ΤΥΡΝΑΒΙΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Στους ρυθμούς της σάμπας και με σεβασμό στην παράδοση

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2014 19:52 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:17

 

 

 

Του Κώστα Τσόλα

 

Στους ρυθμούς των Απόκρεων είναι ήδη ο Τύρναβος. Το Τυρναβίτικο Καρναβάλι 2014 και το πατροπαράδοτο Μπουρανί με αποκορύφωμα τη μεγάλη παρέλαση αρμάτων και γκρουπ την Κυριακή 2 Μαρτίου και το φαλλικό έθιμο του Μπουρανί την Καθαρή Δευτέρα 3 Μαρτίου, όπου η αναβίωση των «φαλλικών» εθίμων προκαλούν εκείνους που για πρώτη φορά ζουν από κοντά τη φαλλική αυτή γιορτή.

Ο  Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Δημήτρης Χαλούλης και οι συνεργάτες του, καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες με θετικό αποτέλεσμα για την ολοκλήρωση των προετοιμασιών των εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Τυρνάβου, οι ρίζες του «Τυρναβίτικου Καρναβαλιού» έχουν κοινή ιστορία με την ίδρυση του Πολιτιστικού – Αθλητικού Συλλόγου «Ανάπλασις» το 1898.

Ο θεσμός πέρασε δύσκολους καιρούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, της κατοχής, του Εμφυλίου. Τότε μάλιστα στον Τύρναβο υπήρχε ρητή απαγόρευση από την Αστυνομία, να μην ντύνονται οι πολίτες μασκαράδες για την αποφυγή …δυσάρεστων γεγονότων.

Τέλος της δεκαετίας του ’50 αρχές ‘60, στην αρχή δειλά-δειλά, δημιουργούνται ομάδες Καρναβαλιστών, και το έθιμο αναβιώνει και πάλι μέχρι το 1967. Η δικτατορία θέτει και αυτό το θεσμό στο «ψυγείο», μέχρι που το 1979 η νέα τότε δημοτική αρχή επαναφέρει το θεσμό με τη σημερινή του μορφή.

Τα τελευταία  30 και πλέον χρόνια το «Τυρναβίτικο Καρναβάλι» είναι πλέον ένας ισχυρός θεσμός για την πόλη και συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα της χώρας και σίγουρα είναι το μεγαλύτερο της Κεντρικής Ελλάδας.

Κάθε χρόνο ο Τύρναβος είναι για τρεις εβδομάδες στο επίκεντρο της διασκέδασης.

Για όλο αυτό το διάστημα στα καφέ και τα κλαμπ της πόλης δημιουργείται το αδιαχώρητο, αφού χιλιάδες επισκέπτες την κατακλύζουν μέρα και νύχτα.

Αποκορύφωση των εκδηλώσεων η μεγάλη παρέλαση αρμάτων και ομάδων την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, την Κυριακή 2 και την Καθαρά Δευτέρα 3 Μαρτίου.

 

Εκείνες τις μέρες ο Τύρναβος αποθεώνεται από χιλιάδες Καρναβαλιστές από την πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Δεν είναι λίγοι και οι επισκέπτες που οργανωμένα επισκέπτονται τον Τύρναβο από περιοχές από όλη την Ελλάδα.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο συμμετέχουν στην παρέλαση πάνω από 3.000 μασκαρεμένοι συνοδεύοντας 30 με 35 άρματα.

ΤΟ ΜΠΟΥΡΑΝΙ

Αποκριές στον Τύρναβο σημαίνει «Φαλλοκρατία» και ο γιορτασμός του εθίμου «Μπουρανί».

Την Καθαρή Δευτέρα γιορτάζεται η αλλαγή της φύσης από τον παγωμένο Χειμώνα, στην ομορφιά της Άνοιξης. Η γιορτή του Φαλλού συμβολίζει τη γονιμότητα, την ανανέωση της φύσης και το Μπουρανί  είναι το σύμβολο της ευκαρπίας.

Παλαιότερα οι Τυρναβίτες εξέλεγαν τον Αρχιμπουρανίτη ο οποίος έσερνε πρώτος το χορό κρατώντας στα χέρια του ένα Φαλλό, κυρίως ξύλινο ή πήλινο, στο κέντρο στέκεται ο Καβούκας μασκαρεμένος αράπης έχοντας κρεμασμένα κουδούνια, γυρίζοντας στις γειτονιές όπου σε κάθε φωτιά ετοιμαζόταν το παραδοσιακό μπουρανί, μια χορτόσουπα με κύριο χορταρικό την τσουκνίδα.

Χόρευαν γύρω από τη φωτιά, έλεγαν τολμηρά παραδοσιακά ή αυτοσχέδια ποιήματα, τραγουδούσαν άσεμνα τραγούδια και προβαίνανε σε πρόστυχα καμώματα και αδιάκριτες χειρονομίες προς τους άντρες περαστικούς, αφού απαγορευόταν τότε να συμμετέχουν γυναίκες στο έθιμο. Κυρίαρχος της γιορτής ήταν ο Φαλλός.  Η ψυχική αναγέννηση των Τυρναβιτών ήταν αλληλένδετη με την αναγέννηση της φύσης.

Γι’ αυτό, οι Τυρναβίτες διατηρούν αυτό το έθιμο με πάθος και ευχαρίστηση και το γιορτάζουν με ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε Καθαρά Δευτέρα. Σ’ ένα ξέφωτο, στο άλσος του Προφήτη Ηλία, τα μέλη του Συλλόγου «Μπουρανί», με τις παραδοσιακές φορεσιές τους, στήνουν το γαϊτανάκι. Ταυτόχρονα μαγειρεύεται το Μπουρανί ενώ κάνουν την εμφάνισή τους πολλοί Τυρναβίτες με πήλινους φαλλούς. Στα παλιά του πατροπαράδοτου «Μπουρανί» όλα αυτά συνοδεύονται από βωμολοχίες, παραδοσιακά σκωπτικά τραγούδια, αυτοσχέδια ποιήματα, πειράγματα και χειρονομίες, που επιφυλάσσουν μεγάλη έκπληξη στους επισκέπτες και αναδύουν άφθονο κέφι.

Το Μπουρανί είναι στις μέρες μας ένα λαϊκό πανηγύρι, που η τέλεση του πραγματοποιείται, όχι μόνο στον Προφήτη Ηλία αλλά σε όλους τους δρόμους, στην κεντρική πλατεία και σε όλα τα τσιπουράδικα της πόλης. Οι Τυρναβίτες αναβιώνουν το έθιμο του Μπουρανί στήνοντας ένα γλέντι, που όμοιο του δεν υπάρχει, πλημμυρίζουν την πόλη με τολμηρά ακούσματα και μυούν τους επισκέπτες στο έθιμο, παρασύροντας τους να ανακατέψουν το Μπουρανί, να φιλήσουν τα ομοιώματα φαλλών και να συμμετάσχουν σε αυτό το γλέντι της Καθαράς Δευτέρας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass