ΑΠΟ ΤΙΣ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ-ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ

Σημεία υποστήριξης και πληροφόρησης για τον δασικό χάρτη

* Εκτός δασικών χαρτών Αμπελώνας, Αργυροπούλι, Γιάννουλη, Τύρναβος και Φαλάνη

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2017 13:45

Ιδιοκτήτες γης στο νομό Λάρισας και κυρίως των περιοχών που «πρασινίζουν» στην αποτύπωση του δασικού χάρτη, χαρακτηρισμένες ως δασικές εκτάσεις, ανοίγουν και πάλι τους φακέλους των εγγράφων που έχουν στην κατοχή τους, με συμβόλαια πράξεις αποχαρακτηρισμού -αν υπάρχουν – και ό,τι άλλο στοιχείο μπορεί να τους δικαιώσει διατηρώντας ό,τι ισχυρίζονται ότι τους ανήκει.

Η αγωνία καθημερινά κορυφώνεται με το τι μέλει γενέσθαι, σε περιπτώσεις που ο δασικός χάρτης απεικονίζει δάσος, ενώ στην πραγματικότητα σήμερα στο ίδιο μέρος έχει ανεγερθεί κατοικία ή υπάρχει καλλιέργεια.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στον νομό Λάρισας μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται να υπάρχει στον Δήμο Αγιάς, όπου οι χαρακτηρισμοί γης ως δάση και δασικές εκτάσεις …έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος του, με την εικόνα αυτή να μην αντιπροσωπεύει απόλυτα τη σημερινή.

Από την άλλη, εκφράστηκαν και απόψεις αρμόδιων επιστημόνων, για λάθη που έχει διαπιστωθεί να υπάρχουν στους δασικούς χάρτες, καθώς για παράδειγμα δεν ελήφθησαν υπόψη, κατά την αποτύπωση των εκτάσεων γης πάνω σε αυτόν, παλιότερες παραχωρήσεις γης που έχουν κάνει κοινότητες σε ιδιώτες.

Ξεκίνησε λοιπόν ένας αγώνας που στοχεύει στην ενημέρωση των πολιτών και στην ενεργοποίησή τους σε περίπτωση που θίγονται, όπως η εκδήλωση που θα γίνει σήμερα στην Αγιά από τον Δήμο, ενώ παράλληλα προβλέπεται σύντομα να γίνει σύσκεψη μεταξύ των δασικών φορέων του νομού Λάρισας, προκειμένου να οργανωθούν και να συντονίσουν καλύτερα τη δράση τους, για να αντεπεξέλθουν στις νέες αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από τον δασικό χάρτη.

ΣΗΜΕΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Επίσης για την ενημέρωση των πολιτών έχουν ήδη οριστεί από τη Διεύθυνση Δασών νομού Λάρισας σημεία υποστήριξης και σημεία πληροφόρησης. Συγκεκριμένα: «Για την ενημέρωση του περιεχομένου του αναρτημένου δασικού χάρτη, καθώς και τον τρόπο υποβολής αντιρρήσεων, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας θα λειτουργήσουν Σημεία Υποστήριξης της Ανάρτησης του Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ), τα οποία βρίσκονται:

-ΣΥΑΔΧ Λάρισας: με έδρα τα γραφεία της Διεύθυνσης Δασών Λάρισας

Σωκράτους 103, (1ος όροφος), Τηλ. επικοινωνίας: 2410 554665

e–mail: ddasonlar@apdthest.gov.gr

-ΣΥΑΔΧ Ελασσόνας: με έδρα τα γραφεία του Δασαρχείο Ελασσόνας

Κων. Οικονόμου 64, (1ος όροφος), τηλ. επικοινωνίας: 24930 22243

e–mail: daselas@apdthest.gov.gr

-ΣΥΑΔΧ Αγιάς: με έδρα τα γραφεία του Δασαρχείο Αγιάς

Λαρίσης 2, (Ισόγειο), Ττηλ. επικοινωνίας: 24940 -22111

e-mail: dasagias@apdthest.gov.gr

Η λειτουργία του ΣΥΑΔΧ είναι καθημερινή, καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος υποβολής αντιρρήσεων, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από τις 07:30 έως 15:30.

ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Επίσης όπως ανακοινώνει η Διεύθυνση Δασών Λάρισας: «Εκτός των προαναφερόμενων ΣΥΑΔΧ, πληροφόρηση και ενημέρωση των πολιτών για το περιεχόμενο του αναρτημένου δασικού χάρτη και τον τρόπο υποβολής των αντιρρήσεων θα δύναται να γίνεται σε επιπλέον τρία Γραφεία Πληροφόρησης με έδρες αυτών:

Το Δασαρχείο Λάρισας (4ος όροφος) οδός Αλ. Παπαναστασίου 52, 411 10, Λάρισα, τηλ. επικοινωνίας: 2410 -258897.

Το Δασονομείο Φαρσάλων, τέρμα Λαρίσης, 403 00, Φάρσαλα, τηλ. επικοινωνίας: 24910- 22233.

Το Δασονομείο Γόννων, τηλ. επικοινωνίας: 24953 -50106»

ΑΠΟ ΤΙΣ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ

Από τη Διεύθυνση Δασών Λάρισας, επισημαίνεται ότι: «Η υποβολή των αντιρρήσεων είναι δυνατή μόνον ηλεκτρονικά, στον ειδικό δικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων, της ιστοσελίδας της ΕΚΧΑ Α.Ε. και στη διαδρομή

https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/InfoDasika_Page.aspx, με τη συμπλήρωση σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας, σε διαδικτυακή εφαρμογή, εντός αποκλειστικής προθεσμίας εξήντα (60) ημερών.

Ημερομηνία έναρξης υποβολής των αντιρρήσεων είναι η Παρασκευή 17-2-2017 και λήξης η Τρίτη 18-4-2017.

Ιδιαιτέρως, για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται κατά 20 ημέρες, και συνεπώς η καταληκτική ημερομηνία λήξης των αντιρρήσεων είναι η Δευτέρα 08-05-2017.

Οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά την αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στο δασικό χάρτη, εκτάσεων.

Δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων έχουν: Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, το Ελληνικό Δημόσιο οι οικείοι Ο.Τ.Α. α΄ και β’ βαθμού, εφόσον επικαλούνται για τη θεμελίωση του έννομου συμφέροντός τους, εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα, στις περιληφθείσες στον αναρτηθέντα δασικό χάρτη δασικές, χορτολιβαδικές και βραχώδεις ή πετρώδεις εκτάσεις.

Ειδικά, κατά της παράλειψης να περιληφθεί στο δασικό χάρτη ορισμένη δασικού χαρακτήρα ή χορτολιβαδική ή βραχώδης ή πετρώδης έκταση, αντίρρηση μπορεί να υποβάλει: κάθε φυσικό ή Νομικό Πρόσωπο ή Ο.Τ.Α. Περιβαλλοντική Οργάνωση άλλα Νομικά Πρόσωπα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, στους σκοπούς των οποίων περιλαμβάνεται η προστασία τού φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Για το παραδεκτό των αντιρρήσεων απαιτείται η καταβολή ειδικού τέλους, το οποίο είναι ανάλογο του εμβαδού της έκτασης».

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Συγκεκριμένα στην Αγιά θα γίνει σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Χρυσαλλίδα», ενημερωτική εκδήλωση για τον δασικό χάρτη, από τον Δήμο Αγιάς και το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (παράρτημα Θεσσαλίας), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και τον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας.

Ομιλητές θα είναι ο Φίλιππος Ωραιόπουλος, δασολόγος – εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ο Ρήγας Γιοβανόπουλος, δασολόγος – εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ, ο Χρήστος Κουτάκος χωροτάκτης μηχανικός – εκπρόσωπος του ΤΕΕ Θεσσαλίας, ο Καρδούλας Νίκος τοπογράφος μηχανικός Msc Τηλεπισκόπηση και ο Γιώργος Νούτσιος εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας.

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΚΤΟΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών Λάρισας, από την ανάρτηση δασικών χαρτών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας εξαιρούνται οι προ-Καποδιστριακοί ΟΤΑ Αμπελώνος, Αργυροπουλίου, Γιάννουλης, Τυρνάβου και Φαλάνης.

Ο λόγος είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη η οριστικοποίηση του κτηματολογίου.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass