Η εορτή των Χριστουγέννων στο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Δημοσίευση: 30 Δεκ 2017 17:45

Την 24η Δεκεμβρίου (Παραμονή των Χριστουγέννων με το Ιουλιανό-Πάτριο Εορτολόγιο), 6η Ιανουαρίου του Γρηγοριανού Ημερολογίου, περί την 9.15΄ π.μ. ώραν,

ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων συνοδευόμενος υπό των Αρχιερέων του Θρόνου και των Μελών της Αγιοταφικής Αδελφότητας αναχωρούν εκ των Πατριαρχείων εν πομπή δια την πόλη της Βηθλεέμ , προ δε της Ιεράς Μονής του Προφήτου Ηλιού (καθ΄οδόν προς Βηθλεέμ τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων προϋπαντούν οι δήμαρχοι Πετζάλλας και Πετζαχούρ, ο αντιδήμαρχος της Βηθλεέμ και πλείστοι προύχοντες της περιοχής.

Μετά την ολιγόλεπτη υποδοχή στην αίθουσα υποδοχής της Μονής η πομπή αναχωρεί για την Αγία Βηθλεέμ. Φθάνοντας η Πατριαρχική πομπή προ της Βασιλικής της Γεννήσεως του Χριστού περί την 11η π.μ. ώραν επεφυλάσσεται πάνδημος υποδοχή στον Πατριάρχη μετά της συνοδείας του Στρατιωτικού Διοικητού της πόλης της Βηθλεέμ του Δημάρχου Βηθλεέμ μετά των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, πλείστων προυχόντων της περιοχής και πλήθος λαού.

Στην αρχή ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων περιβληθείς την Αρχιερατικήν στολήν του προ του Διοικητηρίου της πόλης προσφωνείται υπό του Πατριαρχικού Επιτρόπου και στη συνέχεια απαντά ο Πατριάρχης εκφράζοντας αισθήματα χαράς και αγαλλιάσεως. Εν συνεχεία. Ο Πατριάρχης αφού ευλογήσει την είσοδο βαδίζει προς την Βασιλική, προπορευομένου του Ιερατείου και των ψαλτών ψαλλόντων το «Η Γέννησίς σου Χριστέ….». Αφού εισέλθει ο Πατριάρχης στην Βασιλική συνοδεία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα και του Δημάρχου της πόλης Βηθλεέμ κατέρχεται στο πάνσεπτο και θεοδέγμον Σπήλαιο από της νοτίου εισόδου, ακολούθως θυμιάζει και προσκυνεί τον πανάγιον τόπον της Γεννήσεως του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού και όλη η κουστωδία. Κατόπιν ανέρχεται ο Πατριάρχης δια της βόρειας κλίμακας στο Καθολικό της Βασιλικής και χοροστατεί στην Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών του Εσπερινού και της Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου εν μέσω πολυπληθούς εκκλησιάσματος. Μετά τη Λειτουργία ο Πατριάρχης ανέρχεται, εν πομπή, δια του Βαπτιστηρίου στην Ιερά Μονή εν μέσω χαρμοσύνων κωδωνοκρουσιών, όπου παρακάθεται, μετά των Αγιοταφιτών Πατέρων εις γεύμα νηστείας και αναχωρεί δια τα Ιεροσόλυμα, για να επανέλθει την 11ην μ.μ. ώρα στη Βηθλεέμ δια τη Λειτουργία των Χριστουγέννων.

Περί την 10.30΄μμ των κωδώνων κρουομένων κατέρχεται ο Πατριαρχικός Επίτροπος στη Βασιλική, εν πομπή, δια του Βαπτιστηρίου , όπου χοροστατεί στο Καθολικό στον Όρθρο της Εορτής των Χριστουγέννων. Κατά την 11.30΄μ.μ. ώραν προσέρχεται ο Πατριάρχης περιβληθείς πλήρη Αρχιερατική Στολή μετά των Αρχιερέων προΐσταται της εν τω Σηλαίω τελετής της Γεννήσεως αναγιγνώσκοντας την Ευαγγελική περικοπή της Γεννήσεως (Λουκά 2,1-20), ελληνιστί και αραβιστί ο Πατριαρχικός Επίτροπος.

Εν συνεχεία ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου αναγιγνώσκει το Πατριαρχικό Μήνυμα των Χριστουγέννων ελληνιστί και αγγλιστί, ο δε Διερμηνέας του Πατριαρχείου αναγιγνώσκει το μήνυμα αραβιστί, ταυτόχρονα όλη η τελετή μεταδίδεται από το Ραδιοφωνικό Σταθμό και την Τηλεόραση των Ιεροσολύμων.

Ακολουθεί στη Βασιλική λιτάνευση εκ τρίτου του Ιερατείου και των ψαλτών ψαλλόντων « Άγει νυν πάσα η γη , ουρανός τε εορτήν, συν ημίν αγγάλονται Άγγελοι και ουρανοί…» και τας Καταβασίας των Χριστουγέννων. Εν τέλει στο μέσον της Βασιλικής ο Πατριάρχης αναπέμπει Δέηση παρουσία των επισήμων.

Κατόπιν αποχωρησάντων των επισήμων ακολουθεί η τέλεση της Θείας Λειτουργίας του Ιερού Χρυσοστόμου στη Βασιλική προεξάρχοντος του Πατριάρχου συλλειτουργών. μετά των Αρχιερέων. Ταυτοχρόνως τελείται υπό άλλου Αρχιερέως Θεία Λειτουργία εν τω Θεοδέγμονι Σπηλαίω.

Γενομένης της Απολύσεως, ο Πατριάρχης ανέρχεται δια του Βαπτιστηρίου, εν πομπή, των ψαλτών ψαλλόντων το «Η Γέννησίς Σου Χριστέ ο Θεός ημών…». Μετά την σύντομον Δέηση στην αίθουσα υποδοχής και ψαλέντος του Πατριαρχικού Πολυχρονισμού , ο Πατριάρχης, οι Αρχιερείς και το Ιερατείο παρακάθονται σε κοινή συνεστίαση δια το Χριστουγεννιάτικο πρόφευμα, μετέπειτα ο Πατριάρχης αναχωρεί δια τα Ιεροσόλυμα μετά των Αρχιερέων και λοιπών Κληρικών.

Δια την τήρηση του Προσκυνηματικού Καθεστώτος παραμένει στη Βηθλεέμ ο Δραγουμάνος του Πατριαρχείου με μερικούς Αγιοταφίτες, οι οποίοι, περί την 9ην ώραν π.μ. αφού προσκυνήσουν στο Σπήλαιο , κατελθόντες και ανελθόντες δια της νοτίου κλίμακος , συνωδά τω Καθεστώτι , δηλαδή των Προνομίων του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου, αναχωρούν δια τα Ιεροσόλυμα.

Του Δημητρίου Σκρέτα*

* Ο Δημήτριος Σκρέτας είναι δρ Θεολογίας και χρηματίσας εκπαιδευτικός στην Πατριαρχική Σχολή του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων «Αγία Σιών»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass