Η ιστορική ταυτότητα της Μακεδονίας

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2018 17:07

Από αρχαιοτάτους χρόνους οι Μακεδόνες αγωνίζονταν για τη διαφύλαξη των ελληνικών συνόρων στον Βορρά. Ο Πολύβιος στην ιστορία του (ΙΧ35.2), αναφέρει «Τίνος και πηλίκης δει τιμής αξιούσθαι Μακεδονίας….»

Την ιστορική ελληνική ταυτότητα της Μακεδονίας, αποδεικνύει η Αγία Γραφή, Π. Διαθήκη και Κ. Διαθήκη. Η Π. Διαθήκη, με το όραμα του προφήτη Δανιήλ ( 8, 1-22), προφητεύει στα χρόνια του, προτού γεννηθεί ο Μ. Αλέξανδρος τις νίκες του κατά των Μήδων και Περσών, με την παραβολική παράσταση της νίκης του τράγου κατά του κριού. Εξάλλου, όλα τα βιβλία των Μακκαβαίων γράφηκαν στα ελληνικά, στη γλώσσα που μιλούσε ο Αλέξανδρος. Το περιεχόμενο είναι εμπλουτισμένο από την ιστορία και τη δράση του Μακεδόνα στρατηλάτη και των διαδόχων του. Είναι απόλυτα σαφές ότι ο Αλέξανδρος είχε διαδώσει την ελληνική γλώσσα και δεν είναι δυνατόν να μιλούσαν διαφορετική γλώσσα οι Μακεδόνες και να διέδιδαν στους λαούς που καταλάμβαναν άλλη γλώσσα. Μέσα στο προαιώνιο σχέδιο του Θεού ήταν να διαδοθεί η ελληνική γλώσσα, για να προετοιμασθεί ο κόσμος και να δεχθεί τα υψηλότερα θεία πνευματικά μηνύματα και νοήματα του Θεού. Ήταν η μόνη πλούσια σε λεξιλόγιο γλώσσα που μπορούσε να διατυπώσει τον εξ Αποκαλύψεως γιο του Θεού. Η διάδοση του χριστιανισμού στην Ευρώπη άρχισε από τη Μακεδονία, αφού Μακεδόνας παρουσιάστηκε στο όραμα του Α. Παύλου και τον κάλεσε (Διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν ) (Πραξ 16,9). Έτσι, η πρώτη εκκλησία στους Φιλίππους δεν είναι μόνο ελληνική, αλλά και Ευρωπαϊκή. Βέβαια, υπάρχουν και άλλα χωρία της Αγίας Γραφής, που αναφέρονται στην ιστορική ταυτότητα της Μακεδονίας μας

Μετά τη σύντομη αυτή αναφορά, θα κάνουμε αναφορά σε κάποιες γνώμες αρχαίων ιστορικών για την ταυτότητα της Μακεδονίας. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι οι ηγεμόνες της Μακεδονίας ήταν έλληνες και όχι Σλάβοι (V I, 22). Εξάλλου, ο Αλέξανδρος Α, συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες γιατί ήταν έλληνας, ενώ ο Μ. Αλέξανδρος, αφιερώνοντας στην Παλλάδα Αθηνά τις περσικές πανοπλίες, έγραψε: «Αλέξανδρος Φιλίππου και οι έλληνες, πλην Λακεδαιμονίων» Ο Στράβων για να περιγράψει το υπόλοιπο τμήμα της Ευρώπης, τονίζει ότι «Εστί μεν ουν Ελλάς και η Μακεδονία». Μόνο ο Δημοσθένης, από κομματικό ανταγωνισμό, όπως παρατηρεί ο OTTO ABEL, καταφέρθηκε εναντίον των Μακεδόνων. Ο Ισοκράτης διάκειται με ευγνωμοσύνη έναντι της Μακεδονίας και λέγει στον Φιλιππικό, (Ξ Ε, 154, ιβ, 127), ότι οι Έλληνες θα ευγνωμονούν τον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο, Β, διότι τους πρόσφερε ελληνική κηδεμονία και τους απάλλαξε από τους βαρβάρους, Ο Πολύβιος (Θ, 38), θεωρεί τους Μακεδόνες το δεξί χέρι και το πρόφραγμα των Ελλήνων. Πώς, λοιπόν θα ήταν το χέρι των Ελλήνων, αν δεν μιλούσαν την ελληνική γλώσσα, αλλά τη Σλαβική; Επίσης, σύμφωνα με τον Πλούταρχο, οι Μακεδόνες αναγνωρίζονταν από όλους τους έλληνες, ως έλληνες. Αλλά, όμως και οι αρχαιολογικές ανασκαφές αποστομώνουν τους αντιφρονούντες για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Η Μακεδονία μίλησε μόνη της από τα βάθη των σπλάχνων της με τις ελληνικές ενεπίγραφες πλάκες, που ανακαλύφτηκαν στα χώματά της. Δυστυχώς, όμως, η Μακεδονία λεηλατήθηκε, πυρπολήθηκε και συλλήθηκε από βάρβαρους επιδρομείς. Ο Πλούταρχος, περιγράφει την πρωτοφανή αρπαγή των θησαυρών της Μακεδονίας. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν σλαβικές ενεπίγραφες πλάκες και έργα τέχνης, αφού οι Σλάβοι δεν υπήρχαν στη Μακεδονία, πριν από τον 6ο αιώνα;

Η ιστορική ταυτότητα της Μακεδονίας φαίνεται και από τη γλώσσα, την οποία μιλούσαν οι Μακεδόνες. Στο σημείο αυτό νομίζουμε ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία, γιατί οι σφετεριστές της ιστορίας μας, προβάλλουν το σαθρό επιχείρημα ότι στη Μακεδονία μιλούσαν μακεδονικά και όχι ελληνικά, όπως έγραφαν στις ενεπίγραφες πλάκες. Ο Μ. Αλέξανδρος όταν μιλούσε στους στρατιώτες, μιλούσε ελληνικά, αναφωνώντας «Άνδρες Μακεδόνες τε και σύμμαχοι", όπως μας πληροφορεί ο Αρριανός. Άλλωστε, σε αρχαία μακεδονικά θέατρα, παίζονταν έργα του Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αισχύλου στα ελληνικά. Κανένας αρχαίος συγγραφέας δεν αναφέρει ξεχωριστή Μακεδονική γλώσσα. Οι Σλάβοι πλαστογράφοι της ιστορίας μας διαστρέφουν την αλήθεια, αποσιωπώντας τα λόγια του Αλεξάνδρου προς τους 30 χιλιάδες στρατιώτες, που τους είπε «όπως γράμματα μανθάνειν ελληνικά και μακεδονικοίς όπλοις εντρέφεσθαι». Τους προστάζει να μαθαίνουν ελληνικά γράμματα και να εκπαιδεύονται στα μακεδονικά όπλα.

Όλα αυτά είναι ντοκουμέντα, που διαλαλούν την ιστορική ελληνική ταυτότητα της Μακεδονίας και διαψεύδουν τους πλαστογράφους της ιστορίας μας.

Από τον Απόστολο Ποντίκα

* Ο Απόστολος Ποντίκας, είναι δάσκαλος, θεολόγος, φιλόλογος, πτυχ. Πολιτικών Επιστημών, επιτ. σχολικός σύμβουλος.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass