Λ.Ε.Κ. Λάρισας 1993 – 2013: 20 χρόνια προσφοράς

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2013 11:37 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:21

Το Σάββατο 20 Μαρτίου 1993 έγινε η πρώτη συνάντηση βετεράνων καταδρομέων της Λάρισας και με εμπνευστή τον Κων. Λυκοτραφίτη τότε πρόεδρο της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης και νυν επίτιμο πρόεδρο της ΠΟΕΔ και της UEP. Ο οποίος ερχόμενος στη Λάρισα σε μια εκδήλωση, την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει ο Ζαχαρίας Πιτσούλης, δημιούργησε έναν δυναμικό  πυρήνα με τους  πρώτους 60 καταδρομείς στη Λάρισα και τη μαγιά για τις επόμενες Λέσχες στη Θεσσαλία.

Μέλη της πρώτης Διοικούσης επιτροπής, ήταν οι παρακάτω:

α.   Κελεσίδης Παύλος (πρόεδρος)

β.   Μωραΐτης Απόστολος (αντιπρόεδρος)

γ.   Παπανδρέου Ευθύμιος (γ. γραμματέας)

δ.   Καρακώστας Κωνσταντίνος (ταμίας)

ε.   Βενιζέλος Ηλίας (μέλος)

στ. Καρδαράς Ιωάννης (μέλος)

ζ.    Μπακογιάννης Δημήτριος (μέλος)

η.   Τσούμαρης Παναγιώτης (μέλος)

θ.   Πιτσούλης Ζαχαρίας (υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων)

 

Η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Λάρισας σήμερα:

      Είναι μέλος της Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας  Ειδικών  Δυνάμεων, στη δύναμη της οποίας ανήκουν άλλες 30 Λέσχες, σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

      Είναι μέλος της Ένωσης  Ευρωπαίων  Αλεξιπτωτιστών.

      Είναι επίσης εγγεγραμμένη στο μητρώο εθελοντικών οργανώσεων της Γ.Γ. Πολιτικής     Προστασίας με αριθ. Μητρώου 13/2008.

Τα ενεργά μέλη της Λέσχης ανέρχονται σε διακόσια (200).

Από της αρχικής συγκροτήσεώς της η Λέσχη ως σωματείο, το 1993,  έκανε  πράξη την ανιδιοτελή προσφορά  όλων των μελών της, δημιουργώντας  την ΕΔΟΠΑ.

Η Ειδική Διασωστική Ομάδα Πολλαπλών Αποστολών της Λέσχης, (ΕΔΟΠΑ) αποτελείται  κυρίως από εφέδρους των ειδικών δυνάμεων, που έχουν αποκτήσει γνώσεις και εμπειρίες κατά τη διάρκεια της θητείας τους, τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν σε ειρηνικές περιόδους προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Είναι ενταγμένη στον ΠΣΕΑ (πολιτικό σχεδιασμό εκτάκτου ανάγκης) της Περιφέρειας Θεσσαλίας σύμφωνα με το Ν. 1951/91 ομάδων δασοπυρόσβεσης, παρατηρητών δασοπροστασίας, για διάσωση εγκλωβισμένων ατόμων από σεισμούς, χιόνια , απομακρυσμένες περιοχές καθώς και διενέργεια υποβρυχίων ερευνών στα όρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τα μέλη της αποτελούν ομάδες τριών ή τεσσάρων ατόμων λειτουργώντας πάντα  σε πνεύμα ομάδος και είναι σε θέση να αναλαμβάνουν εξειδικευμένες αποστολές με ελάχιστο χρόνο αντίδρασης κάτω από οποιεσδήποτε  καιρικές συνθήκες.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Καθόλη τη διάρκεια του έτους ακολουθείται συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και συντήρησης  των μελών. Δημιουργούνται σχολεία εκπαίδευσης από την ίδια ή άλλους πιστοποιημένους οργανισμούς και Λέσχες ανά την Ελλάδα όπως:

«Σχολείο Διαβίωσης – Ασφάλειας – Διάσωσης σε Χιονοσκεπείς Περιοχές»,

«Σχολείο Αυτοδυτών»,

«Σχολείο Αλεξιπτωτιστών» κ.α.

 

Πραγματοποιούνται πορείες  κατά τακτά χρονικά διαστήματα με διαβίωση στα βουνά της περιοχής Όλυμπο –Κίσσαβο,  για παρατήρηση  και επιτήρηση από κινδύνους πυρκαγιάς  και για να επιτυγχάνεται  η επιχειρησιακή δυνατότητα των μελών σε υψηλά επίπεδα  προκειμένου να μπορούν να αναλαμβάνουν  δύσκολες αποστολές επί παντός εδάφους και σε δυσμενείς συνθήκες.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΠΡΟΛΗΨΗ – ΔΙΑΣΩΣΗ

 

Η ΛΕΚ Λάρισας συμμετείχε με τις ομάδες διάσωσης στις έρευνες για την ανεύρεση του αεροσκάφους ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ  στην περιοχή των Πιερίων.

 

Συμμετέχει στο Σ.Ν.Ο και με την ομάδα πολλαπλών αποστολών,  σε συνεργασία με την πολιτική προστασία και την πυροσβεστική υπηρεσία, αναλαμβάνει καθήκοντα  δασοπροστασίας κάθε καλοκαίρι   κάνοντας περιπολίες με χώρο ευθύνης της το οδικό δίκτυο Στόμιο – Κόκκινο Νερό – Καρίτσα.

 

Τον Ιούνιο του 2006 με μέλη της συμμετείχε στο πρόγραμμα  «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS» για τον καθαρισμό των ακτών και των βυθών στην παραλία Στομίου και άλλων ακτών του Ν. Λάρισας.

 

Συνδιοργάνωσε  το 2007 με τη Νομαρχία Λάρισας και το τμήμα της Πολιτικής της Προστασίας, διημερίδα, μετά από τις πρόσφατες πυρκαγιές, με θέμα: «Η προσφορά των εθελοντικών οργανώσεων στην κοινωνία». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και σε συνεργασία με άλλες εθελοντικές ομάδες του Νομού: Εθελοντές Σαμαρείτες, Ραδιοερασιτέχνες, Ορειβατικό Σύλλογο, συμμετείχαν από κοινού σε άσκηση έρευνας, περισυλλογής,  διάσωσης, παροχής πρώτων βοηθειών και  διακομιδής τραυματία από δύσβατο ορεινό μέρος.

 

Στις 20 Νοεμβρίου 2011 εγκατέστησε την Ελληνική σημαία στην κορυφή του Κισσάβου.

 

Συμμετείχε με τις Ομάδες Διάσωσης σε  Όλυμπο και Κίσσαβο, για ανεύρεση και διάσωση ανθρώπων  που είχαν ανάγκη.

 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ


Η ΛΕΚ Λάρισας έχει συγκροτήσει ομάδα  εθελοντών αιμοδοτών και τηρεί δική της μερίδα στο τμήμα αιμοδοσίας του Γ.Ν.Λ.. Μέχρι σήμερα έχουν βοηθηθεί δεκάδες μέλη και φίλοι της λέσχης καθώς και λοιποί συμπολίτες μας.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚO  ΕΡΓΟ

 

Τον Ιούλιο του 1994 και του 1995 η Λέσχη φιλοξένησε  25 ορφανά παιδιά από τη Σερβία για 20 ημέρες σε πολυτελές ξενοδοχείο της Λεπτοκαρυάς.

 

Το Φεβρουάριο του1995 μετά από έγκριση του ΟΗΕ, πολυμελής αντιπροσωπεία της ΛΕΚ Θεσσαλίας συνόδευσε μεγάλη ανθρωπιστική  βοήθεια με τρόφιμα, υπόδηση, είδη ένδυσης, φαρμακευτικό υλικό ύψους 50.000.000 δραχμών την οποία σε συνεργασία με το Πατριαρχείο Σερβίας, παρέδωσε  σε ιδρύματα αναπήρων και θυμάτων πολέμου. Τα φάρμακα δε τα παρέδωσε στο πλέον προκεχωρημένο  Νοσοκομείο της Βοσνίας. Τον ίδιο χρόνο έστειλε στη Σερβία 250 μονάδες αίματος.

 

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και τόνωσης του εθνικού φρονήματος στις 12-10-2012 οι μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και κάτοικοι του Καστελόριζου υποδέχτηκαν με θέρμη, σε μια λιτή εκδήλωση τις αδελφοποιημένες αντιπροσωπείες των Λεσχών Καταδρομέων Λάρισας και Λεμεσού Κύπρου, οι οποίες κατέφθασαν στο ακριτικό νησί για να παραδώσουν, ως μια συμβολική κίνηση δύο ψυγεία και ένα κλιματιστικό στο μοναδικό δημοτικό σχολείο του νησιού. Η πρωτοβουλία των καταδρομέων πραγματοποιήθηκε με στόχο την αλληλεγγύη στους κατοίκους του Καστελόριζου, που αισθάνονται και είναι αποκομμένοι από την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ το σύνθημα της εκστρατείας ήταν «Έλληνες του κόσμου ενωθείτε».

 

 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

  • Το 1996 η Λέσχη φιλοξένησε στη Λάρισα πολυμελή αντιπροσωπεία βετεράνων καταδρομέων από την αντίστοιχη λέσχη της Πάφου.
  • Το 1999,  με πρωτοβουλία του μέλους της Παπαδημητρίου Αντώνη φιλοξένησε για δύο ημέρες  πολυμελή αντιπροσωπεία 250 βετεράνων καταδρομέων  αλεξιπτωτιστών της 2ας  ΜΑΛ στη Λάρισα, τους οποίους ξενάγησε στα αξιοθέατα της Θεσσαλίας.
  • Φιλοξένησε στη Λάρισα σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων μεγάλη αντιπροσωπεία της Ενώσεως Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών (U.E.P.)
  • Με αντιπροσώπους της έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες της Ένωσης Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών που έλαβαν χώρα στην Κύπρο, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία κ.α.
  • Έχει διοργανώσει ομιλίες  στο Χατζηγιάννειο  Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας με ομιλητές διαπρεπείς καθηγητές.
  • Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913, η ΛΕΚ ήταν συνδιοργανωτής  των εορταστικών εκδηλώσεων  για τη Μάχη των Στενών Σαρανταπόρου στο ομώνυμο Δ.Δ. και πήρε μέρος με μέλη της στην Σαρανταπορεία.
  • Επίσης φόρο τιμής για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης η ΛΕΚ Λάρισας ως μέλος της ΠΟΕΔ μαζί με τη ΛΕΚ Θεσσαλονίκης και άλλες ΛΕΚ (Πιερίας, Καβάλας, Ημαθίας κ.α.) παρέλασαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης στις 28 Οκτωβρίου 2012

 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

 

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια διοργανώνει σκοπευτικούς αγώνες  slug με απόλυτη επιτυχία  και μεγάλη συμμετοχή για  την επέτειο της Μάχης της Κρήτης κατά του ναζισμού. To  2012  για πρώτη φορά συμπεριέλαβε στους ανωτέρω αγώνες και αγώνα διάθλου.

Επίσης διοργάνωσε για πρώτη φορά το 2012, για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης Αγώνα Διάθλου.

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΗΝΕΙΟΥ

 

Η Λέσχη συμμετέχει από το 2007 με περίπτερό της  στις εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων  στο «Φεστιβάλ Πηνειού», όπου με τα μέλη των ομάδων Διάσωσής της παρουσιάζει  εντυπωσιακές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, όπως:

 α) μεταφορά τραυματία πάνω σε φορείο με κεκλιμένο συρματόσχοινο πάνω από το ποτάμι

β) πέρασμα μελών της ομάδος διάσωσης με ζώνες μποντριέ πάνω από το ποτάμι για την περισυλλογή ατόμου που κινδύνευε στην απέναντι όχθη.

γ) Μουσικές νότες με το συγκρότημά της.

δ) Καταρρίχηση από τη γέφυρα του Πηνειού για διάσωση ατόμου που κινδυνεύει και περισυλλογή

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ

 Στις 27 Μαρτίου 2011 η Λέσχη εγκαταστάθηκε στο νέο της γραφείο μέσα στον χώρο της Υ.Ε.Β. με την άδεια του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστού, ο οποίος ανακηρύχτηκε με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ  επίτιμο μέλος της ΛΕΚ Λάρισας.

 

EΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

 

Η ΛΕΚ Λάρισας έχει διοργανώσει προσκυνηματικές εκδρομές στο Άγιο Όρος, σε μνημεία πεσόντων καταδρομέων στο όρος Βόρρας, στη Ρεντίνα, στον τύμβο της Μακεδονίτισας και στα μαρμαρωμένα μνήματα στην Κύπρο, στο ΚΕΟΑΧ στο μνημείο Παπαρόδου και στο Μεσοχώρι, γενέτειρα του Ηλία Δαλαμάγκα.

 

To 2007 τις άγιες μέρες των Φώτων πολυμελής αντιπροσωπεία της Λέσχης πραγματοποίησε προσκυνηματική επίσκεψη για τον αγιασμό των υδάτων στην Κωνσταντινούπολη και στον Πατριαρχικό θρόνο

 

ΔΙΔΥΜΟΠΟΙΗΣΗ

 

Στις 26 Μαΐου 2011 η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Λάρισας  φιλοξένησε  στην πόλη μας  τριάντα Κύπριους βετεράνους καταδρομείς από τη Λεμεσό. Σκοπός της επίσκεψής τους ήταν να τιμήσει τους Ελλαδίτες καταδρομείς, που πολέμησαν στην Κύπρο τις κρίσιμες περιόδους (1964-1974),  καθώς και η διδυμοποίηση της ΛΕΚ Λάρισας με τον Σύνδεσμο  Καταδρομέων Λεμεσού. 

 

Στις 11-11-2011, η ΛΕΚ ανταπέδωσε την επίσκεψη των Κύπριων αδελφών στη  μαρτυρική Κύπρο πραγματοποιώντας  προσκυνηματική επίσκεψη  με πολυμελή αντιπροσωπεία της,  ολοκληρώνοντας το δεύτερο μέρος της διδυμοποίησης.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ

 

Η ΛΕΚ έχει συνεργαστεί και συνεχίζει να συνεργάζεται αρμονικά με τις πολιτικές και στρατιωτικές τοπικές αρχές της Λάρισας, όλους τους φορείς, τους συλλόγους, τις εθελοντικές οργανώσεις, τις υπηρεσίες, ΕΜΑΚ, Πυροσβεστική, Αστυνομία, τα Μ.Μ.Ε  και τον ημερήσιο τύπο της πόλης μας.

 

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΥ  ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟΥ

 

Για την επέτειο των 20 χρόνων από την ίδρυσή της, η ΛΕΚ Λάρισας εξέδωσε επετειακό, συλλεκτικό γραμματόσημο περιορισμένης σειράς.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass