ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ

Στα αζήτητα φέτος τα φυσικά έλατα...

Δημοσίευση: 20 Νοε 2016 11:25

Ούτε ένα έλατο δεν θα κοπεί φέτος από τις δασικές περιοχές ευθύνης του δασαρχείου του νομού Λάρισας, αφού δεν υπάρχει, ούτε στο ελάχιστο, ενδιαφέρον πλέον από τους δασικούς Συνεταιρισμούς να εμπορευθούν το προϊόν. Η ζήτησή του είναι φέτος μηδενική!

Η φθίνουσα πορεία της αγοράς, στα φυσικά έλατα, για στολισμό τους τα Χριστούγεννα, χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια και έφτασε φέτος να ολοκληρώσει την καμπή της, στο μηδέν.

Στο Δασαρχείο ν. Λάρισας, όπως αναφέρει ο δασάρχης κ. Στέλιος Γκάτσικος, δεν έχει κατατεθεί ούτε μια αίτηση από δασικό συνεταιρισμό για κοπή ελάτων, αλλά αντίστοιχα ούτε και για κοπή γκι (αρκουδοπούρναρο η ελληνική ονομασία ή όπως το ονομάζει ο λαός μας το αγκάθι του Χριστού), το άλλο επίσης εποχικό χριστουγεννιάτικο είδος διακόσμησης. Παράλληλα ο ίδιος επισημαίνει ότι επίσης μειωμένη παρατηρείται και η ζήτηση αδειών κοπής ελάτων, από ιδιωτικές φυτείες του νομού Λάρισας. Μόνο δύο ιδιώτες δήλωσαν κοπή ελάτων, τόνισε, και μάλιστα περιλάμβανε μικρό αριθμό δέντρων -μετριούνται σε μερικές δεκάδες.

Το συμπέρασμα είναι πως φέτος τα Χριστούγεννα τα φυσικά έλατα θα …μείνουν στα δάση και οι ιδιώτες που ακόμη πασχίζουν στην αγορά, ήδη γνωρίζουν ότι βιώνουν την εξαφάνιση της ζήτησης του προϊόντος.

Γενικά, η κοπή των ελάτων αλλά και του γκι, πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Δεκέμβριο από Δασικούς Συνεταιρισμούς και πάντα με συνοδεία δασικών υπαλλήλων, των αντίστοιχων Δασαρχείων, οι οποίοι ελέγχουν την ποσότητα που θα κοπεί, ενώ παράλληλα την πιστοποιούν με ειδική σήμανση.

Οι καλλωπιστικοί κλάδοι γκι, θα υλοτομηθούν βάσει αδειών υλοτομίας και με καταβολή του προβλεπόμενου μισθώματος.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για την κοπή κλαδιών ελάτης, από τους δασικούς συνεταιρισμούς, σε δασικές εκτάσεις και από δέντρα που έχουν υποδείξει τα Δασαρχεία, στα χαμηλά σημεία τους, ώστε να μην υπάρχει καταστροφή τους.

Τα δύο κατεξοχήν χριστουγεννιάτικα είδη, φυσικό έλατο και γκι, τα «χτύπησε» η κρίση, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας του κόσμου.

ΑΦΘΟΝΟ ΓΚΙ

Να σημειωθεί ότι το γκι, είναι ένα προϊόν που ο νομός Λάρισας έχει σε αφθονία, σε περιοχές με υψόμετρο τουλάχιστον 500 μέτρων και ιδιαίτερα αυτή την εποχή συναντάται στην καλύτερή του μορφή.

Καταλαμβάνει χιλιάδες στρέμματα στα ορεινά και το Δασαρχείο Λάρισας, στις περιοχές ευθύνης του, το προστατεύει ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο ακόμα περισσότερο, λόγω των εξορμήσεων ατόμων που στοχεύουν να κόψουν κλαδιά του, για να τα πουλήσουν στο εμπόριο τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ο παράδεισος των αυτοφυών αρκουδοπούρναρων (γκι) στο νομό μας θεωρείται η περιοχή Γκουνταμάνι, που βρίσκεται ανάμεσα στα δασικά συμπλέγματα του Ολύμπου και του Κισσάβου, μια έκταση 4.500 στρεμμάτων.

Καθότι τα γκι, είναι δύσκολο να πολλαπλασιαστούν, απαιτείται να γίνεται εντατικός και αυστηρός έλεγχος, καθώς κινδυνεύει να μειωθεί ο αριθμός τους πολύ εύκολα.

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass