Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιχνηλατώντας την παλιά Λάρισα

Ο ΚΗΠΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2017 15:50
Μια ειδυλλιακή ποιμενική άποψη στην περιοχή του Αλκαζάρ. Η περιοχή με την άφθονη βλάστηση αριστερά αποτυπώνει ένα μέρος από τον Κήπο Παπασταύρου. Επιστολικό δελτάριο των Γκηνάκου και Μαργαρίτη. Αρχές δεκαετίας του 1930. Μια ειδυλλιακή ποιμενική άποψη στην περιοχή του Αλκαζάρ. Η περιοχή με την άφθονη βλάστηση αριστερά αποτυπώνει ένα μέρος από τον Κήπο Παπασταύρου. Επιστολικό δελτάριο των Γκηνάκου και Μαργαρίτη. Αρχές δεκαετίας του 1930.

Στο κείμενο της προηγούμενης Τετάρτης αναφερθήκαμε στην τοποθεσία Φάληρο, μια εξοχική περιοχή της Λάρισας, ιδιαίτερα προσφιλή στους κατοίκους της κατά τους θερινούς μήνες.

Στο σημερινό μας σημείωμα θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε μια άλλη εξοχική τοποθεσία της Λάρισας, εξίσου αγαπητή στους λάτρεις της φύσης και των περιπάτων, την οποία προτιμούσαν οι παλιοί Λαρισαίοι. Τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες Κυριακές, μετά τον εκκλησιασμό, και τις ζεστές βραδιές του καλοκαιριού, πολλοί κάτοικοι της πόλης κατά ομάδες, ολόκληρες οικογένειες και πολλοί γλεντζέδες επισκέπτονταν τον Κήπο του Παπασταύρου. Ο κήπος αυτός βρισκόταν πέρα από την περιοχή του Αλκαζάρ, σε επαφή με την αριστερή κοίτη του Πηνειού και καταλάμβανε τον χώρο όπου σήμερα βρίσκεται η συνοικία Αλκαζάρ και ένα μέρος του γειτονικού Σταδίου.

Είναι γεγονός ότι στη Λάρισα των αρχών του 20ου αιώνα υπήρχαν διάφορες τοποθεσίες τις οποίες σήμερα αγνοούμε, καθώς όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν έχουν μεταβάλλει αισθητά την πολεοδομική μορφή της πόλης. Την εποχή εκείνη η Λάρισα είχε πληθυσμό 20 και αργότερα 25 χιλιάδες κατοίκους και η έκτασή της καταλάμβανε μόνον την περιοχή που ονομάζουν κάποιοι ιστορικό κέντρο. Σήμερα, καθώς η πόλη ξεπερνάει τις 200 χιλιάδες κατοίκους, ξαπλώθηκε ανοργάνωτα και χωρίς σχέδιο προς όλες τις κατευθύνσεις, έχει καταλάβει ακόμη και αγροτικούς χώρους τους οποίους οι κάτοικοί της καλλιεργούσαν μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Και καθώς συνεχίζει να εξαπλώνεται, προβλέπεται στο μέλλον να ενσωματωθούν στη Λάρισα και οι γειτονικοί οικισμοί, όπως η Γιάννουλη, η Νίκαια, τα Καλύβια Αγίας Μαρίνας, κλπ.

Πριν περιγράψουμε τον κήπο του Παπασταύρου, ας πούμε αρχικά λίγα λόγια για τον ιδιοκτήτη του, για τον οποίο έχουμε αναφερθεί και σε άλλα σημειώματά μας. Ο Κωνσταντίνος Παπασταύρου[1] γεννήθηκε το 1855 στη Ζίτσα, το γνωστό ζαγοροχώρι της Ηπείρου. Σπούδασε φαρμακοποιός στην Αθήνα και στην αρχή εγκαταστάθηκε επαγγελματικά στα Ιωάννινα, όπου έκανε οικογένεια νεότατος. Είχε όμως την ατυχία να χάσει νωρίς τη γυναίκα του. Μετά το 1881, για να αποφύγει τις διώξεις των Τούρκων ήλθε στην πρόσφατα απελευθερωθείσα Λάρισα και το 1882 άνοιξε Φαρμακείο στην κεντρική συνοικία Ντάρκουλη[2]. Εδώ νυμφεύθηκε σε δεύτερο γάμο την Αμαλία Χρυσοχόου, που είχε και αυτή καταγωγή από την Ζίτσα. Η Αμαλία βρισκόταν στη Λάρισα από την περίοδο της τουρκοκρατίας και είχε διατελέσει δασκάλα στο Σχολείο Θηλέων της Λάρισας. Αργότερα εξελίχθηκε σε συγγραφέα και υπήρξε από τις πρωτοπόρες που υπερασπίσθηκες τα δικαιώματα της γυναίκας.

Ο Παπασταύρου ήταν σοβαρός επιστήμονας, έντιμος επαγγελματίας και από την εργασία του και από κάποια κληρονομιά, απέκτησε ικανή περιουσία[3], χάρη στην οποία αγόρασε μια μεγάλη έκταση πέρα από το Αλκαζάρ, την οποία φρόντισε να την αξιοποιήσει. Με την φροντίδα του επιστάτη του Μπαχτσεβάνου, καλλιέργησε την χέρσα περιοχή και την μετέτρεψε σε λαχανόκηπο, γι’ αυτό και έμεινε στους Λαρισαίους γνωστός ο χώρος αυτός σαν κήπος Παπασταύρου. Οι εργάτες του περιβολιού αυτού καλλιεργούσαν με ιδιαίτερη φροντίδα και επιμέλεια όλα τα είδη των εποχιακών λαχανικών, με τα οποία τροφοδοτούσαν όχι μόνον την αγορά της Λάρισας, αλλά προμήθευαν και μεμονωμένα άτομα. Ονομαστά κυρίως ήταν τα αγγουράκια από το περιβόλι του Παπασταύρου. Η ποικιλία που καλλιεργούσε ο Μπαχτσεβάνος διέφερε σημαντικά από τα σημερινά αγγούρια. Ήταν μικρά, τρυφερά, νόστιμα, δροσερά και προσφέρονταν μια ορισμένη εποχή του χρόνου. Μάλιστα η ζήτηση ήταν τέτοια ώστε η παραγωγή δεν επαρκούσε για να ικανοποιήσει την αγορά της Λάρισας. Τα σημερινά αγγούρια καλλιεργούνται όλο τον χρόνο, είναι μεγαλύτερα, πιο σκληρά και υστερούν έναντι των παλαιών στην γεύση. Η παλιά αυτή ποικιλία δεν καλλιεργείται πλέον.

Οι Λαρισαίοι τα γεύονταν συνήθως στο διπλανό με τον κήπο του Παπασταύρου ταβερνάκι, το οποίο ονομαζόταν «Κιβωτός». Είναι ενδιαφέρον νομίζω να μάθουμε γιατί το συγκεκριμένο εξοχικό κέντρο ονομάσθηκε «Κιβωτός». Κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης πλημμύρας στη Λάρισα περί τα τέλη της δεκαετίας του 1920, ο δημοσιογράφος Ευάγγελος Τσιρόπουλος, που ήταν τότε διευθυντής στην τοπική εφημερίδα «Ελευθερία», περιέγραψε ως εξής την κατάσταση που επικρατούσε στην πέραν του Αλκαζάρ περιοχή, η οποία σημειωτέον ότι τότε ήταν επίπεδη, άδενδρη και χωρίς οικήματα, εκτός από το μικρό κεντράκι: «Ολόκληρον το πεδίον του “Αλκαζάρ” εκαλύφθη υπό υγράν σινδόνην, ήτις εξετείνετο μέχρι του αγροκτήματος Χαροκόπου[4]. Τα πάντα είχον καλυφθεί από τα πλημμυρίσαντα ύδατα και εν τω μέσω της σχηματισθείσης απεράντου λίμνης επρόβαλεν, ως η Κιβωτός του Νώε, το εξοχικόν κέντρον παρά τον κήπον Παπασταύρου». Η επιτυχημένη παρομοίωση του δημοσιογράφου στάθηκε αφορμή να ονομασθεί το κέντρο «Κιβωτός». Ήταν ένα μικρό, τετράγωνο, χαμηλό κτίσμα που μόλις χωρούσε μέσα τρία με τέσσερα τραπεζάκια. Κυρίως όμως ήταν θερινό κέντρο και το καλοκαίρι απλωνόταν μέσα σε καταπράσινους χώρος. Την εκμετάλλευση την είχε ο Γεώργιος Ζαρκαδούλας, ένας αγαθός και ήσυχος άνθρωπος που έμενε μόνος στην ταβέρνα.

Αργότερα ο χώρος στην περιοχή αυτή άρχισε να αλλάζει. Διαβάζουμε στα Πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου της 26ης Ιουλίου 1930: «Μετ’ εισήγησιν του Δημάρχου Μ. Σάπκα, προτείνοντος όπως εκ του πέραν της γεφύρας του Πηνειού ποταμού χώρου του Αλκαζάρ του ανήκοντος εις τον Δήμον, κειμένου πλησίον του Κήπου Παπασταύρου και ακριβώς αριστερά τω εισερχομένω εις αυτόν, καθορισθή γήπεδον 15 στρεμμάτων, ήτοι 100 χ 150 τετρ. μέτρων, προς ανέγερσιν Γυμναστηρίου δια την εγκατάστασιν των Αθλητικών Σωματείων της πόλεως…». Η παρουσία του σταδίου, όπως ήταν φυσικό, αναβάθμισε την περιοχή και έδωσε την ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Μεταπολεμικά στη θέση της «Κιβωτού» λειτούργησε το εξοχικό κέντρο «Ο Τζίμης». Από τον κήπο του Παπασταύρου έμεινε μόνον το όνομα, ενώ ο χώρος κατατμήθηκε σε οικόπεδα. Ανοίχτηκαν δρόμοι, άρχισαν να κατασκευάζονται μονώροφες ή διώροφες οικοδομές, οικοδομήθηκε σχολικό συγκρότημα και η περιοχή έγινε γνωστή σαν οικισμός ή συνοικία Παπασταύρου. Πριν από μερικά χρόνια οι κάτοικοί της ζήτησαν την αλλαγή της ονομασίας της συνοικίας και σήμερα η περιοχή που αντιστοιχούσε προπολεμικά στον κήπο του Παπασταύρου ονομάζεται συνοικία Αλκαζάρ.

-------------------------------------

[1]. Παπαθεοδώρου Νικόλαος, Η Λαρισαία Αμαλία Παπασταύρου και ο πόλεμος του 1897, εφ. «Ελευθερία» Λάρισας, φύλλο της 12ης Φεβρουαρίου 2014. του ιδίου, Κωνσταντίνος και Αμαλία Παπασταύρου, εφ. «Ελευθερία» Λάρισας, φύλλο της 12ης Μαρτίου 2014.

[2]. "Ο κ. Κ. Παπασταύρος επιστήμων φαρμακοποιός ηνέωξεν φαρμακείον και φαρμακεμπορείον εν τη συνοικία Δάρκουλη, εφωδιασμένον με άπαντα τα είδη εκλεκτών φαρμάκων εκ Παρισίων. Εις τους επιθυμούντας να προμηθευθώσιν εξ αυτών γίνεται σπουδαία συγκατάβασις", εφ. "Ανεξαρτησία", Λάρισα, φύλλο της 5ης Δεκεμβρίου 1882. Το φαρμακείο βρισκόταν στη σημερινή οδό Ρούζβελτ (τότε Φαρσάλων), στη γωνία όπου σήμερα βρίσκεται η οδός Παπασταύρου. Αργότερα στο σημείο αυτό έκτισε την οικογενειακή κατοικία του, στο ισόγειο της οποίας στέγασε το φαρμακείο του. Το σπίτι του ήταν ένα μεγάλο διώροφο, επιβλητικό νεοκλασικό αρχοντικό με μεγάλη αυλή και πλούσιο ανθόκηπο. Άντεξε κάπως από τις συμφορές της κατοχής και των σεισμών και μεταπολεμικά σ' αυτό στεγάσθηκε για κάποιο διάστημα το Εφετείο. Στη συνεχεία κατεδαφίσθηκε και στη θέση του οικοδομήθηκαν το κινηματοθέατρο «Διονύσια» και άλλα συνωδά κτίσματα.

[3]. Στις 22 Αυγούστου 1897 απεβίωσε στο Γκουμέστι της Ρουμανίας ο ιατρός Δημήτριος Ζιτσαίος, ο οποίος είχε αποκτήσει τεράστια περιουσία στη Ρουμανία όπου βρέθηκε από μικρός, χωρίς να αποκτήσει οικογένεια. Λίγες ημέρες πριν πεθάνει, συνέταξε χειρόγραφα τη διαθήκη του με την οποία ο Κων. Παπασταύρου κληρονομούσε το ποσό των 20.000 γαλλικών χρυσών φράγκων. Βλέπε: Παπαθεοδώρου Νικόλαος, Φαρμακοποιός Κωνστ. Παπασταύρου. Μια σοβαρή παρατυπία του, εφ. "Ελευθερία", Λάρισα, φύλλο της 12ης Απριλίου 2017.

[4]. Το αγρόκτημα Χαροκόπου την περίοδο εκείνη ήταν τεράστιο και εκτεινόταν από την νέα οδική αρτηρία που κατασκευάσθηκε πίσω από το Στάδιο, μέχρι και την Γιάννουλη.

Του Νικ. Αθ. Παπαθεοδώρου

nikapap@hotmail.com