Σύμβολα της πίστης στην Αλάσκα

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2014 15:55 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:41

Κείμενο: Χαρίκλεια Βλαχάκη

Αλάσκα” στη γλώσσα των Εσκιμώων σημαίνει η “γη που δεν είναι νησί”. Στην 49η αυτή πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών, το “τελευταίο σύνορο της γης”, όπως τη χαρακτηρίζουν, με τους εντυπωσιακούς παγετώνες, τα σιωπηλά φιόρδ, τις απέραντες τούνδρες και την εκπληκτική άγρια φύση, με το βόρειο πολικό κύκλο να τη διασχίζει,  βρέθηκε ο Λαρισαίος αγιογράφος Κώστας Θεοδώρου.

Αυτή όμως δεν ήταν η πρώτη φορά που επισκεπτόταν την Αλάσκα.  Ήταν όμως για μια ξεχωριστή περίσταση καθώς μετά την εξαιρετική δουλειά που παρουσίασε αγιογραφώντας την εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η Ρώσικη Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Τύχωνος, τον επέλεξε για την αγιογράφηση του ξύλινου ναού της στο παγωμένο Άνκορατζ.

Έτσι η βυζαντινή τέχνη της αγιογραφίας, μεταφέρθηκε  στο εσωτερικό του ιερού ναού συντροφεύοντας τις προσευχές των πιστών της ρωσική κοινότητας.

Όπως θα πει ο κ. Θεοδώρου η συνεργασία με τη Ρωσική εκκλησία ήταν μια πρόκληση για εκείνον καθώς στη διάρκεια της δουλειάς του μπόρεσε να βιώσει τη βαθιά πίστη που διακατέχει κλήρο και εκκλησίασμα, γεγονός μάλιστα που οδήγησε και στην επιλογή της ελληνικής γραφής των εικόνων.

Και για εκείνους όμως ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία καθώς για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της αγιογράφησης ενός ναού, κομμάτι- κομμάτι και μάλιστα στο χέρι.

Εξαιτίας της  μεγάλης εξοικείωσης της αμερικανικής κοινωνίας με την τεχνολογία και την πλήρως βιομηχανοποιημένη παραγωγή κάθε αντικειμένου, η διαδικασία της αγιογράφησης και η παραγωγή χειροποίητων έργων φάνταζε ως κάτι το μοναδικό στα μάτια τους, σημειώνει ο κ. Θεοδώρου, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που τα τηλεοπτικά κανάλια Fox και ΝBC, έκαναν έναν ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ, παρουσιάζοντας τους δημιουργούς και τη δουλειά τους.   

Το πρώτο τμήμα της αγιογράφησης που ολοκληρώθηκε μέχρι τώρα, περιλαμβάνει παραστάσεις από το Δωδεκάωρο, την Ανάσταση, τη Σταύρωση, τη Βαϊφόρο, την εικονογράφηση του ιερού βήματος και άλλων σημείων του ναού με βυζαντινή διακόσμηση, ενώ αρχές Ιουνίου ο κ. Θεοδώρου θα επιστρέψει στην Αλάσκα προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο του.

Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να προχωρήσει στην αγιογράφηση του Καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννου επίσης στο Άνκορατζ, δράττοντας την ευκαιρία να βρεθεί για ακόμη μια φορά μαζί με τους λιγοστούς, δραστήριους και πολύ αγαπητούς έλληνες της κοινότητας, που βρίσκονται πάντα στο πλευρό του.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass