Ρετρό Ιστορίες

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2018 22:30
1952: «Πιάστε τον» 1952: «Πιάστε τον»

Πήγε να κάνει… δουλειά αλλά δεν τα κατάφερε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έφτασε μέχρι και τον εισαγγελέα κατηγορούμενος για βιασμό.

Ο λόγος για έναν τότε 25χρονο που είχε την ιδέα να πάει αθόρυβα στο σπίτι από μια -τότε- 23χρονη και να πλαγιάσει δίπλα της την ώρα που αυτήν ήταν ξαπλωμένη. Έλα όμως που αυτήν ήταν παντρεμένη. Ο άντρας της δεν ήταν σπίτι αλλά ήταν στη φυλακή. Έβαλε που λέτε τις φωνές η γυναίκα, ο 25χρονος βγήκε από το παράθυρο και άρχισε να τρέχει. Οι γείτονες στις 3 τα χαράματα, βγήκαν από τα σπίτια τους, λόγω των δυνατών φωνών και άρχισαν να τρέχουν. Προσπάθησαν να τον πιάσουν αλλά δεν τα κατάφεραν. Λίγο αργότερα ωστόσο αυτός συνελήφθη αφού ακολούθησε καταγγελία από τη γυναίκα. Όλα αυτά στη Λάρισα του 1952…

 

1982: Η εκκλησία και ο πολιτικός γάμος

1982

To 1982 εισήχθη και στη χώρα μας ο πολιτικός γάμος, 200 χρόνια μετά την καθιέρωσή του από τη Γαλλική Επανάσταση. Το σχετικό νομοσχέδιο εισήχθη προς συζήτηση στη Βουλή στις 17 Φεβρουαρίου (σαν σήμερα) το 1982 και ψηφίστηκε στις 22 Μαρτίου, με τις αρνητικές ψήφους της Νέας Δημοκρατίας. Όπως και σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στη Λάρισα υπήρξαν φωνές διαμαρτυρίας. Στην πόλη μας υπήρξε συγκέντρωση πολιτών στο κινηματοθέατρο «Γαλαξίας» που μετά έγινε πορεία διαμαρτυρίας. Στο φινάλε κατατέθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας το οποίο υπέγραφε επιτροπή αποτελούμενη από ιεροκήρυκες, λυκειάρχες, δικηγόρους, καθηγητές ενώ ανακοίνωση υποστήριξης εξέδωσαν και οι απόστρατοι της χωροφυλακής. Στην εκδήλωση του Γαλαξία μίλησε ο τότε μητροπολίτης Σεραφείμ εκπροσωπώντας την εκκλησία.

Ο πρώτος πολιτικός γάμος στην Ελλάδα έγινε στις 18 Ιουλίου του ίδιου χρόνου στο χωριό Φραντάτο της Ικαρίας, μεταξύ της ντόπιας Σταματούλας Πλακίδα και του Δημήτρη Μαύρου από τη Νάξο.

 

1984: Η Λάρισα έχει νέφος…

1984

Το νέφος για πρώτη φορά φτάνει στη Λάρισα και η εφημερίδα αναδεικνύει το πρόβλημα δημοσιεύοντας αποτελέσματα μιας έρευνας. Οι τίτλοι συνοδεύονται και με σκίτσα όπως βλέπετε με το νέφος να απλώνεται σαν ένα μαύρο χέρι πάνω από την πόλη!

«Οι Λαρισαίοι εισπνέουν επικίνδυνα δηλητήρια» γράφει ο συντάκτης και εξηγεί πως αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των οχημάτων. Εκείνη την εποχή η Λάρισα έχει 22 χιλιάδες αυτοκίνητα, 200 λεωφορεία και 20 χιλιάδες μοτοσικλέτες και μοτοποδήλατα. Μάλιστα τονίζει πως το 40% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στη Λάρισα εκπέμπουν καυσαέρια έξω από κάθε προδιαγραφή της εποχής. «Τραγικές είναι οι συνθήκες σε δρόμους (σ.σ. τότε δρόμοι, μετέπειτα πεζόδρομοι κάποιοι) Ρούσβελτ, Ερμού, Κύπρου, Μανδηλαρά, Παπαναστασίου. Οι εργαζόμενοι σε αυτούς αναπνέουν… καθαρό καυσαέριο τις περισσότερες ώρες της ημέρας». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και για τις βιομηχανίες της περιοχής.

 

1991: Απόδραση

1991

Το 1991 σημειώθηκε ομαδική απόδραση από τις φυλακές της Λάρισας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής τέσσερις βαρυποινίτες επιτέθηκαν σε φρουρό αστυνομικό την ώρα που είχε κάνει την αλλαγή σκοπιάς με συνάδελφό του. Τον ακινητοποίησαν και κατάφεραν να διαφύγουν με τα πόδια πηδώντας τον μαντρότοιχο της φυλακής!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass