«ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ» ΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙ ΒΙΝΤΖΟΤΡΑΤΑΣ

Κινδυνεύει η βιωσιμότητα των ελληνικών θαλασσών

Δημοσίευση: 12 Ιαν 2017 12:00

Απειλείται η βιωσιμότητα των ελληνικών θαλασσών, δηλώνουν οι «Οικολόγοι Πράσινοι» και αναλυτικότερα σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Απειλή για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα αλλά παράλληλα καταστρατήγηση των αρχών και των διατάξεων εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου που διέπουν τη βιώσιμη αλιεία αποτελεί η Υπουργική Απόφαση 6719/146097 της 30-12-2016 του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, με την οποία θεσπίζεται σχέδιο διαχείρισης για τη βιτζότρατα.

Όπως έχουν επανειλημμένως τονίσει οι Οικολόγοι Πράσινοι, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, η βιντζότρατα είναι ένα αλιευτικό εργαλείο το οποίο λειτουργεί σαρωτικά και έχει καταστροφικά αποτελέσματα στους ιχθυοπληθυσμούς και τη θαλάσσια βιοποικιλότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει την κατάσταση αυτή. Μετά από σχετικές αποφάσεις της ΕΕ η βιντζότρατα τελούσε υπό απαγόρευση μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014. Επίσης αξίζει να σημειωθεί, ότι τα σχέδια διαχείρισης που έχουν κατατεθεί ως τώρα δεν έχουν γίνει δεκτά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με πρόσφατη (Αύγουστος 2016) έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (STECF-16-15) μία χώρα μπορεί να επιτρέψει τη χρήση της βιντζότρατας μόνο αν έχει εκπονηθεί διαχειριστικό σχέδιο που να το προβλέπει το οποίο θα πρέπει να είναι βασισμένο στην οικοσυστημική προσέγγιση και σε επιστημονικά και οικονομοτεχνικά δεδομένα και θα πρέπει να θέτει ως στόχο την αποκατάσταση των ιχθυαποθεμάτων σε επίπεδα ανώτερα από τα σημερινά.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται να υποκύπτει στις συνεχείς πιέσεις των κατόχων των σκαφών με βιντζότρατα, αγνοώντας τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα αλλά και τα συμφέροντα των αλιέων παράκτιας ήπιας αλιείας που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των αλιέων (περίπου 95%). Η απόφαση δεν έχει καν λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις της μελέτης του ΕΛΚΕΘΕ η οποία συστήνει καταγραφή των αλιευμάτων σε περισσότερες περιοχές, να αλλάξει ο τρόπος χρήσης ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις, να επεκταθεί η απαγόρευση από Απρίλιο έως Μάιο σε όλες τις ελληνικές θάλασσες και από Νοέμβριο έως Απρίλιο σε κλειστούς κόλπους και η αλιεία να επιτρέπεται 4 μήνες αντί για 6 που ισχύει σήμερα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass