Ο “MAD JACK” TOY Β΄Π.Π

Ο τρελός συνταγματάρχης με το σπαθί και τα βέλη!

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2015 14:40 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:56

 

Γράφει ο Δημήτρης Βάλλας

Mad JackChurchill, αυτό ήταν το όνομα στα αγγλικά που του είχαν δώσει τότε οι συμπολεμιστές του στο μέτωπο και που μεταφραζόμενο στα ελληνικά σημαίνει : Ο τρελός Τζακ Τσώρτσιλ…

Πάντα πιστεύαμε ότι τις πιο ενδιαφέρουσες πλευρές της ιστορίας τις έγραψαν άνθρωποι ξεχωριστοί, με ιδιομορφίες, ή αλλόκοτοι για την εποχή τους -αν θέλετε- και η ιστορία του Άγγλου αντισυνταγματάρχη John Malcolm Thorpe Fleming "Jack" Churchill που θα ιχνηλατήσουμε σήμερα, ίσως  μας δικαιώνει…

Όλα ξεκίνησαν όταν σε μια μάχη με τους Γερμανούς κάπου στο 1940 στο γαλλικό μέτωπο, όπου  συμμετείχε ο Τζων Τσώρτσιλ, ενταγμένος στο εκστρατευτικό σώμα της Δουνκέρκης, έκπληκτος ο γερμανός αξιωματικός μιας διμοιρίας που είχε εμπλακεί σε ανταλλαγή πυρών, αντίκρισε, έναν από τους άνδρες του νεκρό με …ένα βέλος καρφωμένο βαθιά στο στήθος του!

Τι είχε συμβεί λοιπόν; Απλά ο τρελός συνταγματάρχης, παλιός τοξοβόλος επέμενε ακόμα και στον Δεύτερε Παγκόσμιο Πόλεμο να πολεμά με τα όπλα άλλων εποχών, δηλαδή με σπαθί, τόξο και βέλη…

Ο Αντισυνταγματάρχης John Malcolm Thorpe Fleming "Jack" Churchill,γνωστός και ως "Fighting Jack Churchill" ή "Mad Jack",Γεννήθηκε το Χονγκ Κονγκ , Αποφοίτησε από το Sandhurst το 1926 και υπηρέτησε στο Βιρμανία  Έφυγε από το στρατό το 1936 και εργάστηκε ως αρχισυντάκτης μιας εφημερίδας. Συνήθιζε τοξοβολία του και στα χόμπυ του ήταν επίσης η γκάιντα αν και δεν ήταν Σκωτσέζος Λόγω του ταλέντου στην τοξοβολία βρέθηκε να να παίζει έναν μικρό ρόλο στην ταινία Ο Κλέφτης της Βαγδάτης.

  Τον Μάιο του 1940, ο  Τσόρτσιλ υπηρετούσε στο Manchester Regiment, και έστησαν ενέδρα σε μια γερμανική περίπολο κοντά στο l'Epinette, Γαλλία. Ξαφνικά, είδε έναν Γερμανό λοχία να προχωρεί και έστειλε ενα από τα αγκαθωτά βέλη του στην καρδιά του και έτσι έγινε ο μοναδικός στρατιώτης που σκότωσε  εχθρό με τόξο κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην συνέχεια ανέλαβε εκπαιδευτής στο «Κομμάντο  Ν. 3» όπως ονομάστηκαν οι Μονέδες Καταδρομών. Έγινε γνωστός για την χρήση βαρέως σπαθιού [Claymore] στις ασκήσεις, αλλά όχι μόνο…

Σε Μια επιδρομή στη γερμανική φρουρά του Βάασγκε στην Νορβηγία στις 27 Δεκεμβρίου 1941.Από τα αποβατικά σκάφη ακουγόταν γκάιντα καθώς ο Τσώρτσιλ έπαιζε κι όταν η ράμπα έπεσε από το πρώτο σκάφος  πέταξε μια χειροβομβίδα, και άρχισε να τρέχει προς μεγάλη έκπληξη των Γερμανών κραδαίνοντας το σπαθί του!

Τον Ιούλιο του 1943, ως διοικητής, ηγήθηκε του Commando 2  στην Κατάνια της Σικελίας με το ...σήμα κατατεθέν του, το  σπαθί Claymore στην μέση του, τόξο και βέλη γύρω από το λαιμό του και την γκάιντα του κάτω από το βραχίονά του. Διατάχθηκε να εξουδετερώσει και να προχωρήσει σε  συλλήψεις σε  ένα γερμανικό παρατηρητήριο έξω από την πόλη της La Molina . Ο συνταγματάρχης οδήγησε τους άνδρες του στην  επίθεση διεισδύοντας στην πόλη με το σπαθί στο χέρι και  συλλαμβάνοντας 42 γερμανούς αιχμαλώτους!

Έκπληκτοι οι γερμανού στρατιώτες  είδαν ξαφνικά έναν… παλαβό με κράνος, γαλόνια και ντυμένο στο χακί  να κραδαίνει την σπάθα και  παραδόθηκαν!

Ο συνταγματάρχης παρασημοφορήθηκε γι αυτό και τον ρώτησαν  γιατί πάντα κράταγε σπαθί στη μάχη η απάντηση του που σας τη μεταφέρουμε αυτούσια και στα αγγλικά , άφησε τους πάντες άφωνους:  "Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." Όποιος αξιωματικός πάει στην μάχη χωρίς το σπαθί του δεν είναι κατάλληλα ενδεδυμένος"!

Το 1944, σε αποστολή του Commando στην Γιουγκοσλαβία, όπου υποστήριξε τις προσπάθειες των παρτιζάνων του Τίτο βρέθηκε σε ένα ύψωμα μόνος.  ‘Oλοι οι σύντροφοί του ήταν νεκροί, και αυτός έπαιζε γκάιντα περιμένοντας ενισχύσεις.  Τραυματισμένος συνεληφθη και κλείστηκε στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως  Sachsenhausen  όπου οι γερμανοί τον πρόσεχαν ιδιαίτερα γιατί χαρεί στο επώνυμο του τον θεωρούσαν συγγενή του Ουίστον Τσώρτσιλ!  Τον Σεπτέμβριο του 1944, αυτός και ένας αξιωματικός της RAF σύρθηκε κάτω από το σύρμα και προσπάθησε να περπατήσει ως την Βαλτική, ‘όμως, μόλις  λίγα μίλια από τη θάλασσα συνελήφθη.  Στα τέλη του Απριλίου, 1945 ο Τζακ βρισκόταν στο Τιρόλο σε  στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μετά την αποχώρηση των Γερμανών περπάτησε  150 χιλιόμετρα ως την Βερόνα,  όπου και συνάντησε τα συμμαχικά στρατεύματα.

Στη συνέχεια, στάλθηκε  στην Βιρμανία,  τη στιγμή που  είχαν βομβαρδιστεί η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και ο πολεμος τελειωσε.

 Ο ίδιος τότε, είπε ...δυσαρεστημένος με το απότομο τέλος : "Αν δεν ήταν  αυτοί οι καταραμένοι Γιάνκηδες, θα μπορούσε να διατηρηθεί άλλους 6 μήνες"!

Το 1946 η Century Fox γυρίζει τον Ιβανόη  με πρωταγωνιστή τον το παλιό σύντροφο του στην κωπηλασία Robert Taylor. Το  στούντιο τον προσέλαβε και ο Τσώρτσιλ εμφανίζεται ως τοξότης, να βάλλει από τα τείχη του Warwick Castle.

Ασύχαστος υπηρέτησε και πολέμησε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην   Παλαιστίνη, λάτρεψε το σερφινγκ, πήγε στην Αυστραλία όπου και πέθανε το 1996!

Η μεγάλη Αγγλική εφημερίδα Daily Mail, έγραψε πρόσφατα για τα κατορθώματα του, ενώ η φιγούρα του έχει περάσει και στον μοντελισμό!

Από εκεί  ανακαλύψαμε και εμείς τον Τρελό Τζακ και που με αφορμή τη λήξη του μεγάλου αυτού πολέμου που αιματοκύλισε την ανθρωπότητα σας τον γνωρίσαμε σήμερα, έστω και μετά θάνατον…

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass