ΠΩΣ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ RE-ENACTOR ΞΥΠΝΗΣΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι μαχητές του ’40 βγήκαν από τα χαρακώματα!

* Με στολές μάχης και οπλισμό της εποχής...

Δημοσίευση: 15 Μαρ 2014 21:11 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:11

Του Δημήτρη Βάλλα

Ήταν κάπου στα τέλη Οκτωβρίου του 2013 όταν εμφανίστηκαν ξαφνικά στους δρόμους παρελαύνοντας με φόντο την πολεμική ελληνική σημαία οι θρυλικοί μαχητές του 5ου Συντάγματος Πεζικού που έγραψαν μοναδικές σελίδες δόξης και ηρωισμού, ακυρώνοντας ουσιαστικά την εαρινή επίθεση του Μουσολίνι.

Όλοι τους ντυμένοι με τις στολές της εποχής και με πλήρη εξοπλισμό και εξαρτύσεις του Στρατού εκείνου του καιρού!

Η έκπληξη ήταν μεγάλη και όλοι πλησίασαν να δουν, να θαυμάσουν και να μάθουν από πού... ξεφύτρωσε αυτή η ολιγομελής ομάδα των πολεμιστών.

Το ίδιο... σκηνικό επαναλήφθηκε και φέτος σε μια ειδική εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο δίνοντας και σε μας το έναυσμα να αναζητήσουμε αυτή την παράξενη ομάδα.

ΑΝΑΒΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Έχετε αναρωτηθεί πώς θα ήταν να ζείτε πραγματικά στο παρελθόν, να χρειαστεί ακόμα και να διανυκτερεύσετε σε χαρακώματα και οχυρά, να κάνετε σκληρή πορεία φορτωμένοι μάλιστα με όλο το υλικό μάχης; Ένα ταξίδι στο χρόνο από αναβιωτές, re-enactors και στην ομάδα μάς ξεναγεί ο επικεφαλής της Γιώργος Κρικέλας από τη Θεσσαλονίκη:

«... Η ομάδα αναβιωτών Ιστορίας Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 και δημιούργησε την πρώτη ομάδα πεζικού του Ελληνικού Στρατού του έπους του ’40.

Ο σκοπός μας είναι η διά ζώσης προβολή και διάδοση της ιστορίας μας στους Έλληνες πολίτες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις μνήμης και ιστορικές επετείους τιμώντας τους πεσόντες προγόνους μας.

Η ομάδα αποτελείται από δώδεκα ενεργά και δύο υποψήφια μέλη.

Συγκεκριμένα έχουμε εννέα στρατιώτες φέροντες τυφέκια Mannlicher Shoenauer Y-1903/14, δύο υπαξιωματικούς φέροντες υποπολυβόλα Tommygun Μ-1928 και έναν αξιωματικό ο οποίος φέρει περίστροφο Colt, ενώ τα κράνη είναι τα ελληνικής κατασκευής τύπου Μ-34. Τα όπλα είναι μη λειτουργικά, ακριβή αντίγραφα των πραγματικών (ρέπλικες).

Η στολή, η εξάρτιση και ο φόρτος μάχης είναι πιστά αντίγραφα των πραγματικών σε κάθε λεπτομέρεια, όλα τα υλικά μελετήθηκαν και κατασκευάστηκαν σε ένα έτος από την ημέρα που αποφασίστηκε η δημιουργία της ομάδας.

Τα μέλη της ομάδας προέρχονται από την κοινότητα αεροσφαίρισης Β’ Π.Π. η οποία συστάθηκε και δραστηριοποιείται από το 2010 αναπαριστώντας τις δυνάμεις των συμμάχων και του άξονα όπως έδρασαν κατά τον Β’ Π.Π. Όλοι οι ενασχολούμενοι έχουν πιστά αντίγραφα των όπλων και των στολών της εποχής όπως και πλήρη εξοπλισμό και φόρτο μάχης που έφεραν οι στρατιώτες τότε.

Η ελληνική ομάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στη διαδραστική εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βετεράνων Αεροπόρων στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Άργους (είναι το σχολείο που εγκαταστάθηκε η Σχολή Αεροπορίας το 1940-41) και αφορούσε στη χρησιμοποίηση των Αεροδρομίων της περιοχής στη «Μάχη της Κρήτης» στις 8 Ιουνίου 2013. Τον Οκτώβριο 2013, έλαβε μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Παλαιού Φαλήρου για την επέτειο του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου, λαμβάνοντας μέρος στην παρέλαση με στολές του 5ου Συντάγματος πεζικού που πολέμησε ηρωικά και κράτησε το ύψωμα 731 στην Κλεισούρα ανακόπτοντας οριστικά την εαρινή επίθεση του Μουσολίνι...».

Όμως φέτος αναμένεται το καλύτερο: Η ομάδα με στολές και οπλισμό στις 4 Απριλίου θα... επανδρώσει το Οχυρό Ιστίμπεη αναβιώνοντας τις μάχες των Οχυρών.

Τους υποσχεθήκαμε ότι θα είμαστε εκεί!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass