όνομα του Γεώργιου Δούλου (Δόβα), πιστού αγωνιστή της Αντίστασης (1941 – 44) που πάλεψε για την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την πατρίδα του και που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, στο μνημείο των πεσόντων στην κοιλάδα των Τεμπών, καθώς πήρε άμεσα μέρος στο σαμποτάζ, στο πλευρό του Βρατσάνου.

Επίσης, κάνω πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Λαρισαίων να τον τιμήσει δίνοντας το όνομά του σε μια οδό, μια πλατεία ή ένα πάρκο της πόλης, γιατί είναι μια τιμή που την αξίζει.

* Του Αθανάσιου Ριζάκη, πρώην προέδρου της Ένωσης Αναπήρων και Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 – 1944 νομού Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass