Ο ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

«Παίρνει τον δρόμο του» το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας

*Αναθεωρούνται τα σχέδια διαχείρισης υδάτινων πόρων στα μέσα του 2017 * Κ. Μπαργιώτας: Η μη λειτουργία της Μεσοχώρας εκθέτει τις ελληνικές κυβερνήσεις – η ΔΕΗ χάνει 30-35 εκατ. ευρώ ετησίως.

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2017 14:25

Με τη φράση «ένα έργο τριάντα χρόνων το οποίο κυριολεκτικά πελαγοδρομούσε εξαιτίας αδιέξοδων πολιτικών, παίρνει και αυτό τον δρόμο του», ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος επαναβεβαίωσε χθες και από του βήματος της Βουλής την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού της Μεσοχώρας.

Ωστόσο, καίτοι ρωτήθηκε από τον Λαρισαίο βουλευτή κ. Κώστα Μπαργιώτα που έφερε το θέμα στη Βουλή αν το εργοστάσιο θα λειτουργήσει το 2018, ο κ. Σ. Φάμελλος δεν προσδιόρισε χρονικά την έναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου.

Όσον αφορά στο πότε θα υπογραφεί η Απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), η οποία είναι απαραίτητη για να μπορέσει να ολοκληρώσει η ΔΕΗ όσα – ελάχιστα, διευκρίνισε ο κ. Κ. Μπαργιώτας - πράγματα πρέπει να κάνει για να λειτουργήσει ο υδροηλεκτρικός σταθμός, ο κ. Σ. Φάμελλος ξεκαθάρισε:

«Για να ολοκληρωθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων απαιτείται και το στάδιο του χαρακτηρισμού της περιοχής κατάκλισης, που είναι η ζώνη πλημμύρισης του φράγματος, η οποία πρέπει να γίνει με βάση τη δασική νομοθεσία και είναι απαραίτητο, με βάση τον νόμο 998, για να ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Χθες (προχθές) – συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός - πήραμε έγγραφο από το Δασαρχείο, το οποίο μας βεβαιώνει ότι έχουν προβεί στην εκτύπωση των σχεδιαγραμμάτων και από την μεριά της ΔΕΗ έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της οριοθέτησης και της κατάκλισης. Άρα, έχουμε εμείς στα χέρια μας την αλληλογραφία η οποία οδηγεί στην ολοκλήρωση της πράξης χαρακτηρισμού.

Μετά την ολοκλήρωση της πράξης χαρακτηρισμού θα εκδοθεί η ΑΕΠΟ. Έχουμε ήδη σχέδιο έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου και είμαστε και πολιτικά τοποθετημένοι υπέρ της αδειοδότησης ενός έργου, το οποίο δεν συνδέεται με το έργο της εκτροπής του Αχελώου, αλλά συνδέεται με την υδροηλεκτρική παραγωγή και με τα συνεπακόλουθα στοιχεία προστασίας του περιβάλλοντος».

ΣΧΕΔΙΑ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Ο κ. Σ. Φάμελλος ανέφερε ακόμη ότι «παράλληλα με τον δασικό χαρακτηρισμό εκπονείται και η γεωτεχνική μελέτη για την ευστάθεια του οικισμού της Μεσοχώρας», ενώ προανήγγειλε ότι στα μέσα του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης υδατικών πόρων των λεκανών απορροής ποταμών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος καταφέρθηκε εναντίον της εκτροπής του Αχελώου σημειώνοντας:

«Η ιστορία αυτού του έργου (υδροηλεκτρικό Μεσοχώρας) είναι πράγματι μυθιστορηματική, σχεδόν μυθική, γιατί δεν κατατέθηκε ως έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Συνδέθηκε πράγματι με ιδεοληψίες και συνδέθηκε με τον μύθο της εκτροπής του Αχελώου. Και βέβαια συνδέθηκε και με μία περίοδο καθυστέρησης -ιδιαίτερα για την περιοχή του Θεσσαλικού Κάμπου-, καθυστέρηση της αγροτικής οικονομίας, γιατί συνδέθηκε με ένα στείρο, λανθασμένο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο υπερκαταναλώνει και νερό και φυσικούς πόρους. Ταυτόχρονα, συνδέεται με ένα πλέγμα πελατειακών σχέσεων σε όλο τον χώρο της αγροτικής παραγωγής με πλασματικές επιδοτήσεις, όμως έδωσαν χαμηλή υπεραξία, μηδενικό εκσυγχρονισμό και αναδιαρθρώσεις και υποτίμηση της γνώσης στον αγροτικό χώρο και τελικά την απομάκρυνση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Η ΔΕΗ ΧΑΝΕΙ 30-35 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

«Όταν μιλάμε για τον υδροηλεκτρικό σταθμό και το φράγμα της Μεσοχώρας, δεν μιλάμε για την εκτροπή του Αχελώου, όπως ήταν η ταμπέλα όλων αυτών των έργων για πολλά χρόνια. Εδώ και πάρα-πάρα πολλά χρόνια έχει διαχωριστεί», ξεκαθάρισε αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του ο κ. Κώστας Μπαργιώτας και πρόσθεσε:

«Είναι ένα φράγμα και ένας υδροηλεκτρικός σταθμός έτοιμα από το 2001. Έχουν ολοκληρωθεί τα έργα. Έχουν ολοκληρωθεί ακόμη και οι διαδικασίες, οι επιφυλάξεις και οι ενστάσεις προς το Συμβούλιο της Επικρατείας που σχετίζονται με τις μελέτες περιβαλλοντικών μελετών.

Η ΔΕΗ αυτήν τη στιγμή χάνει γύρω στα 30 με 35 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από το γεγονός ότι δεν δουλεύει ο υδροηλεκτρικός σταθμός. Κατά τη γνώμη μου έχει βαρύνουσα σημασία για τη λειτουργία του ελληνικού κράτους το γεγονός αυτό, το οποίο εκθέτει τις ελληνικές κυβερνήσεις και την ελληνική διοίκηση, καθώς έχει επενδυθεί πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ μόνο για το φράγμα και τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Μεσοχώρας, ο οποίος ακόμα και σήμερα δεν λειτουργεί παρότι είναι ολοκληρωμένος».

 

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass