Αφιέρωμα ΝΕΡΙΤ στα 40 χρόνια από την τούρκικη εισβολή στην Κύπρο

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2014 19:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:50

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την τουρική εισβολή στην Κύπρο, η ΝΕΡΙΤ θα παρουσιάσει την Κυριακή 20 Ιουλίου ένα ξεχωριστό αφιέρωμα με εκπομπές – ντοκουμέντα από το Αρχείο της.

Στις 22.10 θα μεταδοθεί το επεισόδιο της σειράς «ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ» με τον Φρέντυ Γερμανό, με τίτλο «Πότε θα κάνει ξαστεριά – Κύπρος». Στην εκπομπή, ο Φρέντυ Γερμανός πραγματοποίησε ένα οδοιπορικό στην ελεύθερη Κύπρο, όπου είχε συναντήσει Κύπριους στρατιώτες και αυτόπτες μάρτυρες της καταστροφής. Στην κάμερα καταθέτουν τις μαρτυρίες τους η Κατίνα Παπαδοπούλου, το καφενείο της οποίας βρισκόταν πλάι στην Πράσινη Γραμμή και ο Ορέστης Μηχανικός, ένα 15χρονο αγόρι από τη Λευκωσία, που πέρασε κρυφά ένα βράδυ μέσα από τις τουρκικές γραμμές για να πάρει μια φούχτα χώμα απο το χωριό του.

Στο πλατό της εκπομπής, παιδιά από την ελεύθερη και την κατεχόμενη Κύπρο, μοιράστηκαν με τους τηλεθεατές τις μνήμες και τα τραγούδια τους. Το αφιέρωμα πλαισιώνεται από αρχειακό υλικό από την τουρκική εισβολή και ολοκληρώνεται με το τραγούδι των παιδιών «Πότε θα κάνει ξαστεριά».

Ένα σπάνιο ντοκουμέντο από το Αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα μεταδοθεί αμέσως μετά, στις 23.00. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ «ΚΥΠΡΟΣ 1975: ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ», που γυρίστηκε στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1975, ένα χρόνο μετά την τουρκική εισβολή, σε σκηνοθεσία και παρουσίαση της ίδιας της Μελίνας Μερκούρη.

Στο ντοκιμαντέρ, η Μελίνα Μερκούρη συνομιλεί με τους πολίτες, με γυναίκες, συζύγους και μητέρες αγνοουμένων, με αξιωματικούς και με απλούς στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς, αλλά και με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τον Γλαύκο Κληρίδη. Η κάμερα καταγράφει μια ομιλία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, τη μεγάλη πορεία γυναικών προς τους τάφους των θυμάτων του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και της τουρκικής εισβολής, καθώς και μαρτυρίες Ελληνοκυπρίων στους καταυλισμούς των προσφύγων και σε κεντρικό δρόμο της διχοτομημένης Λευκωσίας. Παράλληλα, προβάλλονται συνεντεύξεις Τουρκοκυπρίων της Κυρήνειας με πλάνα από τα Κατεχόμενα, από υλικό που παραχώρησε ολλανδικό συνεργείο.

Στην εκπομπή, η Μελίνα Μερκούρη ερμηνεύει το τραγούδι της Ελένης Καραϊνδρου «Αντινανούρισμα» σε στίχους Κ. Χ. Μύρη.

 

 



   

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass