Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ιστορία στην πρώτη σελίδα της «Ε»

Δημοσίευση: 15 Δεκ 2017 19:00

Ρώτησαν κάποτε έναν μυθικό βασιλιά: Άρχοντα αν έχανες όλα σου τα αγαθά, ποιο από αυτά τα πέντε θα ήθελες να σου απομείνει; Η ελευθερία, η υγεία, το χρυσάφι, η σοφία ή η δόξα; Κι εκείνος αποκρίθηκε. Οι πληροφορίες. Δώστε μου καλές πληροφορίες κι όλα τα αλλά θα τα ξανακερδίσω.

Η πληροφορία, λοιπόν, υπήρξε 95 χρόνια τώρα, ο κινητήριος μοχλός της «Ελευθερίας». Μιας περιφερειακής εφημερίδας που έμελλε να γράψει τη δική της ιστορία στην ενημέρωση και το έκανε πάντα με ήθος και σεβασμό απέναντι στον Λαρισαίο πολίτη και αναγνώστη.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο το σλόγκαν «κάθε πρωί με την Ελευθερία» δεν είναι απλά μια διαφημιστική επινόηση, αλλά η πραγματικότητα για χιλιάδες Λαρισαίους οι οποίοι επιλέγουν να ενημερώνονται καθημερινά, έγκυρα και αξιόπιστα, από τη μεγαλύτερη περιφερειακή εφημερίδα.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που η έκδοση της «Ε», ειδικά στις ταραγμένες περιόδους της ελληνικής ιστορίας αποτέλεσε πραγματικό άθλο καθώς με τα λιγοστά τεχνικά μέσα που υπήρχαν τότε, αλλά και τους παντός είδους περιορισμούς, η πρόσβαση στην πληροφορία ήταν δυσχερής. Ωστόσο κατάφερνε πάντα να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των αναγνωστών της.

Παραθέτουμε κάποιες από τις εκδόσεις εκείνες που αν μη τι άλλο αποτύπωσαν την Ιστορία και σηματοδότησαν την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου αλλά και κάποιες νεότερες, της τελευταίας δεκαετίας.

 

Η 27η Οκτωβρίου του 1940

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος άρχισε το 1939, με τη γερμανική εισβολή

στην Πολωνία. Στις 10 Ιουνίου η Ιταλία εισέρχεται στον πόλεμο και τον Αύγουστο του 1940, θα προκαλέσει τη χώρα μας με τον τορπιλισμό στην Τήνο του ευδρόμου «Έλλη», ανήμερα της μεγάλης γιορτής της Παναγίας. Είναι ο προάγγελος της ιταλικής επίθεσης στην Ελλάδα, που προετοιμάζεται με κάθε μυστικότητα, πριν αυτή εκδηλωθεί στις 28 Οκτωβρίου του 1940.

Στη Λάρισα, η τετρασέλιδη έκδοση της «Ελευθερίας» καταγράφει διεξοδικά, μέσα από τα τηλεγραφήματα των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών πρακτορείων του κόσμου τις καθημερινές εξελίξεις. Το ιταλικό τελεσίγραφο, που απέβλεπε ουσιαστικά στην άμεση παράδοση της χώρας στα εχθρικά στρατεύματα, δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου 1940. Αυτό εξηγεί και το γεγονός πως η είδηση της κήρυξης του πολέμου απουσιάζει από την έκδοση της 28ης Οκτωβρίου της «Ε» το κύριο θέμα της οποίας έχει τίτλο:

«ΗΡΕΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΨΥΧΡΑΙΜΟΙ, ενώπιον των νέων μυθιστορημάτων» και αναφέρεται στα τεκταινόμενα της προηγούμενης ημέρας στα ελληνοαλβανικά σύνορα, αντανακλώντας ενδεχομένως την πολιτική στάση του Ι. Μεταξά, ο οποίος μέχρι και την τελευταία στιγμή κρατά χαμηλούς τόνους και επιδιώκει να διατηρήσει την ουδετερότητα της χώρας.

ΠΡΟΕΛΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΣΚΟΤΙΣΗ…

 

Οι πρώτες εκλογές

Σταθμό στη σύγχρονη ιστορία της χώρας απετέλεσαν οι εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974, οι πρώτες μετά τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών, που διεξήχθησαν από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κ. Καραμανλή, ανέδειξαν νικήτρια τη Νέα Δημοκρατία με αρχηγό τον ίδιο, με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και με μοναδικό στην ελληνική πολιτική ιστορία αριθμό ψήφων (2.669.133) ποσοστό 54,37. Οι εκλογές διεξήχθησαν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής του Ν.Δ. 65/1974 που είχε εκδώσει η κυβέρνηση πριν τις εκλογές.

Στη 12σέλιδη έκδοσή της, ανήμερα των εκλογών, η «Ε» κυκλοφόρησε με τον 8στηλο τίτλο «Ο Λαός αποφασίζει σήμερα» και υπέρτιτλο «Διεξάγονται οι εκλογές μετά από μια περιπετειώδη δεκαετία» προβάλλοντας τις δηλώσεις τριών πολιτικών αρχηγών που διεκδικούσαν την εκλογή τους:

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Επιτακτικό καθήκον η ψήφος των Ελλήνων

ΓΕΩΡ. ΜΑΥΡΟΣ: Αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των εκλογών

ΑΝ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η εξουσία θα ανήκει από αύριο στον Λαό

 

Το δημοψήφισμα

Στις 8 Δεκεμβρίου 1974 διεξήχθη στην Ελλάδα δημοψήφισμα για τη μορφή του πολιτεύματος μεταξύ Βασιλευόμενης και Αβασίλευτης Δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν 69,2% υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα το εκλογικό σώμα ψήφισε υπέρ του αβασίλευτου (3.245.111 ψήφοι υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας, ποσοστό 69,18% και 1.445.875 ψήφοι υπέρ της βασιλευομένης, ποσοστό 30,82%). Στη Λάρισα τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής 67,82% -            32,18%.

Η απόφαση αυτή έκρινε δύο ζητήματα:

Σε θεσμικό επίπεδο τον τρόπο ανάδειξης του αρχηγού του κράτους (αιρετός και όχι κληρονομικός) και σε πολιτικό επίπεδο τη μη επιστροφή του Βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος βρισκόταν εκτός Ελλάδος από τις 13 Δεκεμβρίου 1967, μετά από το αποτυχημένο εγχείρημά του εναντίον των Απριλιανών σφετεριστών της εξουσίας.

Η «Ε» την επομένη των εκλογών στην 6σέλιδη έκδοσή της τόνιζε στον κύριο τίτλο της:

«Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΙΚΗΣΕ». «Η Θεσσαλία και η Κρήτη έδωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό της νίκης. Η αποχή υπήρξε μάλλον φυσιολογική, εδήλωσε ο υπ. Εσωτερικών».

 

Η πρωταθλήτρια ΑΕΛ

Πρωτομαγιά του 1988, ημέρα που θα μείνει χαραγμένη με ανεξίτηλα γράμματα στη μνήμη όχι μόνο των φιλάθλων της ΑΕΛ αλλά και όλων των Ελλήνων που πανηγύρισαν τη νίκη του ποδοσφαίρου.

Ήταν το 87ο λεπτό της αναμέτρησης με τον Ηρακλή όταν το «Αλκαζάρ» πήρε φωτιά. Με πανέμορφο γυριστό σουτ ο Γιώργος Μητσιμπόνας στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Ηρακλή και «γράφει» ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η Λάρισα στέφεται πρωταθλήτρια Ελλάδος και γίνεται έτσι η πρώτη επαρχιακή ομάδα, η μόνη μέχρι σήμερα, που κατακτά το πρωτάθλημα. Επίτευγμα που δύο δεκαετίες μετά παραμένει ανεπανάληπτο, αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά, παράδειγμα που εμπνέει και δείχνει τον δρόμο στη σημερινή γενιά.

Πάντα κοντά σε όλες τις στιγμές της ΑΕΛ, η «Ε» με τον τότε συντάκτη της Αντώνη Τζιτζέλη κάλυψε το ματς παραθέτοντας πλούσιο ρεπορτάζ και φωτογραφικό υλικό. Φυσικά το 12σέλιδο φύλλο της 3ης Μαΐου είχε γίνει ανάρπαστο.

Με πρωτοσέλιδο τίτλο ΑΕΛ: ΠΑΝΑΞΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ, η «Ε» πανηγύριζε μαζί με χιλιάδες Λαρισαίους την κατάκτηση του πρωταθλήματος. «Ένα μεγάλο όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Όλη η Ελλάδα πανηγυρίζει τη νίκη του ποδοσφαίρου».

Το ρεπορτάζ της πρώτης σελίδας ανέφερε:

Το όνειρο που έπλασε στο ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου ο φίλαθλος κόσμος της Λάρισας και του Νομού και πήρε στην πορεία του πρωταθλήματος σάρκα και οστά έγινε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ μια αγωνιστική πριν τη λήξη του, οι σκληροί αγώνες των παικτών, της διοίκησης, των φιλάθλων ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ.

Πρώτη φορά στα ποδοσφαιρικά χρονικά της χώρας επαρχιακή ομάδα κερδίζει πανάξια τον μεγάλο τίτλο. Η κατάκτησή του παίρνει διαστάσεις πραγματικού άθλου αν ληφθεί υπόψη ότι χωρίς τα πολλά εκατομμύρια και τα μεγάλα ονόματα κατάφερε – επίσης για πρώτη φορά- να οδηγεί την κούρσα του πρωταθλήματος μέχρι τη λήξη του. Ανεπανόρθωτο κατόρθωμα που φυσικά έγραψε ιστορία.

Ορόσημο αυτό που επετεύχθη προχθές. Φωτεινός φάρος ελπίδας για το κονταροχτυπημένο επαρχιακό ποδόσφαιρο η εκπροσώπησή του στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης. Η χαρά και η ευτυχία πλημμύρισαν στο στάδιο μόλις ο Γιώργος Μητσιμπόνας σημείωσε το νικητήριο τέρμα για να ακολουθήσει πραγματική έκρηξη με τη λήξη του αγώνα. Χιλιάδες φίλαθλοι με τη λήξη του αγώνα μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και με τον δικό τους τρόπο πανηγύριζαν, παραληρούσαν».

 

15/5/2008 – Μήνυμα ειρήνης και πίστης από τον Βαρθολομαίο

O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέπτεται τη Λάρισα. Το Δημοτικό Συμβούλιο - υποδεχόμενο για πρώτη φορά στη θρησκευτική ιστορία 18 αιώνων- τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τον ανακηρύσσει επίτιμο δημότη, ενώ, διά του δημάρχου κ. Κ. Τζανακούλη, του απονέμει το Χρυσό Κλειδί της πόλης. Το πρωτοσέλιδο της «Ελευθερίας» μεταφέρει το συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα της υποδοχής: «Λαμπρή υποδοχή, με βάγια, λουλούδια, κανονιοβολισμούς, κωδωνοκρουσίες, χειροκροτήματα και τελετουργικό αρχηγού κράτους, σύσσωμοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, δεκάδες ιεράρχες, επίσημοι του ν. Λάρισας, κλήρος και χιλιάδες λαού, κατέκλυσαν τον λόφο του Φρουρίου στην πρώτη μετά από αιώνες επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στη Λάρισα χθες το απόγευμα, έξω από τον πανηγυρίζοντα μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλίου».

 

21/11/2010 - Από το Αλκαζάρ στο AEL FC Arena

Μετά από 46 χρόνια η ΑΕΛ αποχαιρετά το στάδιο Αλκαζάρ. Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας διαβάζουμε «Πώς τα φέρνει η ζωή τελικά… Το πρώτο ματς που έδωσε η ΑΕΛ στο στάδιο Αλκαζάρ, ήταν ένα φιλικό με τον Πανιώνιο τον Ιούνιο του 1964. Απέναντι στον Πανιώνιο αγωνίζεται όμως και σήμερα στο τελευταίο της παιχνίδι στο θρυλικό γήπεδο».

23/11/2010 – Ραντεβού με τη νέα εποχή

Με συναυλία του Φίλιππου Πλιάτσικα και του Διονύση Τσακνή, χωρίς όμως επίσημη εκπροσώπηση από την Πολιτεία, την Τρίτη 23 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, το AEL FC Arena, υποδέχθηκε για πρώτη φορά ποδοσφαιριστές και φιλάθλους σε μια μεγάλη ανεπανάληπτη γιορτή.

 

19/10/2013 – Μυστήριο και συγκίνηση για τον ξανθό άγγελο

Τετράχρονο κοριτσάκι εντοπίζεται σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα. Οι έρευνες των αστυνομικών για την ταυτότητά του, που από την πρώτη στιγμή παρακολουθεί και δημοσιοποιεί η «Ε», θα οδηγήσουν λίγες ημέρες αργότερα σε μια αποκάλυψη που θα συγκλονίσει το πανελλήνιο. Οι εργαστηριακές εξετάσεις απέδειξαν ότι η μικρή δεν είναι φυσικό παιδί των φερόμενων ως γονέων αθιγγάνων με την αστυνομία να προσανατολίζεται στο ενδεχόμενο να είναι θύμα απαγωγής.

 

13/3/2016 Δράμα επί σκηνής

Πάνω από διακόσια βρέφη και παιδιά που βρίσκονται μαζί με τους γονείς τους στη «Ρόκα» περιμένουν καλύτερες μέρες, ενώ την ίδια στιγμή στο στρατόπεδο της Μάνδρας εκτελούνται εργασίες προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί οι ροές των προσφύγων. Οι ρεπόρτερ της «Ε» μεταφέρουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί και ενημερώνουν για τις άμεσες ανάγκες σε είδη πρώτης ανάγκης. Το σχετικό ρεπορτάζ συγκλονίζει: «Τρίτη ημέρα η χθεσινή, που παρέμειναν στις σκηνές της «ΡΟΚΑ» 394 άνθρωποι ανάμεσά τους 203 βρέφη και παιδιά. Η ψυχή πονάει όταν τόσα μάτια σε κοιτούν και περιμένουν να τους πεις ότι τα σύνορα άνοιξαν. Δύο κουβέντες, τίποτα παραπάνω».

 

12/1/2017 Θάφτηκε στο χιόνι ο νομός Λάρισας

H Λάρισα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον μεγαλύτερο σε διάρκεια ολικό παγετό της τελευταίας τριακονταετίας, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους -14,8 βαθμούς Κελσίου! Η «Ε» με ανταποκρίσεις από κάθε σημείο του νομού αλλά και της πόλης, καταγράφει προβλήματα και ελλείψεις και προσφέρει συνεχή ενημέρωση αναφορικά με τους δρόμους, τις μετακινήσεις, αλλά και τα σχολεία που παραμένουν κλειστά.

 

dhmochfisma 1

dhmochfisma

ael 1

xioni

vartholomaios

Σχετικά Άρθρα