Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ

Ψαλμοί 91 χρόνια μετά σε ρωμαίικη εκκλησία!

Δημοσίευση: 16 Ιουν 2015 8:42

 

 

«Αναλογιζόμενοι τις περιπέτειες που πέρασαν οι Καππαδόκες και τη στωικότητα που τις αντιμετώπισαν, έχοντας ακατάβλητη πίστη στον Θεό, οπλιζόμαστε και εμείς με δύναμη, για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, με υπομονή να αντέξουμε στα κτυπήματα των καιρών, με ελπίδα ότι το καλό θα νικήσει». Τα παραπάνω τόνισε, σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, μετά τη λειτουργία που τελέστηκε στην αλειτούργητη επί 91 χρόνια εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου στην άλλοτε ρωμαίικη κοινότητα της Ανακού στην Καππαδοκία.

Ο Καππαδόκης στην καταγωγή βουλευτής που βρέθηκε και φέτος στα βήματα του Πατριάρχη στο προσκύνημα της Καππαδοκίας, αποκαλώντας τον κ. Βαρθολομαίο «Αυθέντη του Γένους των Ρωμιών Ορθοδόξων Χριστιανών», ανέφερε επίσης ότι «το δέος που μας διακατέχει διαβαίνοντας τα σοκάκια, όπου κάποτε έσφυζε η ρωμαίικη ζωή, αντικρίζοντας τα τοπία, τα μνημεία και τα κτίσματα της Καππαδοκίας, είναι δύσκολο να περιγραφεί με λόγια».

Οι Ρωμιοί της Καππαδοκίας έζησαν το τραύμα της Εξόδου, τον σπαραγμό ενός οργανωμένου ξεριζωμού σε εφαρμογή της αναγκαστικής Ανταλλαγής των πληθυσμών. Οι μαρτυρίες της Εξόδου είναι συγκλονιστικές στην καταγραφή τους από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών: «Άμα πέρασε η Επιτροπή και ειδοποίησε, άρχισαν να ξηλώνουν την εκκλησία και το καμπαναριό. Ένας έπιασε και κτύπησε την καμπάνα. Μαζεύτηκαν και άλλοι, και καθένας με τη σειρά χτυπούσε την καμπάνα. Όλοι ήθελαν να τη χτυπήσουν! Γειτόνοι, γιατί χτυπάτε την καμπάνα; ρώτησαν οι Τούρκοι. Και εκείνοι είπαν: Επί τόσους αιώνες που έχουμε την πατρίδα μας, και τώρα φεύγουμε. Θέλουμε να την αποχαιρετήσουμε! Και έκλαψαν και οι Τούρκοι και οι Έλληνες μαζί. Και εβλαστήμησαν αυτούς που έκαναν την Ανταλλαγή» μαρτυρά ο Χαράλαμπος Κουμπρόγλου από την Τελμησό.

Στο φετινό προσκύνημα συλλειτούργησαν με τον Πατριάρχη ο μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αθηναγόρας και ο επίσκοπος Δορυλαίου κ. Νίκανδρος, ενώ συμπροσευχήθηκε ο μητροπολίτης Μπουένος Άιρες κ. Ταράσιος. Παρευρέθηκαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνος Σκουρολιάκος ως εκπρόσωπος της πρόεδρου της Βουλής, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Τουρκία κ. Κυριακός Λουκάκης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων κ. Φάνης Ισαακίδης, ο πρόεδρος των Σινασιτών κ. Σπύρος Ισόπουλος, άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου και πιστοί από την Ελλάδα, την Πόλη και άλλες χώρες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass