Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Πανηγυρίζει ο ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2017 16:05
Ο Ιερός Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι η Μητρόπολη της πόλεως του Αμπελώνα Ο Ιερός Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι η Μητρόπολη της πόλεως του Αμπελώνα

Ο ιερός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Δήμο Αμπελώνα είναι η Μητρόπολη του Δήμου Αμπελώνα: Η πανέμορφη εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου έχει σχήμα σταυροειδές, βυζαντινού ρυθμού, με τους κεντρικούς κίονες της εισόδου σε κορινθιακό ρυθμό

Ο ναός είναι δομημένος με λίθους σκαλισμένους από ειδικούς τεχνίτες της εποχής εκείνης, καταγόμενους από την Ήπειρο (επαρχία Κονίτσης), τα δε αγκωνάρια του έχουν και καλλιτεχνικά στοιχεία. Κάθε χρόνο εορτάζουμε με επισημότητα, μεγαλοπρέπεια και με θρησκευτική κατάνυξη και τιμάμε στις 15 Αυγούστου την Παναγία μας με επιβλητικότητα και με βαθιά ριζωμένη θρησκευτική πίστη από τις χιλιάδες προσκυνητών που συρρέουν κάθε χρόνο από όλη την επαρχία και τον νομό Λάρισας για να τιμήσουν τη μνήμη της και να ζητήσουν τη συμπαράσταση και τη βοήθειά της. Είναι πράγματι πολύ συγκινητικό και συγκλονιστικό το θρησκευτικό παραλήρημα, που το θέαμά του ραγίζει τις καρδιές των ανθρώπων. Την παραμονή της εορτής τιμά κάθε χρόνο με την παρουσία του ο σεβασμιότατος μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος που θα χοροστατήσει στη λειτουργία του μεγάλου Εσπερινού. Ακολουθεί η περιφορά της εικόνας της Παναγίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και καταλήγει στην κεντρική πλατεία για να τελεσθεί η αρτοκλασία. Μετά την αρτοκλασία, ο σεβασμιότατος θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της εορτής της Παναγίας.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ, ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Την ημέρα αυτή οι καμπάνες ηχούν για να μας θυμίσουν ότι υπάρχει η Υπεραγία Θεοτόκος, η Μάνα των Ελλήνων χριστιανών και εκεί πρέπει να στηρίζουμε την πίστη μας, την οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, διότι είναι ριζωμένη στις ψυχές του κάθε Ελληνα και της κάθε Ελληνίδας. Η Υπεραγία Θεοτόκος ομορφαίνει τη ζωή μας και την ανυψώνει ποιοτικά. Γιατί και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να εκφοβίσουν, να παραπλανήσουν και να αποπροσανατολίσουν τον λαό από το Χριστιανισμό. Είναι άνθρωποι του σκότους, του ψεύδους και των συμφερόντων. Ο Ελληνισμός, μεταξύ άλλων αρετών της φυλής του, ιδεωδών και ιδανικών του ανθρώπινου γένους, είναι η κιβωτός της ορθοδόξου χριστιανικής πίστεως. Και οι Έλληνες χριστιανοί, όπως κάθε χρόνο, τη 15η Αυγούστου , εορτή της Μεγαλόχαρης Παναγίας, ξεχύνονται από τα πέρατα της Ελλάδας και όλων των εκκλησιών της Χριστιανοσύνης για να τιμήσουν με δάκρυα ψυχής τους από ιερή συγκίνηση, σεβασμού και αγάπης τη Μεγαλόχαρη, τη Μητέρα του Χριστού μας, τη Στρατηλάτισσα, την Παρηγορήτρια, την Οδηγήτρια, την Πλατυτέρα των Ουρανών Παναγία. Τη 15η Αυγούστου χιλιάδες λαού γεμίζουν τις εκκλησίες όλης της ηπειρωτικής, της πεδινής και της νησιωτικής Ελλάδας.

Η γιορτή της Μεγαλόχαρης είναι το Πάσχα του Καλοκαιριού των Ελλήνων όπου Γης, που τιμούν και δοξάζουν το όνομά της και τη μνήμη της, γιατί τη θεωρούν και την πιστεύουν - δικαίως - προστάτιδα.

Η Παναγία είναι η Μεσίτρια προς τον Υιόν της για τη σωτηρία μας. Αυτή επικαλούμεθα σε κάθε δύσκολη στιγμής της ζωής μας. Σ' αυτή εναποθέτουμε τις ελπίδες και (τις προσδοκίες μας. Το σεπτό όνομά της το αναφωνούμε σε κάθε περίπτωση κινδύνου μας και σ' αυτή απευθύνουμε τις ευχαριστίες μας, σε κάθε περίπτωση αίσιας έκβασης κάποιου οικογενειακού ή προσωπικού ενδιαφέροντός μας. Την Παναγία τη θεωρούμε και την πιστεύουμε, και δικαίως, προστάτιδα του Γένους των Ελλήνων. Κάθε χρόνο εμείς και οι απανταχού Έλληνες προσερχόμεθα ως ευλαβείς προσκυνητές και αποτίουμε την οφειλόμενη τιμή και ευγνωμοσύνη προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, που με την ασύγκριτη ανδρεία του, και υπό τη σκέπη της Υπερμάχου Στρατηγού, της Παναγίας μας, χάρισαν στην πατρίδα μας ενθουσιασμό, δόξα, εθνική υπερηφάνεια και άφθαστο μεγαλείο και θα πράξουν με το ίδιο αίσθημα φιλοπατρίας και ανδρειοσύνης που τις διακατέχουν το καθήκον τους προς την πατρίδα, αν η ανάγκη το καλέσει. Γι΄ αυτό, ιδιαίτερα σήμερα, με κάθε τρόπο και με καθολική ομοψυχία, οφείλουμε να τιμούμε και να στηρίζουμε.

Αλέξανδρος Οικονόμου

Αμπελώνας