ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Περιβαλλοντικός «θησαυρός» τα ποτάμια σε πόλεις

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2016 11:45

ΚΑΡΔΙΤΣΑ, Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη

Ο σημαντικός και πολύπλευρος ρόλος του πολίτη στην αναβάθμιση του αστικού πρασίνου αναδείχτηκε κατά τη διάρκεια της σχετικής ημερίδας

που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του πρώην 1ου ΛυκείουΚαρδίτσας, στο πλαίσιο της 16ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας.

Η ημερίδα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής και αντιδημάρχου Πρασίνου του Δήμου Καρδίτσας κ. Δημήτρη Αραμπατζή ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: Είμαι πεπεισμένος ότι ο ρόλος του πολίτη στην αναβάθμιση του αστικού πρασίνου είναι σημαντικός. Υπενθυμίζω τις οργανωμένες παρεμβάσεις που κάναμε στον χώρο του στρατοπέδου Λουμάκη, το οποίο αποδίδεται πλέον στον Δήμο με προοπτική να αποτελέσει έναν νέο χώρο πρασίνου, αναψυχής και δραστηριοτήτων, αλλά και στην περιοχή των Εργατικών Φαναρίου, αλλά και παρεμβάσεις που έγιναν στο πλαίσιο εθελοντικών δράσεων σε Κοινότητες, όπως στο Παλαιοκκλήσι και τον Πρόδρομο. Σε όλες αυτές τις προσπάθειες όπου φυτεύτηκαν εκατοντάδες νέα δένδρα καθοριστική ήταν η συμβολή και η βοήθεια των πολιτών. Στον αντίποδα, υπάρχουν συμπολίτες που όχι μόνο δεν έχουν ανάλογη ευαισθησία, αλλά αντιθέτως οι παρεμβάσεις τους στο αστικό πράσινο είναι καταστροφικές. Η Υπηρεσία επιβάλλει πρόστιμα, αλλά ένα δενδρύλλιο που θα φυτευτεί στη συνέχεια δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα μεγάλο δένδρο. Ο παράγων πολίτης σε σχέση με το αστικό πράσινο είναι σημαντικός και ευελπιστούμε ότι με τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις της ημερίδας και με όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνουμε, συνεισφέρουμε σε έναν δημόσιο διάλογο και στην μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση όλων».

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στις εισηγήσεις τους οι ομιλητές επισήμαναν μεταξύ άλλων:

-Ο Δρ. Γ. Ευθυμίου: «Οι πόλεις που διαθέτουν ποτάμια στα διοικητικά τους όρια θα πρέπει να τα αξιοποιήσουν διατηρώντας και ενισχύοντας το παρόχθιο δάσος ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ενός αστικού ή περιαστικού περιβάλλοντος για αναψυχή και πνευματική ανάταση των κατοίκων τους. Η διατήρηση, η ενίσχυση, η ανόρθωση και η επαναφορά της παρόχθιας δασικής βλάστησης στα ποτάμια και ρέματα που διασχίζουν ή περιβάλλουν τον αστικό ιστό πόλεων μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης των κατοίκων της περιοχής και να δημιουργήσει νέους χώρους επισκεψιμότητας και συγκέντρωσης ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Η Καρδίτσα είναι επαρχιακή ανθρώπινη θεσσαλική πόλη που κι αυτή έχει το ποτάμι της, τον Γαβρά που την περιβάλλει και μάλιστα διαθέτει ένα πολύ όμορφο παρόχθιο δάσος, αυτό της Παπαράτζας σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της. Η δημιουργία φυτοτεχνικής και ασφαλούς υποδομής κρίνεται σκόπιμη για την προσέγγισή του παρόχθιου δάσους της Παπαράτζας, με τα πόδια ή το ποδήλατο, καθότι αυτό έχει καθιερώσει την Καρδίτσα ως ποδηλατούπολη στη συνείδηση των κατοίκων και επισκεπτών της».

-Οι καθηγητές κ. Φωτεινή Νασιώκα και ο κ. Πασχάλης Αρβανιτίδης: «Τα κοινά είναι μια ειδική κατηγορία πόρων με δύο χαρακτηριστικά, αυτά της μη-αποκλειστικότητας και αφαιρεσιμότητας. Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών γίνονται αντικείμενο υπερεκμετάλλευσης και κακοδιαχείρισης, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και την καταστροφή. Λύση στο πρόβλημα αποτελεί η απόδοση ξεκάθαρων περιουσιακών δικαιωμάτων στα εμπλεκόμενα μέρη. Παραδοσιακά, τέτοια δικαιώματα έχουν είτε το κράτος είτε ιδιώτες (με την ιδιωτικοποίηση ή κρατικοποίηση του πόρου). Ωστόσο, μια τρίτη διαμόρφωση, όπου τα περιουσιακά δικαιώματα αποδίδονται σε μια κοινότητα χρηστών, έρχεται να προστεθεί με ολοένα και περισσότερες εμπειρικές μελέτες να αποδεικνύουν ότι οι ίδιοι οι χρήστες είναι σε θέση να αναπτύξουν μακροχρόνιους θεσμούς αυτοδιαχείρισης και διατήρηση του πόρου».

-Ο καθηγητής κ. Χρήστος Λύκας: «Στις περισσότερες ελληνικές πόλεις αναπτύχθηκαν πάρκα κυρίως με τοπική σημασία σε επίπεδο συνοικίας, ελάχιστα μητροπολιτικά με υπερτοπική σημασία και σχεδόν καθόλου γραμμικά πάρκα δηλαδή υπαίθριοι χώροι που η μια τους διάσταση είναι πολύ μεγαλύτερη από την άλλη. Τέτοια πάρκα ακολουθούν συνήθως λεωφόρους, σιδηροδρομικές γραμμές κοίτες ποταμών, παραλίμνια ή θαλάσσια μέτωπα.Τα γραμμικά πάρκα έχουν μια ιδιαίτερη αξία για την πόλη, αφού μπορούν να αποτελέσουν εκτός από χώρους αναψυχής συνδετικό κρίκο μεταξύ των ελεύθερων χώρων πρασίνου της πόλης, των δημόσιων κτιρίων, του εμπορικού κέντρου κ.λπ. δημιουργώντας ένα πράσινο δίκτυο εναλλακτικής μετακίνησης μέσα στον αστικό ιστό».

-Ο κ. Αχιλλέας Πληθάρας από την WWF Ελλάς: «Οι χώροι αστικού πρασίνου επιτελούν πολλαπλές λειτουργίες και είναι απαραίτητοι για το κοινωνικό σύνολο. Πολλές φορές όμως πληθώρα παραγόντων συντελεί στην απαξίωση και υποβάθμιση χώρων πρασίνου ως αποτέλεσμα κυρίως της αδιαφορίας των αρμόδιων αρχών και μερίδας πολιτών. Το μεγάλο στοίχημα είναι να ξαναφέρουμε τους πολίτες πιο κοντά στο πράσινο και να τους δώσουμε ρόλο και φωνή στην προσπάθεια βελτίωσης του πράσινου ισοζυγίου στις πόλεις».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass